Βρετανία: Οριακή επέκταση του ΑΕΠ τον Νοέμβριο - Παραμένει ως απειλή η ύφεση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανία: Οριακή επέκταση του ΑΕΠ τον Νοέμβριο - Παραμένει ως απειλή η ύφεση
Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, ανακάμπτοντας από πτώση της ίδιας κλίμακας τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,2%.

Μέτρια ανάκαμψη σημείωσε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο, αν και όχι αρκετή για να αποκλειστεί η προοπτική τεχνικής ύφεσης για το τέλος του 2023.

Το βρετανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3%, ανακάμπτοντας από πτώση της ίδιας κλίμακας τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,2%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα θα χρειαζόταν έναν σταθερό Δεκέμβριο για να αποφύγει την ύφεση για ολόκληρο το τρίμηνο ενώ αυτός ο μήνας συγκρατήθηκε από τον βροεχρό καιρό και τις απεργίες των γιατρών, αφήνοντας την οικονομία να παραπαίει σχεδόν σε στασιμότητα τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ελπίζει σε πιο χαρούμενες ειδήσεις που θα ενισχύσουν τις πιθανότητές του στις επόμενες εκλογές.

«Οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν επί του παρόντος ζοφερές, με μια τεχνική ύφεση να εξακολουθεί να απειλεί το δεύτερο εξάμηνο του 2023, ειδικά δεδομένου του αναμενόμενου αντίκτυπου από τη βιομηχανική δραστηριότητα τον Δεκέμβριο», δήλωσε ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. «Ακόμη και αν η οικονομία καταφέρει να αποφύγει την ύφεση, αναμένεται να παραμείνει σε έδαφος στασιμότητας».

Αν όλα τα άλλα παραμείνουν ίδια, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο εάν το ΑΕΠ μειωθεί κατά 0,02% ή περισσότερο τον Δεκέμβριο, ανέφερε η ONS. Η μηδενική ανάπτυξη τον Δεκέμβριο θα αφήσει αμετάβλητο το τέταρτο τρίμηνο. Η παραγωγή υποχώρησε 0,1% το τρίτο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καταπατημένα ακίνητα: Ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων εξαγοράς 90.000 εκτάσεων

Προθεσμία 125 ημερών για να μπει τάξη σε παραλίες και αιγιαλούς – Οι αλλαγές στις παραχωρήσεις, οι έλεγχοι και οι νέες ποινές

Υποδομές: Παρεμβάσεις περίπου 1,5 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider