Το πρόσφατο πρόστιμο που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας για κακοδιαχείριση και ανεπαρκείς ελέγχους φτάνει τα 415 εκατ. ευρώ. Η συνολική προστιθέμενη αξία του αγροτικού τομέα έφτασε τα 7,884 δισ. ευρώ… άρα δηλαδή αντιστοιχεί στο 5,3%…
Να θυμίσουμε ότι το 2009, ο τότε Υπουργός Γεωργίας Χατζηγάκης, είχε δώσει (μέσω ΕΛ.Γ.Α.) αντισταθμιστικές πληρωμές στους Έλληνες αγρότες, ύψους 425 εκατ. ευρώ, για φυσικές καταστροφές. Η Κομισιόν έκρινε το 2011 πως οι πληρωμές ήταν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και ζήτησε την ανάκτησή τους από τους αγρότες. Τελικά επιβλήθηκε πρόστιμο στη χώρα μας ύψους 435 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο οτι το αγροτικό ΑΕΠ της εποχής ήταν 6,856 δισ. ευρώ, το πρόστιμο έφτασε το 6,3%.
Ποσά διόλου ευκαταφρόνητα! Εαν τα πρόστιμα αυτά, επιβάλλονταν σε επιχειρήσεις, ως ποσοστό του τζίρου τους, η συνέχιση λειτουργίας θα ήταν αμφίβολη. Και έπεται συνέχεια, αφού η έρευνα της Εισαγγελίας είναι σε εξέλιξη και προσφάτως υπέβαλε σχετική έκθεση στην Κομισιόν «δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα συμβατότητας μεταξύ του ενωσιακού και του εθνικού δικαίου» οπως αναφέρει.
Ποιος πληρώνει το μάρμαρο σε αυτές τις περιπτώσεις;
Τα ποσά των προστίμων με βάση την κοινοτική πρακτική, παρακρατούνται από αγροτικές επιδοτήσεις στο μέλλον, με την παράλληλη απαίτηση να ανακτηθούν από όσους τα έλαβαν παρατύπως ή παρανόμως. Το θέμα της αποπληρωμής του πακέτου Χατζηγάκη, πήρε πολλά χρόνια να τελεσιδικήσει. Τα ακριβή του ίχνη χάνονται στους κωδικούς του Δημόσιου λογιστικού αλλά φαίνεται οτι παρακρατήθηκε από αγροτικές ενισχύσεις του κορονοιού. Κάτι αντίστοιχο εκτιμάται οτι θα γίνει και τώρα που ο κρατικός προυπολογισμός θα πληρώσει το πρόστιμο στα κοινοτικά ταμεία αλλά θα τα εισπράξει προσεχώς από κάποια αγροτική πληρωμή, παρόλο που ο Υπουργός ΥΠΑΑΤ υπαινίχθηκε ουσιαστικές διαφορές μεταξύ προστίμου για ανταγωνισμό (Χατζηγάκη) και προστίμου για κακοδιαχείριση (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Η δήλωση του Υπουργού στην ΕΡΤ επί του θέματος, χρήζει περισσότερης διευκρίνισης: μιλώντας στο ΕΡΤNews εξηγώντας ότι τα χρήματα θα παρακρατηθούν σταδιακά από τις μελλοντικές κοινοτικές ενισχύσεις και επειδή οι πληρωμές στους αγρότες γίνονται προκαταβολικά από το κράτος, το βάρος επιστρέφει στο εθνικό ταμείο.
«Αυτό σημαίνει ότι τελικά τα πληρώνει ο φορολογούμενος», είπε χαρακτηριστικά.
Δηλαδή, ο κρατικός προυπολογισμός θα μεσολαβήσει κάτι σαν τράπεζα, ώστε να πληρωθεί το ποσό στις Βρυξέλες και μετά θα τα παρακρατήσει από μελλοντικές κοινοτικές ενισχύσεις. Μέχρι εδώ σαφές. Η καταληκτική όμως δήλωση οτι τα χρήματα θα τα δώσουν οι Ελληνες φορολογούμενοι δεν είναι σαφής. Οι Ελληνες φορολογούμενοι εμφανίζονται να κάνουν μια ταμειακής φύσεως διευκόλυνση, με βάση όμως τα όσα προηγούμενα είπε ,τελικά το ποσό θα πληρωθεί από τους αγρότες μέσω παρακράτησης επιδοτήσεων. Λόγω σοβαρότητας του θέματος παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου απόσπασμα της δήλωσης.
Χάθηκε ένας χρόνος δουλειάς
Επιστρέφοντας στην ουσία του θέματος, μέσα σε 15 χρόνια, οι Ελληνες αγρότες θα εισπράξουν 11,5% λιγότερα χρήματα από τις τόσο καθοριστικές για το εισόδημά τους επιδοτήσεις! Ή αλλιώς διατυπωμένο, χάθηκε πάνω από ένας χρόνος δουλειάς τους στα χωράφια και τις στάνες!
Και όλα αυτά με την αιτιολογία της κακοδιοίκησης, της απουσίας ελέγχου και της κατάφορης παραβίασης του κοινοτικού δικαίου.
Να σημειωθεί, οτι οι πρόσφατες έρευνες της Ευρωπαικής Εισαγγελίας, εάν βρουν νέες ατασθαλίες, θα επιβληθεί καινούργιο πρόστιμο. Δηλαδή, τα παραπάνω νούμερα θα μεγαλώσουν.
- Δείτε επίσης - Κικίλιας για ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεν είμαστε όλοι ίδιοι - Κανείς δεν θα κρυφτεί πίσω από κομματικές σημαίες
Εγείρονται λοιπόν πολλά ερωτήματα με κυρίαρχο όμως ένα: ποιος και για ποιον λόγο τελικά παίζει με τα χρήματα των αγροτών; Κι ένα συνοδό ερώτημα, αυτοί γιατί δεν απαντούν με κάποιο τρόπο; Διότι έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση οτι τις τελευταίες ημέρες, που το θέμα του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι στην επικαιρότητα, τα όποια θεσμικά όργανα των αγροτών είναι απόντα.
Εχει άραγε στηθεί χορός εκατομμυρίων ευρώ που καταλήγουν στις τσέπες ορισμένων επιτήδειων; Ή έχει στηθεί μια μηχανή που με ξένα χρήματα εξαγοράζει συνειδήσεις και ...όχι μόνο; Δηλαδή με 55 εκατ. ευρώ το χρόνο(435+415)/15 μπορεί κάποιος να παίζει με την Αγροτική μας οικονομία, να περιπαίζει τους αγρότες και να βάζει σε κίνδυνο τη διατροφική μας ασφάλεια;
Και καλά, εμείς εδώ στις νότιες εσχατιές της Ευρώπης, είμαστε και λίγο κακομαθημένοι, επιρρεπείς στις ατασθαλίες και οξύθυμοι όπως οι ορεσίβιοι Κρητικοί. Οι ευρωπαικές αρχές, έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να κινητοποιηθούν; Εμείς μπήκαμε στην ΕΕ για να γίνουμε καλύτεροι, όχι για να χαλάσουμε κι αυτούς….
Γιατί επελέγησαν ζώα και όχι γη που είναι μετρημένα κουκιά;
Ο βίος και η πολιτεία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι γνωστός εδώ και χρόνια. Ολοι όσοι συναναστρέφονται μαζί του, δεν ήξεραν τον χρόνο που θα έσκαγε το κανόνι, ήταν όμως σίγουροι οτι θα έσκαγε. Ολο και πιο σκληρές διαδικασίες, δήθεν για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, ενώ τα καφενεία οργίαζαν οτι ο τάδε κάνει αυτό και ο δείνα πήρε τόσα φέτος. Μη φανταστείτε εκατομμύρια, αλλά κάτι λίγα χιλιάρικα στα καφενεία αποκτούν άλλη διάσταση. Φυσικά υπάρχουν και μεγαλοκαρχαρίες, κάποιους από τους οποίους θα τους φέρει στο φως η έρευνα
Το πακέτο Χατζηγάκη, αφορούσε τους καλλιεργητές αροτραίων εκτάσεων. Τώρα ως ευεργετηθέντες εμφανίζονται κτηνοτρόφοι, κυρίως στην Κρήτη, αλλά να δούμε εαν τελικά θα είναι και σε άλλες «ευαίσθητες» περιοχές. Διότι η περίφημη Τεχνική λύση, δηλαδή να δηλώνονται όσα ζώα θέλεις και να σου δίνεται από το σύστημα βοσκότοπος κάπου στη Ελληνική επικράτεια, δεν είναι ούτε εφυές, ούτε διασφάλιζε το δημόσιο συμφέρον, με την έννοια οτι δεν θα είχαν χαθούν κοινοτικά χρήματα. Ηταν ένα κουτοπόνηρο εφεύρημα, πελατειακής λογικής, εποχής Μαυρογιαλούρου, αφού τα ζώα και ειδικά όσα βόσκουν ελεύθερα, δεν μπορείς να τα μετρήσεις με ακρίβεια, δηλώνοντας οτι είναι στο βουνό για βοσκή.
Άλλωστε σου λέει σε πιθανό έλεγχο θα πούμε στον ελεγκτή να κάτσει να τον κεράσουμε και μια ρακή και μετά που να τρέχει στα όρη… Αυτές όμως είναι Ελληνικού τύπου διαχειριστικές πρακτικές, που κάποια στιγμή θα χτυπήσουν τοίχο. «Οι παλαιοκομματικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν αποδεκτές», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό συμβούλιο, ενώ στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του παραδέχθηκε ευθέως οτι «στο θέμα ΟΠΕΚΕΠΕ αποτύχαμε»!!!
Έπεσε και το τελευταίο καταφύγιο
Στην πιο δύσκολη φάση της, η ελληνική αγροτική παραγωγή, χάνει ένα από τα λίγα στηρίγματα που της είχαν απομείνει, αυτό της δίκαιης και έγκαιρης είσπραξης των επιδοτήσεων. Οι αγρότες μας, είναι πεπεισμένοι οτι τεχνική και πολιτική βοήθεια από τα Υπουργεία και κυρίως το ΥΠΑΤΤ οτι δεν πρόκειται να έχουν. Εν αντιθέσει, εξομοιούμενοι με φορολογικά και διαδικαστικά με τους υπόλοιπους επαγγελματίες, είναι βέβαιοι οτι έρχονται και νέες επιβαρύνσεις. Θα πρέπει λέει να συμπληρώνεις πρωί πρωί με τη δροσούλα, ή το κρύο, πόσοι και ποιοι εργάτες γης θα δουλέψουν σήμερα στο χωράφι σου, ξέροντας οτι όλοι κυνηγάμε τις 2 ή 3 πρώτες ώρες για να βγάλουμε δουλειά. Εαν χάσουμε κανένα μισάωρο συμπληρώνοντας χαρτιά, πάει την κάψαμε την ημέρα. Κι ένα σωρό ακόμη τέτοια θέματα.
Οι νεότεροι αγρότες, που έχουν πολλές οικογενειακές υποχρεώσεις, τρέχουν αριστερά και δεξιά να συμπληρώσουν το αναξιοπρεπές αγροτικό τους εισόδημα, με φανερό ή κρυφό τρόπο. Πώς θα τους πεις σε αυτούς σε λίγα χρόνια, οτι πρέπει να σου δώσω φέτος λιγότερες επιδοτήσεις, διότι θα πληρώσουμε το πρόστιμο της κακοδιαχείρισης του 2025; Τότε που τα παιδιά του θα τελειώνουν το σχολείο ή θα σπουδάζουν σε άλλη πόλη και τα έξοδα θα έχουν εκτοξευθεί.
Και κάτι τελευταίο: ο ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα και η ΑΑΔΕ αύριο, είναι οι ταμίες του συστήματος. Δεν χαράσσουν πολιτική, ούτε λένε οτι εάν ρίξεις λίπασμα με αναστολέα ουρεάσης (sic) δικαιούσαι τόσα ευρώ το στρέμμα. Το ταμείο λέει, οτι αφού με βάση την εγκύκλιο του ΥΠΑΤΤ έριξες το σωστό λίπασμα δικαιούσαι να πάρεις τα χρήματα που σου αναλογούν. Αρα, το γεγονός οτι επικεντρωθήκαμε όλο αυτό το διάστημα στα έργα και τις ημέρες του ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει ενδιαφέρον για το γενικό κοινό, για να πουν για μια ακόμη φορά «βρε τι γίνεται!». Για όσους όμως ασχολούνται με τα οικονομικά, αντιλαμβάνονται οτι και οι απαραίτητες εγκύκλιοι παίζουν απόλυτα καθοριστικό ρόλο, τόσο στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού όσο και την αποφυγή και πρόληψη παρατυπιών και παρανομιών.
Δηλαδή επιστρέφουμε εκεί που ξεκινήσαμε στις τελευταίες εκλογές, στα περί επανίδρυσης του κράτους. Επειδή για την επαρχία και τους αγρότες, το κράτος έχει πρακτικά πάψει πολλά χρόνια να υπάρχει, μήπως θα ήταν μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε από εδώ την πολυπόθητη επανίδρυσή του; Ολοι έχουν παραδεχτεί οτι στο θέμα “Αγροτικές επιδοτήσεις” έσφαλαν, άρα η προσπάθεια μπορεί να ξεκινήσει χωρίς βάρη.
Δείτε εδώ το link της ERT με τη δήλωση Τσιάρα, που αναφέρεται στο κείμενο.