Μητσοτάκης: Ορόσημο η επενδυτική βαθμίδα, νέος στόχος η εισοδηματική σύγκλιση – Αύξηση 20% στις αποζημιώσεις εφημεριών ΕΣΥ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Ορόσημο η επενδυτική βαθμίδα, νέος στόχος η εισοδηματική σύγκλιση – Αύξηση 20% στις αποζημιώσεις εφημεριών ΕΣΥ
Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ από 1/1/24. Ελπίδες για δημοσιονομική ευελιξία στις αμυντικές δαπάνες. Πιθανή συζήτηση στην ΕΕ για ένα Ταμείο Ανάκαμψης με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά. Εντός του Ιανουαρίου το ν/σ για τα τα μη κρατικά ΑΕΙ, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό. ΄

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:15

Τον πρώτο προϋπολογισμό «ύστερα από 14 χρόνια που δρομολογείται με τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα» περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024. Ανέφερε πως αξίζει να αντιμετωπιστεί από όλους μας ως ένα ορόσημο εθνικής αυτογνωσίας και έθεσε ως στόχο της 2ης τετραετίας της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο την εισοδηματική σύγκλιση, επαναλαμβάνοντας τις δεσμεύσεις για την άνοδο του κατώτατου και του μέσου μισθού.

Ανήγγειλε ένα νέο μέτρο την αύξηση κατά 20% στην αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ από 1/1/24, παράλληλα με αύξηση των ελέγχων στον ΕΟΠΥ. «Δεν υπάρχει τίποτε πιο άρρωστο από την αισχροκέρδεια στην υγεία» ανέφερε και είπε πως όποια εξοικονόμηση γίνει θα διατεθεί για πρόσθετη στήριξη των μισθών στην υγεία.

Εκτίμησε πως η Ελλάδα θα κερδίσει την μάχη στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες αναφορικά με την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών με κάποια μορφή όταν θα κρίνεται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Ανήγγειλε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή και θα ψηφισθεί μέσα στον Ιανουάριο για την συμμετοχή ιδιωτικών σχημάτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ανέφερε πως όταν έρθει η ώρα της συζήτησης στην ΕΕ για το αν το Ταμείο Ανάκαμψης θα μείνει ως προσωρινό σχήμα ή αν θα πάρει πολύ πιο μόνιμα χαρακτηριστικά τα κράτη του «Βορρά» θα αξιολογήσουν πως χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα. Και γι αυτό το λόγο έχει πολύ μεγάλη σημασία είπε η αξιοποίηση των εν λόγω κονδυλίων.

Οι δεσμεύσεις

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να βρεθεί ποτέ ξανά σε τέτοια περιπέτεια στο περιθώριο της Ευρώπης. «Με ενωμένη κοινωνία που θα συγκλίνει με την Ευρώπη σε όλα τα πεδία και με σύγχρονο κράτος που θα κερδίσει το στοίχημα των καιρών», ανέφερε.

Χαρακτήρισε την επενδυτική βαθμίδα ως «ευκαιρία να αναδείξουμε την καλύτερη σελίδα του εαυτού μας».

«Εκτός συνόρων έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να πρωταγωνιστούμε στις μεγάλες προκλήσεις, ενέργεια, μεταναστευτικό, πράσινες επενδύσεις», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όσο για το εσωτερικό, ανέφερε ότι πρέπει να εξοπλίσουμε την κοινωνία με αναχώματα σε έκτακτες κρίσεις.

Χαρακτήρισε τις αλλαγές στην καθημερινότητα προτεραιότητα για την κυβέρνηση. «Για σύγχρονη Υγεία, Παιδεία, ισχυρή άμυνα, ευέλικτο ψηφιακό κράτος και πιο σύγχρονη και γρήγορη δικαιοσύνη», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο δυνατή

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα είναι σήμερα πιο δυνατή, παραθέτοντας 3 στοιχεία:

«1ον η πατρίδα μας σήμερα διαθέτει ακλόνητη πολιτική σταθερότητα με ισχυρή κυβέρνηση και άνετη κυβερνητική πλειοψηφία. Διαμορφώνεται πιο ευνοϊκό περιβάλλον για επενδύσεις

2ον σε πείσμα όσων είπε ο κ. Ανδρουλάκης η οικονομία μας γίνεται πιο εξωστρεφής. Διευρύνονται οι πηγές εσόδων

3ον η Ελλάδα έχει διαθέσιμους τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης που αυτή η κυβέρνηση έφερε στην χώρα».

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η επενδυτική βαθμίδα επιτρέπει στην Ελλάδα να δανείζεται πιο χαμηλά, ενώ σήμερα το σπρεντ Ελλάδας είναι πιο χαμηλά από την Ιταλία και προσεγγίζει την Ισπανία - «μια εξέλιξη που φαινόταν αδιανόητη πριν από κάποια χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι ρυθμοί ανάπτυξης μεταφράζεται σε καλύτερους μισθούς και περισσότερες δουλειές. Όσο πιο γρήγορα πέφτει η ανεργία τόσο αυξάνει η υποχρέωση επιχειρήσεων να αυξήσουν τους μισθούς», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός παράλληλα, έδωσε την «είδηση», καθώς ανακοίνωσε ότι αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση των εφημεριών στο ΕΣΥ από 1/1/24.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «σε αυτό το κύμα των πρωτοβουλιών της Πολιτείας για την αύξηση του εισοδήματος, επιστρέψτε μου σήμερα να ανακοινώσω μια ακόμα πρωτοβουλία: από τις αρχές του έτους αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση όλων των εφημεριών, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Εκταμιεύονται 717 εκατ. ευρώ για πιο ευάλωτους συμπολίτες

Στις επικρίσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «όσοι περιγράφουν εικόνα καταστροφής και μιας κυβέρνησης που δεν ενδιαφέρεται να σας πω ότι μόνο τον Δεκέμβριο εκταμιεύονται 717 εκατ. ευρώ για πιο ευάλωτους συμπολίτες».
Πιο συγκεκριμένα το ποσό αφορά σε:
- 350 εκατ. ευρώ για δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων

- 107 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά

- Προκαταβολές επιδόματος θέρμανσης, διπλό market pass για τη Θεσσαλία και youth pass.

Πρόσθεσε ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα επιδοτούνται τα φτωχά νοικοκυριά που θερμαίνονται με ρεύμα και τόνισε ότι για όλο το 2024 θα ισχύουν κοινωνικά τιμολόγια στην ενέργεια.

Ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σηματοδοτείται η ανάταξη της οικονομίας μας και το πέρασμα από την κρίση στην πρόοδο κι ότι σκοπός του είναι να παρουσιάσει αυτή τη μετάβαση από την προηγούμενη τετραετία που ήταν ουσιαστικά μια τετραετία μάχης με πολλαπλές κρίσεις σε μια τετραετία που ο κεντρικός στόχος της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλος από τη δυναμική ευρωπαϊκή σύγκλιση.

Αναφέρθηκε ακολούθως σε όσα όπως είπε απασχολούν περισσότερο τον πολίτη της διπλανής πόρτας. «Και αναφέρομαι στον εισαγόμενο πληθωρισμό και στην ακρίβεια διότι εμείς δεν ωραιοποιήσαμε ποτέ καταστάσεις και δεν ισχυριστήκαμε ότι δεν είναι η ακρίβεια το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Έχουμε όμως σχέδιο συγκροτημένο στο οποίο θα ήθελα εν τάχει να αναφερθώ.

Θέλω να επαναλάβω ότι κεντρικός πυρήνας του σχεδίου μας με ορίζοντα τετραετίας είναι η σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και η προεκλογική δέσμευση την οποία είχα δώσει για κατώτατο μισθό στα 950 και μέσο μισθό στα 1500 ευρώ, ισχύει στο ακέραιο».

Και επεσήμανε: «εξαντλούμε κάθε μέσο το οποίο διαθέτουμε για να στηρίξουμε τους πολίτες ειδικά τους πιο ευάλωτους».

Συμπλήρωσε μάλιστα: «πιστεύω ειλικρινά ότι ως προς τον πληθωρισμό έχουμε δει τα χειρότερα».

Αυξήσεις σε ΔΥ και συνταξιούχους

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στις μισθολογικές αυξήσεις των Δημοσίων υπαλλήλων, αναφέροντας ότι «μέσα στον Ιανουάριο 660 χιλιάδες Δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν για πρώτη φορά αυξήσεις μετά από 14 χρόνια». Μάλιστα σε αυτό το σημείο απευθύνθηκε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελο, λέγοντας του: «Σπεύσατε κ. Φάμελλε να τις απαξιώσατε, εσείς πόσες αυξήσεις κάνατε επί δικών σας ημερών; Καμία».

«Εμείς λοιπόν εκτός από τις οριζόντιες αυξήσεις κάνουμε και στοχευμένες σε υπαλλήλους με διευθυντικές θέσεις. Άξιοι υπάλληλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα έχουν μια πρόσθετη υποστήριξη όταν αναλαμβάνουν διευθυντικές θέσεις», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα ανέφερε ότι αυξήσεις 3% θα δουν 2 εκατ. συνταξιούχοι, ενώ πρόσθεσε ότι «όσοι θέλουν να εργαστούν σε μια αγορά εργασίας που έχει ανάγκη για συγκεκριμένες δεξιότητες θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημα τους χωρίς να παρακρατείται το 30% της σύνταξής τους».

Στο σημείο αυτό μετά από αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: «Θυμίζω επίσης ότι ξεπαγώνουμε τις 3ετίες από 1η Ιανουαρίου του 2024, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι προβλέπαμε και νωρίτερα από ό,τι όριζε ο νόμος.

Και βέβαια ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί πάλι από την 1η Απριλίου και τελικά θα έχει αυξηθεί περισσότερο από αυτό το οποίο είχαμε δεσμευθεί, το 2019 και την αύξηση που ήταν μεγαλύτερη την άντεξε τελικά η αγορά».

Έρχεται το σχέδιο νόμου για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός για την Παιδεία θα αυξηθεί σε 6,5 δισ. ευρώ με προγράμματα για όλες τις βαθμίδες.

Έκανε λόγο για νέες συμπράξεις ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων, ενώ ανακοίνωσε ότι έρχεται μια καινοτόμος εφαρμογή για, το δωρεάν ψηφιακό φροντιστήριο για όποιον μαθητή το επιθυμεί και δίνει πανελλήνιες εξετάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για τα αποτελέσματα της Pisa, προσθέτοντας ότι «τα αποτελέσματα μας υποχρεώνουν αν τρέξουμε πιο γρήγορα τις δρομολογημένες μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση με πρώτη την αξιολόγηση».

Σε αυτό το σημείο μάλιστα προανήγγειλε τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «οφείλουμε να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες των δημόσιων πανεπιστημίων να τα κάνουμε πιο εξωστρεφή. Οφείλουμε όμως να κάνουμε και κάτι ακόμα. Να εισάγουμε επιτέλους και στην Ελλάδα τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Όπως έκανε γνωστό, το σχετικό νομοσχέδιο θα έχει γίνει νόμος του κράτους εντός του πρώτου μήνα του 2024, με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι η Ελλάδα θα γίνει περιφερειακό πόλος ανάπτυξης και εκπαίδευσης.

Τα μισά από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν σε ΜμΕ

«Αν ο πρώτος πυλώνας της κοινωνικής μας πολιτικής είναι η μάχη με την ακρίβεια, δεύτερος η αύξηση των μισθών και τρίτος η Υγεία και η Παιδεία, υπάρχει και αυτός ο πυλώνας που θωρακίζει όλους τους άλλους», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Η εθνική μας άμυνα, με δεσμεύσεις σαφείς, ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο συνεχίζεται και το οποίο τίθεται πάντα σε διαβούλευση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών συνυπολογίζοντας πάντα τις μακροχρόνιες δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, ο φράχτης του Έβρου που παρά τις αντιδράσεις χτίζεται και βέβαια η μεγάλη μάχη που δίνουμε, την οποία πιστεύω ότι θα μπορέσουμε τελικά να την κερδίσουμε και θα είναι ωφέλιμη συνολικά για τη χώρα, να εξαιρούνται οι αμυντικές δαπάνες υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις από τους υπολογισμούς του ευρωπαϊκού υπερβολικού ελλείμματος». Υπογράμμισε ότι δώσαμε μεγάλη μάχη σε ευρωπαϊκό επίπεδο να πετύχουμε αυτή την εξαίρεση και είμαστε κοντά να το καταφέρουμε.

«Να χαιρετίσω κ. Φάμελλε, τη θρυλούμενη επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην πραγματικότητα ψηφίζοντας τα σχετικά κονδύλια του Προϋπολογισμού για την άμυνα», είπε ο πρωθυπουργός διατηρώντας την επιφύλαξη για το αν θα επιβεβαιωθεί. «Εγώ χαιρετίζω την προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το διαχρονικά αρραγές μέτωπο, το οποίο αφορούσε τουλάχιστον τη στήριξη από τα περισσότερα κόμματα της Βουλής των αμυντικών δαπανών».

Στο σημείο αυτό θέλησε να απαντήσει σε τρεις αιτιάσεις για να διευκρινίσει και να αποδομήσει όπως τόνισε κάποιους συνειδητούς μύθους που διακινούνται μακριά από την αλήθεια.

Αρχικά τόνισε ότι αυξάνονται τα έσοδα όχι επειδή αυξάνονται οι φόροι αλλά επειδή η οικονομία πηγαίνει πολύ καλά. «Επειδή μπορέσαμε και δημιουργήσαμε αναπτυξιακή δυναμική και τα έσοδα αυτά επιστρέφουν στους πολίτες, επιστρέφουν στην υγεία, επιστρέφουν στην παιδεία, επιστρέφουν στην κοινωνική πολιτική. Αυτή είναι η επιτυχία της πολιτικής της ΝΔ την οποία ποτέ δεν καταλάβατε. Γιατί ήσασταν εμμονικοί με τους φόρους και τσακίζατε τη μεσαία τάξη. Ναι μπορείς να μειώνεις φόρους και να αυξάνεις έσοδα. Μπορεί να γίνει. Το αποδείξαμε στην πράξη», είπε.

«Ένας δεύτερος μύθος αφορά τις τράπεζες. Μετά την αποχώρηση ακούμε, και τις πωλήσεις που έκανε το Ταμείο Σταθερότητας από τις τράπεζες, το δημόσιο χάνει» κάτι που είπε ότι είναι ευτράπελο να ακούγεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επεσήμανε δε, ότι το Δημόσιο έχει ήδη συγκεντρώσει 2,5 δισ. περισσότερα.

«Και βέβαια, ο μεγάλος, μύθος ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης πηγαίνουν μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις. Όταν γίνεται ένα μεγάλο έργο υποδομής, ας πούμε χρηματοδοτεί το Ταμείο την ολοκλήρωση του δρόμου Ε65 ή ένα τμήμα του ΒΟΑΚ, προφανώς θα το κατασκευάσουν κάποιες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αλλά ωφελούνται οι κάτοικοι της περιοχής που είναι αποδέκτες ποιοτικών υπηρεσιών και υποδομών από το Δημόσιο. Όταν εξοπλίζουμε με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης 36.000 σχολεία με διαδραστικούς πίνακες οι μεγάλοι είναι οι ωφελημένοι από αυτές τις πολιτικές;», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα μισά από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα φθηνά δάνεια πηγαίνουν κατεξοχήν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Αυτή είναι η αλήθεια όσον αφορά στην πορεία του Ταμείου Ανάκαμψης και καλό είναι να μην αμφισβητείτε τη σημαντική αναπτυξιακή συνδρομή του».

Υπογράμμισε ακόμη ότι σε αυτές τις συζητήσεις έχει μία αξία να μιλάμε με υπεύθυνο λόγο και πραγματικά στοιχεία. Είπε δε ότι δεν αφήνει ασχολίαστες τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών που δεν βρήκαν τίποτα καλό να έχει συμβεί στην χώρα τα τελευταία χρόνια. «Ακριβώς αυτή ήταν και η ρητορική που εκπορευόταν από την αντιπολίτευση πριν από τις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου. Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι όλα είναι τέλεια. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όμως ότι η Ελλάδα του 2023 βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την Ελλάδα του 2019».

Ψήφος εμπιστοσύνης στο μέλλον η έγκριση του προϋπολογισμού

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το περιβάλλον στο οποίο εξελίσσονται σήμερα όλα αυτά, αναφερόμενος στους δύο πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη κι εμείς καταφέρνουμε να κρατάμε ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επιπλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως δεν πρέπει να βλέπουμε μόνο πού πηγαίνουμε αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε υπενθυμίζοντας ότι η χώρα απώλεσε το 1/4 του ΑΕΠ της στα χρόνια της κρίσης, ενώ καμία χώρα του ΟΟΣΑ από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με τέτοια πρωτοφανή οικονομική καταστροφή.

Επεσήμανε ότι «πολλές από τις αιτίες που μας οδήγησαν σε αυτή τη χρεοκοπία, δυστυχώς εξακολουθούν να ζουν και να βασιλεύουν.

Δεν αντιμετωπίζω αυτόν τον Προϋπολογισμό ανεξάρτητα από τη μάχη των μεγάλων δομικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να δώσουμε. Όπως τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, με τα 11 μέτρα τα οποία ψηφίστηκαν πριν από μια εβδομάδα. Την ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, με σημαντικές παρεμβάσεις, που ήδη ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει παρουσιάσει, στον Ποινικό Κώδικα, στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Τη διαρκή αναβάθμιση των υπηρεσιών του κράτους. Μόλις πρόσφατα, προσθέσαμε και στο αγαπημένο των Ελλήνων πολιτών gov.gr τη δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης, έτσι ώστε να μπορούμε να επικοινωνούμε πολύ πιο άνετα με το κράτος και να παίρνουμε τις πληροφορίες σε μια γλώσσα η οποία είναι πιο εύκολη και πιο κατανοητή», είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο για Προϋπολογισμό ενός αξιόπιστου ευρωπαϊκού κράτους, τόνισε επίσης πως είναι απολύτως ευθυγραμμισμένος με το πρόγραμμα σταθερότητας, όπως αυτό επιβεβαιώθηκε το Νοέμβριο.

Και κατέληξε: «Κι αν η έγκριση κάθε Προϋπολογισμού θεωρείται παραδοσιακά και ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, στην περίπτωσή μας πιστεύω ότι είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στο μέλλον.

Ας ακούσουμε, λοιπόν, την κοινωνία, ας συμβαδίσουμε μαζί της και ας ψηφίσουμε, όλες και όλοι μαζί, για αυτό το μέλλον που μας αξίζει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Ο νέος προϋπολογισμός ενισχύει πραγματικά το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών

Προϋπολογισμός 2024 – Τι φέρνει σε μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, οικογένειες με παιδιά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider