Ποιος οδικός διαγωνισμός (και γιατί) «ναυάγησε» στη Βόρεια Ελλάδα μετά από 4 χρόνια

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ποιος οδικός διαγωνισμός (και γιατί) «ναυάγησε» στη Βόρεια Ελλάδα μετά από 4 χρόνια
Για ποιους λόγους η Εγνατία Οδός Α.Ε. αποφάσισε την ματαίωση, τουλάχιστον με τα μέχρι πρότινος δεδομένα, οδικού διαγωνισμού που «έτρεχε» επί 4ετία. Ποιο ήταν το έργο, ποιο το story με τις αλλαγές αναδόχων.

«Τίτλοι τέλους», τουλάχιστον προς το παρόν, μπαίνουν από την αναθέτουσα αρχή, την «Εγνατία Οδό Α.Ε.», σε διαγωνισμό ύψους 48,8 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) για την υλοποίηση οδικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα, κατά τα φαινόμενα λόγω αλλαγής συνθηκών και δεδομένων που καθιστούν η συμφέρουσα την προώθηση και ολοκλήρωση του διαγωνισμού, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το σκεπτικό του ίδιου του φορέα.

Ειδικότερα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» αποφασίστηκε η μη συνέχιση του διαγωνισμού για την εκτέλεση του έργου «Κάθετος Άξονας 70 Εγνατίας Οδού: Τμήματα: Εχίνος – Μελίβοια» (70.2.1) και Μελίβοια – Ελληνοβουλγαρικά Σύνορα (70.2.2) - Υποτμήμα: Παράκαμψη Μελιβοίων - Δημάριο», εκτιμώμενης αξίας 39.375.000 ευρώ (προ Φ.Π.Α. 24%), μετά την λήξη ισχύος κατατεθέντων προσφορών. Να σημειωθεί ότι η διαδικασία εκκίνησε σχεδόν προ 4ετίας.

Βάσει της παλιάς προκήρυξης, αντικείμενο του έργου αποτελούσε η πλήρης κατασκευή οδού ταχείας κυκλοφορίας μήκους 10,76 χλμ. περίπου που περιλαμβάνει και την κατασκευή τεσσάρων 4 ισόπεδων κόμβων (Μελιβοίων-ανατολικά, Αιμόνιου/Μελιβοίων-δυτικά, Κοτύλης και Δημαρίου) με τις συνδετήριες σε αυτούς οδούς, συνολικού μήκους 2 χλμ. περίπου, καθώς και η αποκατάσταση του υφιστάμενου τοπικού οδικού δικτύου.

Ειδικότερα, η απόφαση ματαίωσης του διαγωνισμού ελήφθη, καθώς ο φορέας έλαβε υπόψη του τα εξής:

α) ότι έχει παρέλθει χρόνος πλέον των τεσσάρων ετών από τη δημοπράτηση του έργου το 2021 με αποτέλεσμα οι τιμές που ελήφθησαν υπόψη κατά την κατάρτιση του προϋπολογισμού να χρήζουν επικαιροποίησης ώστε να εξασφαλισθεί η δυνατότητα ομαλής εκτέλεσης του έργου αλλά και να διαφυλαχθεί το δημόσιο ταμειακό συμφέρον με την προσαρμογή του προϋπολογισμού στις τρέχουσες συνθήκες,

β) ότι οι τοπικές συνθήκες κυκλοφορίας έχουν διαφοροποιηθεί με αποτέλεσμα οι τεχνικές παράμετροι του υπό ανάθεση έργου να έχουν αλλάξει ουσιωδώς και να χρήζει επανεκτίμησης η συνολική μελέτη του έργου,

γ) ότι χρήζει επανεκτίμησης και επικαιροποίησης η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου,

δ) ότι οι όροι της κοινοτικής χρηματοδότησης του έργου χρήζουν επικαιροποίησης προκειμένου να εξασφαλισθεί η ομαλή χρηματοδότησή του και να αποφευχθεί η οικονομική επιβάρυνση της αναθέτουσας αρχής με την απώλεια κοινοτικών πόρων.

Όπως αναφέραμε, η διαδικασία ήταν σε εξέλιξη επί περίπου 4 χρόνια, χρονική περίοδος στην οποία προκύπτουν αλλαγές δεδομένων αλλά και χρηματοοικονομικών – τεχνικών παραμέτρων. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην πορεία είχαμε αλλαγές αναδόχων και ανατροπές. Αρχικά, το έργο είχε κερδίσει η ΟΔΟΣ ΑΤΕ, με έκπτωση 21,5% και ακολούθησαν οι ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ με διψήφιο ποσοστό έκπτωσης (14% και 10% αντίστοιχα περίπου) και άλλες εταιρείες με μονοψήφιες προσφορές (η τότε Intrakat, η ΕΤΕΘ του ομίλου ΑΒΑΞ κ.α.). Στην πορεία, καθώς η προσφορά ελέγχθηκε από την αναθέτουσα αρχή και δεν έγινε αποδεκτή, το έργο πήγε στην τότε ΑΚΤΩΡ, ωστόσο, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι τελικά… θα το αναλάβει η ΟΔΟΣ ΑΤΕ, με μέση έκπτωση 21,52% και συνολική συμβατική δαπάνη 30.920.840,77 ευρώ (χωρίς Φ.Π.Α.). Πλην όμως, φτάσαμε στη μη συνέχιση του διαγωνισμού, οπότε μένει να φανεί αν αλλάξει κάτι προσεχώς, αν επανέλθει ο φορέας, αν το έργο γίνει διαφορετικά ή καθόλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To πλαφόν και η προειδοποίηση - Sold out το νέο Hilton - Sky is the limit

Noval Property: Ανεβάζει τον πήχη εσόδων και κερδών – Πώς προχωρούν οι μεγάλες επενδύσεις

Ποιο είναι το σύνθετο τουριστικό project με κατοικίες στην Κέα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider