Ecofin: Συμφωνία για τις κατευθυντήριες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ecofin: Συμφωνία για τις κατευθυντήριες του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού
Στις κατευθυντήριες οδηγίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2025 συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.

Στις κατευθυντήριες οδηγίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2025 συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση το Ecofin επαναβεβαίωσε πως η ΕΕ παραμένει προσανατολισμένη στην υποστήριξη της Ουκρανίας για όσο καιρό χρειαστεί. Ακόμη το Συμβούλιο τόνισε πως ο προϋπολογισμός του 2025 θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός με βάση τις πραγματικές ανάγκες, και να διασφαλίζει τη χρηστή διαχείριση και να αφήνει τα απαραίτητα περιθώρια από τα «ταβάνια» του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου ώστε να αντιμετωπίζονται απρόβλεπτες καταστάσεις.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Το Συμβούλιο κατέληξε σήμερα σε συμφωνία σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές του για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2025. Οι εγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές θα παράσχουν πολιτική καθοδήγηση στην Επιτροπή κατά την προετοιμασία του προϋπολογισμού το επόμενο έτος.

Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2025 διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη και την υλοποίηση των μακροπρόθεσμων στόχων και πολιτικών προτεραιοτήτων που έχει συμφωνήσει η Ένωση.

Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη να παρέχει, μαζί με τους εταίρους, οικονομική ανακούφιση στην Ουκρανία, για όσο διάστημα χρειαστεί, και να στηρίξει την ανθεκτικότητά της και τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότησή της. Το Συμβούλιο τονίζει ότι είναι σημαντικό ο προϋπολογισμός του 2025 να συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της Ένωσης προς τον λαό της Ουκρανίας και να ανταποκρίνεται στις σχετικές κρίσεις.

Το Συμβούλιο θεωρεί ότι ο προϋπολογισμός για το 2025 θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, να διασφαλίζει συνετή οργάνωση δαπανών και να αφήνει επαρκή περιθώρια κάτω από τα ανώτατα όρια του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων περιστάσεων και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Ένωσης.

Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός για το 2025 θα πρέπει να παρέχει επαρκείς πόρους για να διασφαλιστεί η εφαρμογή των προγραμμάτων της Ένωσης και να επιτραπεί η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουν ήδη αναληφθεί στο πλαίσιο του τρέχοντος ΠΔΠ.

Το Συμβούλιο προτρέπει την Επιτροπή να ευθυγραμμίσει το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025 με το αποτέλεσμα της συμφωνίας για την αναθεώρηση του ΠΔΠ 2021-2027, όπως περιγράφεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Φεβρουαρίου 2024.

Από την άποψη αυτή, το Συμβούλιο τονίζει την ανάγκη να προσδιορίσει η Επιτροπή τις ανακατατάξεις που είναι απαραίτητες για τη χρηματοδότηση των προτεραιοτήτων που ορίζονται στην αναθεώρηση του ΠΔΠ, καθώς και τις αποδεσμεύσεις που διατίθενται εκ νέου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider