«Ψήφος εμπιστοσύνης» από Capital Economics για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ψήφος εμπιστοσύνης» από Capital Economics για τη βελτίωση των δημοσιονομικών της Ελλάδας
«Ψήφος» εμπιστοσύνης ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, στέλνει η Capital Economics, επισημαίνοντας ότι θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια με το δημόσιο χρέος να συνεχίζει στην φθίνουσα πορεία του.

«Ψήφος» εμπιστοσύνης ως προς τους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, στέλνει η Capital Economics, επισημαίνοντας ότι η οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει έναντι της ευρύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης τα επόμενα δύο χρόνια, με το δημόσιο χρέος να συνεχίζει την φθίνουσα πορεία του.

Όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία κινήθηκε κάπως πιο σταθεροποιητικά κατά το τρίτο τρίμηνο, αλλά το ΑΕΠ εξακολούθησε να είναι κατά ένα εντυπωσιακό 6% υψηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδά του. Παράλληλα, και οι έρευνες για το επιχειρηματικό κλίμα παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τους και συνάδουν με την επιστροφή στην αναπτυξιακή δυναμική κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κατανάλωση των νοικοκυριών ενισχύθηκε από την άνοδο της απασχόλησης, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,7% σε ετήσια βάση κατά το τρίμηνο, οδηγώντας την ανεργία στο 10%, που σηματοδοτεί μια τεράστια βελτίωση από το 17% στα τέλη του 2019. Η πρόσφατη πτώση του δείκτη PMI για την απασχόληση υποδηλώνει ότι η αύξηση της απασχόλησης θα επιβραδυνθεί αλλά όχι αρκετά ώστε να «σπρώξει» το ποσοστό ανεργίας προς τα πάνω.

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει υποστηριχθεί από διάφορες διαρθρωτικές βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης πτώσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ και ο ιδιωτικός τομέας είναι λιγότερο εκτεθειμένος έναντι των περισσότερων χώρων της Ευρωζώνης στα αυξανόμενα επιτόκια, καθώς ο δείκτης δανειοδοτήσεων προς το ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλός.

Επίσης, η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους είναι αρκετά υψηλή σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Ωστόσο, η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, τα πρωτογενή πλεονάσματα του προϋπολογισμού και το χαμηλό κόστος τόκων - εξυπηρέτησης του χρέους λόγω της προηγούμενης αναδιάρθρωσής του, έχουν θέσει τον δείκτη σε μια πτωτική τροχιά.

Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης έχει υποχωρήσει ελαφρώς το 2023, υποστηριζόμενο από την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και τον αξιόλογο έλεγχο των δαπανών. Την ίδια στιγμή, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας συνεπάγεται ότι η χώρα θα πληροί αυτόματα τις προϋποθέσεις για ένταξη στα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.

Αναλυτικά, η Capital Economics αναμένει ανάπτυξη της τάξεως του 2,6% και 2,5% το 2024 - 2025, έναντι μηδενικής και 1% για την Ευρωζώνη σε αντίστοιχη χρονική βάση, ενώ ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα έναντι της Ευρωζώνης (2,1% και 1,8%) στο 2,5% και στο 1,9%. Παράλληλα, το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 1% το 2024 από 2,1% φέτος και στο 0,5% το 2025, ενώ το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα παραμείνει υψηλά στο 7% και 6,5% το 2024 - 2025. Υποχώρηση θα καταγράψει και η κατανάλωση, ενώ ο δείκτης δημόσιου χρέους θα κινηθεί προς το 153% το 2024 και στο 146% το 2025, από το 161% που αναμένεται να κλείσει φέτος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider