Oι Χούθι πήραν την μπουκιά από το στόμα των Ευρωπαίων παραγωγών πορτοκαλιού

Δημήτρης Αντωνόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Oι Χούθι πήραν την μπουκιά από το στόμα των Ευρωπαίων παραγωγών πορτοκαλιού
Ηρεμία στις τιμές στο ράφι, παρ’ όλη τη διεθνή αναταραχή

Η διεθνής αγορά πορτοκαλιού έχει εδώ και ένα χρόνο διαταραχθεί έντονα εξαιτίας της Βραζιλίας. Πιο συγκεκριμένα στην μεγαλύτερη παγκόσμια παραγωγό πορτοκαλιού και κυρίως χυμού πορτοκαλιού, τα δένδρα υποφέρουν από αρρώστια και ξεραίνονται το ένα μετά το άλλο. Εκτιμάται οτι πάνω από το 40% έχουν ήδη ξεραθεί, ενώ δεν διαφαίνεται θεραπεία. Αποτέλεσμα, ο χυμός πορτοκαλιού να έχει εκτιναχθεί σε τιμή ενώ παράλληλα είναι δυσεύρετος στη φυσική αγορά. Οσοι αγοράζετε χυμό από τα σούπερ μάρκετ θα το έχετε διαπιστώσει ιδίοις όμμασι.

Η φετινή σεζόν του πορτοκαλιού στο Βόρειο Ημισφαίριο – Οκτώβριος Ιούνιος – όπως ήταν φυσικό ξεκίνησε μέσα σε πολύ ευνοικό κλίμα. Οι τιμές παραγωγού σε όλες τις Μεσογειακές χώρες ανέβηκαν αισθητά, όπως και η αισιοδοξία για το μέλλον, δεδομένου οτι το πρόβλημα δεν θα λυθεί ούτε άμεσα, ούτε εύκολα, ούτε χωρίς κόστος.

Αλλά οι γνωστοί αντάρτες Χούθι, είχαν τη δική τους άποψη: κλείνοντας τα στενά και αναγκάζοντας τα πλοία να αλλάξουν δρομολόγια, εμπόδισαν τα Αιγυπτιακά πορτοκάλια να φτάσουν στις αγορές της Ασίας. Σημειωτέον η Αίγυπτος είναι ο μεγαλύτερος τροφοδότης πολλών αγορών της περιοχής. Εκτιμάται ότι 30 έως 40% της μεγάλης Αιγυπτιακής παραγωγής διέρχεται από τα Στενά κάθε χρόνο, πριν καταλήξει στις αγορές της Ινδίας και άλλων χωρών του Ινδικού Ωκεανού. Όσα φορτία δρομολογούνται προς την χώρα αυτή από την Αίγυπτο κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής, έχουν ένα επιπλέον κοστολόγιο περίπου 10 σέντσ/κιλό παραπάνω από το σύνηθες. Αυτό είναι η μία άποψη του νομίσματος. Η άλλη, είναι οι απώλειες που εμφανίζουν τα φορτία λόγω σήψης από την μακροχρόνια παραμονή τους σε ψυγεία, που επιβαρύνουν το κόστος με επιπλέον διαλογή στον τόπο άφιξης, ειδικά σε περιπτώσεις μεγάλης προσβολής.

Μέρος των Αιγυπτιακών πορτοκαλιών που δεν θα κατορθώσουν να φτάσουν στην Ασία, κατευθύνονται προς τις Ευρωπαικές αγορές. Οι Αιγύπτιοι έμποροι, έχουν ήδη εγκατεστημένες σχέσεις με Ευρωπαικές αγορές για άλλα νωπά προιόντα, άρα είναι εύκολο να αναζητήσουν μέσω των συνεργατών τους λύση στις πλεονάζουσες ποσότητες, ειδικά όταν διαθέτουν και τιμολογιακό πλεονέκτημα.

Αποτέλεσμα της παραπάνω κατάστασης είναι οι τιμές τόσο καταναλωτή όσο και παραγωγού στις Ευρωπαικές αγορές, ενώ είχαν αρχίσει να ανεβαίνουν έντονα, ανέκοψαν φόρα και τώρα βρίσκονται σε στασιμότητα ή ελαφρά κάμψη. Αντίθετα οι τιμές που αγοράζουν τα χυμοποιία τα πορτοκάλια ξεκίνησαν από ψηλά (18 λεπτά το κιλό) και συνεχίζουν τις αγορές τους με αυξανόμενο ενδιαφέρον και τιμές. Δυστυχώς δεν εκφράστηκε και στο επιτραπέζιο πορτοκάλι η ίδια ζήτηση, λόγω της άφιξης των φθηνών Αιγυπτιακών.

Οι Ισπανοί από την μεριά τους, άρχισαν τις έντονες διαμαρτυρίες προς πάσαν κατεύθυνση, εστιάζοντας στο γεγονός οτι οι προδιαγραφές των Αιγυπτιακών πορτοκαλιών είναι σαφώς υποδεέστερες των αντίστοιχων Ευρωπαικών, αφού χρησιμοποιούν τεχνικές και φυτοπροστατευτικές ουσίες απαγορευμένες εδώ και πάνω από 10 χρόνια στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, ο Antonio Carreras, από τον συνεταιρισμό San Martín del Tesorillo της Ανδαλουσίας, ανέφερε οτι «δεν γίνεται στον πόλεμο άλλοι να πηγαίνουν με ρουκέτες και άλλοι με λιανοτούφεκα», υπονοώντας ακριβώς τις καλλιεργητικές διαφορές Ευρώπης και άλλων χωρών. Χρόνια οι αγρότες της περιοχής του, είχαν κάνει αναδιάρθρωση της καλλιέργειάς τους με βάση τα νερά του ποταμού Guadiaro και περίμεναν μια τέτοια ευκαιρία για να εισπράξουν τον κόπο τους.

Ακόμη ένα παράδειγμα των αιτημάτων των Ευρωπαίων παραγωγών που συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους. Εδώ πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία για έναν μάλλον προβληματικό κλάδο της Ευρωπαϊκής γεωργίας, που χάνεται την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή από λόγους που κανείς όχι μόνο δεν ελέγχει αλλά ούτε και φαντάζεται.

Το ενδιαφέρον είναι οτι και ο μεγάλος παγκόσμιος προμηθευτής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η Νότια Αφρική, βρίσκεται και αυτή σε προβληματισμό. Δεχόμενη πίεση από την μεγάλη ζήτηση, δεν ξέρει ποιές ακριβώς αγορές θα πρέπει φέτος να καλύψει, αφού κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Ο Δ/ντης της Ενωσης παραγωγών πορτοκαλιού της χώρας Justin Chadwick, μοιάζει να αμφιταλαντεύεται μεταξύ της Ευρωπαικής αγοράς που φέτος ζητάει αυξημένες ποσότητες και της αγοράς της Ινδίας που ξέμεινε από πορτοκάλια λόγω των Χούθι.

Στην Ελλάδα μεγάλοι ευνοημένοι θα είναι πορτοκαλαιώνες εγκαταλελειμμένοι ή ελάχιστα συντηρημένοι λόγω χαμηλών τιμών των προηγούμενων χρόνων, αφού η φετινή ελκυστική τιμή για χυμοποίηση (που δεν ενδιαφέρεται για μεγέθη και εμφάνιση των πορτοκαλιών) θα κάνει την συλλογή τους συμφέρουσα.

Βλέπετε οι σύγχρονοι αγρότες εκτός από όλα όσα μέχρι τώρα λέγαμε οτι πρέπει να διαθέτουν, πρέπει να έχουν και επικαιροποιημένες γνώσεις γεωστρατηγικής...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Άνοιξε εκ νέου η εφαρμογή για το ΟΣΔΕ 2023 – Οι εκκρεμότητες

Αγρότες: Τα οφέλη από το κυβερνητικό πακέτο για το ρεύμα-Το επόμενο αναγκαίο βήμα της «εξοικονόμησης ενέργειας κατ’ αγρόν»

gazzetta
gazzetta reader insider insider