Αλλάζει ο παγκόσμιος «χάρτης» της παραγωγής πετρελαίου -  Τι «παίζεται» με τη Βενεζουέλα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει ο παγκόσμιος «χάρτης» της παραγωγής πετρελαίου -  Τι «παίζεται» με τη Βενεζουέλα
Υπό αναδιοργάνωση βρίσκεται ο παγκόσμιος χάρτης παραγωγής πετρελαίου με επίκεντρο, μάλιστα, τη Λατινική Αμερική.

Υπό αναδιοργάνωση βρίσκεται ο παγκόσμιος χάρτης παραγωγής πετρελαίου με επίκεντρο, μάλιστα, τη Λατινική Αμερική.

Πεδίο αυτής της αναδιοργάνωσης και μάλιστα βίαιο είναι η σύγκρουσης μεταξύ Βενεζουέλας και Γουιάνας το τελευταίο διάστημα.

«Θα πολεμήσουμε για ό,τι μας ανήκει», απείλησε πρόσφατα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νίκολας Μαδούρο.

Η κυβέρνηση στο Καράκας είχε προηγουμένως διεξάγει ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για να νομιμοποιήσει εκ νέου τις μακροχρόνιες διεκδικήσεις της σε τμήμα της γειτονικής Γουιάνας.

Η Γουιάνα, μια από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, εξάγει πετρέλαιο σε αυξανόμενη κλίμακα.

Η χώρα, η οποία έχει πληθυσμό μικρότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους, θα μπορούσε να πουλάει στο εξωτερικό περισσότερο από ό,τι οι τέσσερις παραδοσιακά σημαντικότεροι παραγωγοί πετρελαίου στη Νότια Αμερική μαζί.

Αυτό θα καθιστούσε τη χώρα στο μέγεθος της Ρουμανίας έναν μεγάλο παίκτη, δηλαδή τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο σε όρους κατά κεφαλήν.

Αυτό δημιουργεί μια επιθυμία: Οι παρατηρητές της σύγκρουσης που τροφοδοτείται τεχνητά από τη Βενεζουέλα δεν αποκλείουν πλέον το ενδεχόμενο ο Μαδούρο να χρησιμοποιήσει και στρατιωτικά μέσα για να προσπαθήσει να προσαρτήσει την πλούσια σε πλουτοπαραγωγικές πηγές περιοχή της Γουιάνας.

Αρκετές χώρες της Νότιας Αμερικής είχαν καλέσει τη Βενεζουέλα και τη Γουιάνα να επιλύσουν τη διαφορά ειρηνικά.

Τα γεγονότα στην Καραϊβική δείχνουν ότι παραδοσιακές πετρελαϊκές χώρες όπως η Βενεζουέλα χάνουν τη θέση τους στη Λατινική Αμερική, ενώ νέοι παραγωγοί όπως η Γουιάνα βρίσκονται σε άνοδο. Η εξέλιξη αυτή ενέχει μεγάλο ενδεχόμενο συγκρούσεων, σχολιάζει η Handelsblatt. Η σύγκρουση μεταξύ της Βενεζουέλας και της Γουιάνας είναι ένα τέλειο παράδειγμα - με συνέπειες για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου.

Η Λατινική Αμερική διαθέτει τα δεύτερα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο μετά τη Μέση Ανατολή, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% των παγκόσμιων αποδεδειγμένων αποθεμάτων. Ωστόσο, τα περίπου οκτώ εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα (bpd) που παράγουν οι χώρες αυτές καταναλώνονται μέχρι στιγμής κυρίως στην ίδια την περιοχή.

Λιγότερο πετρέλαιο από το Μεξικό, την Κολομβία και τον Ισημερινό

Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), αυτό μπορεί τώρα να αλλάξει.

Σύμφωνα με αυτό, η παραγωγή πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής θα αυξηθεί σε 10 έως 11 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως έως το 2030 - ανάλογα με το πόσο αυστηρά οι χώρες θα τηρήσουν τα μέτρα για το κλίμα που υποσχέθηκε η Συμφωνία του Παρισιού.

Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της δεκαετίας, περίπου το ¼ της αύξησης της παραγωγής πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά θα μπορούσε να προέλθει από τη Λατινική Αμερική.

Η ισορροπία μεταξύ των παραγωγών εντός της περιοχής μετατοπίζεται. Η Βραζιλία παράγει σήμερα περίπου το 35% του πετρελαίου στη Λατινική Αμερική. Ακολουθεί το Μεξικό με 25 τοις εκατό. Η Κολομβία, η Βενεζουέλα και η Αργεντινή συνεισφέρουν λιγότερο από δέκα τοις εκατό στην περιφερειακή παραγωγή.

Ωστόσο, οι παραδοσιακές πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως το Μεξικό, η Κολομβία και ο Ισημερινός, θα συνεχίσουν να μειώνουν την παραγωγή πετρελαίου. Στην Κολομβία, ο πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα στο μέλλον. Στο Εκουαδόρ, οι ψηφοφόροι αποφάσισαν πρόσφατα με μεγάλη πλειοψηφία σε δημοψήφισμα ότι η εξόρυξη πετρελαίου στο τροπικό δάσος πρέπει να σταματήσει εντελώς.

Κακοδιαχείριση, διαφθορά και καθυστέρηση επενδύσεων

Και στις δύο χώρες, η κακοδιαχείριση, η διαφθορά και η έλλειψη επενδύσεων είχαν ήδη οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2014. Αυτή η διαδικασία λαμβάνει χώρα και στο Μεξικό εδώ και αρκετό καιρό. Το αποκορύφωμα της παραγωγής έφτασε εκεί πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια. Έκτοτε, η παραγωγή μειώθηκε στο μισό. Η χώρα είναι πλέον καθαρός εισαγωγέας καυσίμων.

Τέλος, η μείωση της παραγωγής στο Μεξικό μπορεί επίσης να αποδοθεί σε κακή διαχείριση: ο πρόεδρος Αντρέ Μανουέλ Λοπέζ Ομπραντόρ (Andrés Manuel López Obrador) εστιάζει στην παραγωγή και την επεξεργασία πετρελαίου από το 2018 - και όχι στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα, όμως, η κρατική εταιρεία Pemex είναι η πιο υπερχρεωμένη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο. Υπάρχει έλλειψη τεχνολογίας και των απαραίτητων οικονομικών πόρων για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων βαθέων υδάτων στην Καραϊβική.

Ωστόσο, η Βενεζουέλα, ιδρυτικό μέλος της Opec, γνώρισε την πιο απότομη πτώση ως παραγωγός πετρελαίου. Η χώρα της Καραϊβικής διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Ωστόσο, η διεφθαρμένη διαχείριση της κρατικής εταιρείας πετρελαίου και η έλλειψη επενδύσεων εμποδίζουν τη χώρα να ανακτήσει τη θέση της ως παγκόσμιος προμηθευτής πετρελαίου.

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας παρήγαγε τρία εκατομμύρια βαρέλια όταν ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες ανέβηκε στην εξουσία το 1999 και άρχισε να χρησιμοποιεί την εταιρεία για την προώθηση των πολιτικών του στόχων. Η παραγωγή δεν έχει ακόμη ανακάμψει από αυτό. Η Βενεζουέλα παράγει σήμερα μόνο περίπου 700. 000 βαρέλια.

Αν και οι ΗΠΑ έχουν πλέον χαλαρώσει τις κυρώσεις κατά της πετρελαϊκής βιομηχανίας της Βενεζουέλας, η διαδικασία ανοίγματος δεν είναι καθόλου εγγυημένη. Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση του δικτάτορα Μαδούρο πρέπει να διεξάγει καθαρές εκλογές το επόμενο έτος. Πολλοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν σήμερα ότι αυτό θα συμβεί.

Είναι επίσης αβέβαιο αν μια νόμιμη εκλογική διαδικασία θα έδινε στις ξένες εταιρείες αρκετή ασφάλεια για να επενδύσουν ξανά στη χώρα. Η επίθεση κατά της Γουιάνας είναι πιθανό να έχει οδηγήσει σε νέα αύξηση των αμφιβολιών σχετικά με τη Βενεζουέλα ως τόπο επενδύσεων.

Ελπίδες σε Βραζιλία, Γουιάνα, Αργεντινή

Οι ελπίδες της πετρελαϊκής βιομηχανίας εναποτίθενται σήμερα σε τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής: τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και την Αργεντινή.

Στη Βραζιλία, μετά την ανακάλυψη των κοιτασμάτων βαθιάς θάλασσας στα ανοικτά του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2007, ο κλάδος επικεντρώθηκε πλήρως στην ανάπτυξη των λεγόμενων κοιτασμάτων pré-sal. Η κρατική εταιρεία Petrobras και οι ιδιωτικές πετρελαϊκές εταιρείες έχουν αυξήσει την παραγωγή από τα εξαιρετικά βαθιά κοιτάσματα από 600. 000 βαρέλια ημερησίως σε 2,2 εκατομμύρια.

Η Βραζιλία είναι σήμερα η όγδοη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο. Ο ΙΕΑ εκτιμά ότι η χώρα θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή της σε 4,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2030.

Η Opec μόλις προσέφερε στη Βραζιλία την ευκαιρία να ενταχθεί στο διευρυμένο σώμα Opec-plus. Αν και η χώρα δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου επί των ποσοστώσεων παραγωγής, θα ανήκει πλέον στον επιφανή κύκλο των χωρών που είναι υπεύθυνες για το 43% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.

Διαμάχη μεταξύ βιομηχανίας και προστασίας του κλίματος

Μένει να δούμε τι θα συμβεί στη συνέχεια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα κοιτάσματα pre-salt της Βραζιλίας θα υπερβούν το μέγιστο της παραγωγής τους γύρω στο 2030. Ωστόσο, υπάρχουν υποψίες για περαιτέρω μεγάλα κοιτάσματα στα βόρεια της Βραζιλίας, βόρεια των εκβολών του Αμαζονίου. Η πετρελαϊκή βιομηχανία είναι πεπεισμένη ότι υπάρχει ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας βόρεια του ισημερινού, που εκτείνεται από τη Γουιάνα έως τη Βραζιλία.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται στη Βραζιλία μια πολιτική διελκυστίνδα μεταξύ των περιβαλλοντολόγων και της πετρελαϊκής βιομηχανίας για το αν θα πρέπει να αξιοποιηθούν ή όχι αυτά τα κοιτάσματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Βραζιλία, όπως και 16 άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχει δεσμευτεί σε στόχους για το κλίμα. Οι καθαρές εκπομπές πρέπει να μηδενιστούν έως το 2050.

Η Αργεντινή θα μπορούσε να είναι η τρίτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που θα αυξήσει την παραγωγή της έως το 2030. Είναι αλήθεια ότι τα συμβατικά αποθέματα πετρελαίου στερεύουν εκεί. Ωστόσο, η χώρα διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα σχιστολιθικού πετρελαίου τα οποία θέλουν να αναπτύξουν ιδιωτικές εταιρείες.

Το απρόβλεπτο πολιτικό περιβάλλον βαραίνει σημαντικά

Ενώ η Βραζιλία και η Γουιάνα θα μπορούσαν να παράγουν επιπλέον ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως μέχρι το 2030 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, το δυναμικό στην Αργεντινή είναι περίπου το μισό, μισό εκατομμύριο τόνους ημερησίως.

Το απρόβλεπτο πολιτικό περιβάλλον επιβαρύνει όλες τις ελπίδες και περιπλέκει όλες τις προβλέψεις για τη μελλοντική παραγωγή πετρελαίου της Λατινικής Αμερικής. Μέχρι σήμερα, καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει και να διαχειριστεί τα πετρελαϊκά της έσοδα σε ένα κρατικό ταμείο πλούτου για να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμη ευημερία. Παραδείγματα αυτού δεν είναι μόνο η Νορβηγία, αλλά και οι χώρες της Μέσης Ανατολής.

Στη Νότια Αμερική, για παράδειγμα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα από το πετρέλαιο για πολιτικούς σκοπούς ή για προσωπικό πλουτισμό. Αυτό συνοδεύεται από την ασαφή ανάπτυξη των κρατικών πετρελαϊκών εταιρειών: η πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας PDVSA ήταν ακόμη σε θέση να ανταγωνιστεί πετρελαϊκούς κολοσσούς όπως η Shell ή η Exxon Mobil στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Οι ειδικοί του «Petroleum Intelligence Weekly» χαρακτήρισαν τον Όμιλο ως τη δεύτερη σημαντικότερη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο εκείνη την εποχή.

Εκείνη την εποχή, η PDVSA διατηρούσε τις δικές της αλυσίδες πρατηρίων καυσίμων και διυλιστηρίων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, προκειμένου να πωλεί το πετρέλαιο στις σημαντικότερες καταναλωτικές αγορές. Δέκα χρόνια αργότερα, υπό τον αριστερό λαϊκιστή Τσάβες, η PDVSA έπρεπε να παράγει ποδήλατα και παπούτσια, να λειτουργεί κρεοπωλεία και να κατασκευάζει κοινωνικές κατοικίες. Η οικονομική ύφεση δεν παρέλειψε να υλοποιηθεί.

Κατάχρηση τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι αριστερές κυβερνήσεις έχουν καταχραστεί ένα τρισεκατομμύριο δολάρια από τη δεκαετία του 2000. Η βραζιλιάνικη κρατική εταιρεία Petrobras χρησιμοποιήθηκε επίσης πολιτικά μετά την ανακάλυψη των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Pré-Sal.

Η τότε πρόεδρος, Ντίλμα Ρούσεφ (Dilma Rousseff, 2011-2016) χρησιμοποίησε την εισηγμένη εταιρεία ως ελκυστήρα για μια εξωπραγματική βιομηχανική πολιτική και θέλησε να διατηρήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο επιδοτώντας τα καύσιμα σε βάρος της εταιρείας.

Όπως και η κρατική εταιρεία της Βενεζουέλας, η Petrobras βρέθηκε στο επίκεντρο τεράστιας διαφθοράς. μέχρι το 2015, ο Όμιλος ήταν η πιο υπερχρεωμένη πετρελαϊκή εταιρεία στον κόσμο. Μετά από μια θεμελιώδη αναδιάρθρωση της εταιρείας, φαίνεται τώρα ότι ο πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από φέτος, θα προωθήσει και πάλι την πολιτική εργαλειοποίηση της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υποχρεωτικά POS σε 35 νέους επαγγελματικούς κλάδους από τον Ιανουάριο

Εθνική Τράπεζα: Εγκαινιάζει τον «Ηρακλή ΙΙΙ» με στόχο δείκτη ΝΡΕ 3,5% - Υλοποιεί mega project ψηφιοποίησης

Μπάιντεν: Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε και τυπικά την έναρξη έρευνας σε βάρος του

gazzetta
gazzetta reader insider insider