Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση για την αξιολόγηση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μάχη με το χρόνο δίνει η κυβέρνηση για την αξιολόγηση

Η πορεία της αξιολόγησης παραπέμπει πλέον για τα καλά σε μάχη με τον χρόνο. Και αυτό γιατί τα περιθώρια στον δρόμο προς το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας στενεύουν όλο και περισσότερο, παρά τα θετικά μηνύματα, τόσο από τον Pierre Moscovici που ανέφερε πως η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πριν τις 5/12, όσο και από μια σειρά άλλων κεντρικών Ευρωπαίων αξιωματούχων. Φυσικά, τα εν λόγω μηνύματα δεν είναι καθόλου άνευ ουσίας, μιας και αποδεικνύουν την ευρύτερη διάθεση, πλην όμως κανείς δεν «παίρνει όρκο» πως θα έχουν «κλειδώσει» οι λεπτομέρειες της συμφωνίας εντός της εβδομάδας, με δεδομένες τις σημαντικές εκκρεμότητες στις συζητήσεις.

Τα μηνύματα Moscovici και Coeure

Η αλήθεια είναι πως κυβερνητικές πηγές αποτιμούσαν ιδιαίτερα θετικά την επίσκεψη των δύο υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, του κ. Moscovici και του κ. Coeure, οι οποίοι ήλθαν στην Αθήνα τη Δευτέρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων υπήρξε συναντίληψη πως στα εργασιακά δεν μπορούν να υπάρξουν αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κάτι που, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, σημαίνει πως η άποψη της Κομισιόν είναι διαφορετική σε σχέση αυτή του ΔΝΤ, το οποίο προβάλλει πιο σκληρές θέσεις. Έτσι, η αυριανή συνάντηση του Γάλλου Επιτρόπου με την υπουργό Έφη Αχτσιόγλου για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ σαφές μήνυμα προς την τήρηση των ευρωπαϊκών standards έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Παράλληλα, στην κυβέρνηση αποτιμούν θετικά το ότι ο κ. Moscovici επανέλαβε την άποψη πως υπάρχουν περιθώρια για staff level agreement εντός των επόμενων ημερών, αλλά και για συζήτηση-πακέτο σε ό,τι αφορά το χρέος, έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να επιτραπεί η είσοδος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τέλος, ο Γάλλος επίτροπος από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει τέταρτο Μνημόνιο. «Αυτό θέλουμε ως εταίροι της Ελλάδας. Όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες χώρες, έτσι θέλουμε και η Ελλάδα να βγει από τα Μνημονια», πρόσθεσε.

Συν τοις άλλοις, από τη συνάντηση με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, το Μαξίμου κρατά τη συμφωνία επί του χρονοδιαγράμματος «αξιολόγηση+χρέος+QE+δοκιμαστική έξοδος στις αγορές», ενώ θετικά αποτιμήθηκε και η παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου επανέλαβε την άποψη περί προβληματικής βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και έκανε λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης μιας συνολικής λύσης.

Μάχη με τον χρόνο

Από εκεί και πέρα, τα μηνύματα μπορεί να είναι θετικά, πλην όμως πέραν των διεργασιών, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα «μαντάτα» σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση. Και η μεν φιλολογία για επίτευξη staff level agreement με κορύφωση των τεχνικών συνομιλιών, αλλά και των συζητήσεων σε επίπεδο επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, να είναι και υπαρκτή και βάσιμη, πλην όμως κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει την άμεση επιτυχία της διαδικασίας, με δεδομένη και τη σκληρή στάση του ΔΝΤ. Συνεπώς, κάποιοι βλέπουν ήδη το σενάριο να οδηγηθούμε χωρίς πλήρη συμφωνία στο Eurogroup, εκεί να γίνουν επί της ουσίας συζητήσεις και με το ΔΝΤ, να καθοριστούν οι προτεραιότητες και να γίνει δουλειά για την οριστική προσέγγιση τις αμέσως επόμενες μέρες, κάτι που δημιουργεί τα περιθώρια για μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup έως τη διακοπή των Χριστουγέννων, προκειμένου να επικυρώσει το staff level agreement, αν υπάρχει. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ενδιαφέρον και η αναφορά του αντιπροέδρου της Κομισιόν Valdis Dobrovskis, ο οποίος εκτίμησε πως τα πράγματα είναι στη σωστή τροχιά και πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί λογικά στο «ορατό μέλλον», αποφεύγοντας όμως να ορίσει το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας ως την D-Day για την πλήρη πολιτική συμφωνία.

Τα «καμπανάκια» του Τσακαλώτου και το «βασικό σενάριο»

Φυσικά, η ελληνική πλευρά έχει σπεύσει να προειδοποιήσει πως δεν πρόκειται να δεχτεί «όποιον συμβιβασμό», πολλώ δε μάλλον αν δεν είναι επωφελής για την Ελλάδα και περιλαμβάνει κατά τεκμήριο νέα μέτρα, τα οποία θα γεφυρώνουν μεν το χάσμα Βερολίνου-ΔΝΤ, πλην όμως θα είναι «στην πλάτη» της χώρας. Κάτι τέτοιο ξεκαθάρισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από χθες, αντανακλώντας πλήρως και το πνεύμα που έγινε το πρωί της Δευτέρας στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεκλήθη υπό τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Με άλλα λόγια, αν οι δανειστές βρουν μεν έναν συμβιβασμό, ο οποίος όμως δεν περιλαμβάνει λύση για το χρέος πέραν των βραχυπρόθεσμων μέτρων και θα αναγκάζει την Αθήνα να νομοθετήσει έκτακτα μέτρα για το μεσοπρόθεσμο διάστημα από το 2018 και εντεύθεν, επειδή δεν θα έχει χαμηλώσει ο στόχος για το πλεόνασμα από το 3,5% (σ.σ. ο κ. Τσακαλώτος πρότεινε να πέσει στο 2,5% και η μονάδα που θα αφαιρεθεί από τον στόχο να λειτουργήσει ως δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών), τότε η κυβέρνηση νομοτελειακά θα βρεθεί προ αδιεξόδου και μπορεί να χρειαστεί να παίξει το χαρτί των εκλογών. Πλην όμως, μπορεί ο κ. Τσακαλώτος να «ξέσπασε», το Μαξίμου όμως «κρατά τη μπάλα χαμηλά» και εκτιμά πως είναι πολλές οι προϋποθέσεις που δεν πρέπει να εκπληρωθούν για να «παίξει» το σενάριο των πρόωρων εκλογών, εξηγώντας παράλληλα πως είναι ένα σενάριο που στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν επιθυμούν. Άλλωστε, ενδεικτική είναι και η πρόοδος στο θέμα του δημοσιονομικού κενού για το 2018, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο έχει μειωθεί περίπου στο 0,1% του ΑΕΠ, με το ζήτημα να αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο αγκάθι μετά τα εργασιακά, όπου και εκεί γίνονται εντατικότατες συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Με άλλα λόγια, όπως το έθετε κυβερνητική πηγή στο Insider.gr «συγκλίσεις προκύπτουν και μπορούν να προκύψουν ακόμα μεγαλύτερες τις επόμενες μέρες. Άρα, προτεραιότητα έχει να κλείσουμε την αξιολόγηση, κάτι που είναι απόλυτα εφικτό, συνεπώς μένουμε στο βασικό σενάριο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Τουρισμός: To πολλά υποσχόμενο στοίχημα της Ινδίας

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Διοικητικές κυρώσεις από τον Νοέμβριο για τους νέους κλάδους που εντάχθηκαν

Τερκενλής: Υποχώρηση τζίρου και κερδών για τα διάσημα τσουρέκια της Θεσσαλονίκης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider