Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα IPOs και τα ομόλογα που έρχονται το 2024 – Οι επιδόσεις του 2023

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο Αθηνών: Τα IPOs και τα ομόλογα που έρχονται το 2024 – Οι επιδόσεις του 2023
Τρεις δημόσιες εγγραφές, δύο εκδόσεις ομολόγων και δύο μετατάξεις στην κύρια αγορά έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής για το 2024. Οι επιδόσεις της προηγούμενης χρονιάς.

Με τουλάχιστον τρεις δημόσιες εγγραφές, δύο εκδόσεις retail ομολόγων και δύο μετατάξεις στην κύρια αγορά από την εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών να έχουν δρομολογηθεί μέχρι στιγμής για το 2024, το μεγάλο ερώτημα είναι το αν θα ξεπεραστεί ο πήχης άντλησης κεφαλαίων από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά που την προηγούμενη χρονιά τοποθετήθηκε στα 1,73 δισ. ευρώ.

Ήδη μέσα στο πρώτο δίμηνο του έτους αναμένονται δύο εκδόσεις ομολόγων και μια εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών που θα αναζητήσουν κεφάλαια της τάξης των 800-900 εκατ. ευρώ. Θέμα εβδομάδων είναι η μεγάλη δημόσια εγγραφή της εταιρείας διαχείρισης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) κατά την οποία θα διατεθεί το 30% των μετοχών της εταιρείας που έχει στην κατοχή του το ΤΑΙΠΕΔ.

Περίπου 20% της εταιρείας θα δοθεί στο επενδυτικό κοινό, ενώ βάσει της συμφωνίας μετόχων το 10% πρόκειται να αγοραστεί από την PSP Investments που είναι ο βασικός μέτοχος της εταιρείας και διαθέτει και το management με ένα εύλογο υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή διάθεσης των μετοχών. Ανάλογα με την τιμή διάθεση των μετοχών από το 20% του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να αντληθούν περί τα 550-600 εκατ. ευρώ ενώ με το placement του υπόλοιπου 10% τα έσοδα για το Ταμείο αναμένονται στα 800 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Πιο σύντομα -πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα- αναμένεται η έκδοση retail ομολόγου 200 εκατ. ευρώ από την Autohellas του ομίλου Βασιλάκη, που έχει ως στόχο την αναχρηματοδότηση υφιστάμενου δανεισμού αλλά και την περαιτέρω χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας που αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ μέσα στην πενταετία για την αγορά ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων αλλά και τη δημιουργία υποδομών υποστήριξης και φόρτισης στο δίκτυό της.

Σειρά θα πάρει η Intralot με την έκδοση retail ομολόγου της τάξης των 130 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από το ομόλογο μαζί με κοινοπρακτικό δάνειο 100 εκατ. ευρώ που θα λάβει η εισηγμένη θα κατευθυνθούν στην πλήρη αποπληρωμή των ομολογιών που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Μέσα στην άνοιξη αναμένεται και η αρχική δημόσια εγγραφή της Noval Property του ομίλου Viohalco που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει στόχο την άντληση κεφαλαίων της τάξης των 90 εκατ. ευρώ. Στο IPO θα συμμετάσχει ως cornerstone investor η EBRD, μέσω της μετατροπής του ομολογιακού δανείου 10,5 εκατ. ευρώ που έχει δώσει στην ΑΕΕΑΠ σε μετοχές. Τα κεφάλαια από την ΑΜΚ θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της εταιρείας που εκτιμάται στα 350 εκατ. ευρώ την προσεχή πενταετία.

Εντός του έτους, πιθανότατα μέχρι το καλοκαίρι, δρομολογείται και η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της Lamda Malls που λειτουργεί ως βραχίονας της Lamda Development στον κλάδο των εμπορικών κέντρων. Η εταιρεία θα έχει στον έλεγχό της όλα τα υπάρχοντα εμπορικά κέντρα του ομίλου (Τhe Mall Athens, Golden Hall, Mediterranean Cosmos, Designer Outlet Athens) καθώς και τις αναπτύξεις του Ελληνικού (Vouliagmenis Mall και Riviera Galeria).

Το παζλ των εταιρικών πράξεων που αναμένουμε -με τα μέχρι στιγμής δεδομένα- συμπληρώνουν δύο σχεδιαζόμενες μετατάξεις από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Performance Technologies ετοιμάζεται για το «άλμα» καθώς την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση που θα ανάψει το πράσινο φως, ενώ αντίστοιχη κίνηση ετοιμάζει και η Real Consulting.

Οι επιδόσεις του 2023

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως το 2024 θα είναι μια ακόμη χρονιά που θα αυξηθούν οι αντλήσεις κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είτε μέσω μετοχών, είτε μέσω ομολόγων. Το 2023 έκλεισε με 24 διαφορετικές εταιρικές πράξεις κατά τις οποίες συγκεντρώθηκαν 1,735 δισ. ευρώ.

Μεταξύ αυτών, είχαμε τρεις αρχικές δημόσιες εγγραφές, της Optima Bank που άντλησε 151,2 εκατ. ευρώ, της Trade Estates που άντλησε 55,88 εκατ. ευρώ και της Orilina Properties που άντλησε 30,5 εκατ. ευρώ. Ακόμη αντλήθηκαν δύο διαπραγματεύσιμα ομόλογα, το ένα του ομίλου Mytilineos ύψους 500 εκατ. ευρώ και το άλλο της Ideal Holdings ύψους 100 εκατ. ευρώ. Σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου προχώρησαν οι Attica Bank, Intralot, Trastor και Foodlink.

Με την αύξηση της συνολικής κεφαλαιοποίησης και της συναλλακτικής δραστηριότητας του Χρηματιστηρίου Αθηνών να παίζουν κρίσιμο ρόλο για την επιστροφή της ελληνικής αγοράς στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών, μέσα στους επόμενους μήνες αναμένονται και οι αλλαγές στους Κανονισμούς Λειτουργίας της Κυρίας και της Εναλλακτικής Αγοράς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκτινάχθηκε η κερδοφορία των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων στην Ελλάδα -  Οι πρωταθλητές των κερδών ανά κλάδο

ΙΕΛΚΑ: Πιο φτηνό το μέσο καλάθι σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα από ό,τι σε Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία

ΙΟΒΕ: Στις 106 μονάδες το οικονομικό κλίμα Δεκεμβρίου με νέα οριακή υποχώρηση - Σε υψηλό 15 ετών το 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider