Εν αναμονή της νέας αξιολόγησης της την Παρασκευή από την Standard & Poor's (S&P) τελεί η Γαλλία, όπου ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Πιερ Μοσκοβισί έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Ειδικότερα ο οίκος αξιολόγησης αναμένεται να υποβαθμίσει περαιτέρω το αξιόχρεο της Γαλλίας το οποίο στις 28 Φεβρουαρίου είχε βαθμολογήσει ΑΑ-, δηλαδή καλής ποιότητας αλλά με αρνητική προοπτική.
Έκτοτε η Γαλλία δεν έλαβε συγκεκριμένα μέτρα για την δημοσιονομική της εξυγίανση, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Μπαϊρού ομολόγησε χθες ότι στο πλαίσιο του κρατικού προϋπολογισμού για το ερχόμενο έτος θα πρέπει να εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης των 40 δισεκ. ευρώ.
Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η ανώτατη ελεγκτική αρχή της χώρας ανέφερε ότι οι κοινωνικές δαπάνες βρίσκονται «εκτός ελέγχου». Η έκθεση προειδοποιούσε επίσης ότι μια «κρίση ρευστότητας» θα μπορούσε να επηρεάσει τις πληρωμές παροχών ήδη από το 2027 και την ικανότητα της Γαλλίας να δανείζεται από τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Επίσης, ο Πιέρ Μοσκοβισί προειδοποίησε ότι το έλλειμμα του 2025 είναι πιθανό να είναι ακόμη μεγαλύτερο.
Το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Γαλλίας κατέγραψε έλλειμμα 15,3 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2024 και η κυβέρνηση προβλέπει ότι το πρόγραμμα θα είναι 22,1 δισεκατομμύρια ευρώ στο κόκκινο το 2025, όπως αναφέρει το Politico.
«Πρέπει να ανακτήσουμε τον έλεγχο. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά το 2023 και το 2024, έχουμε χάσει τον έλεγχο των δημόσιων οικονομικών μας», δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, χωρίς την λήψη πρόσθετων μέτρων το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα κλείσει το 2025 και το 2026 στο 5,6% και στο 5,7% του ΑΕΠ αντιστοίχως, δυσχεραίνοντας σημαντικά την επίτευξη του στόχου για περιορισμό κάτω από το 3% το 2029.