Ρεύμα: «Παράθυρο» για μικρή υποχώρηση των χρεώσεων τον Αύγουστο

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρεύμα: «Παράθυρο» για μικρή υποχώρηση των χρεώσεων τον Αύγουστο
Μειωμένo κατά 5-8% εκτιμάται ότι θα είναι τον Αύγουστο το κόστος του αερίου, σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε, γεγονός το οποίο δημιουργεί την ευελιξία στους προμηθευτές είτε να διατηρήσουν τις χρεώσεις τους σε παρόμοια επίπεδα (αν δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο), είτε να προχωρήσουν σε ελαφρές μειώσεις γύρω στο 5%. Μεθαύριο Πέμπτη, 20 Ιουλίου, οι ανακοινώσεις των εταιρειών.

Ανακοινώσεις στα ίδια επίπεδα με τον μήνα που διανύουμε, ή με μικρές μειώσεις συγκριτικά με τον Ιούλιο, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ότι θα «δίνουν τον τόνο» στις χρεώσεις που θα δημοσιοποιήσουν οι προμηθευτές μεθαύριο, Πέμπτη. Υπενθυμίζεται ότι, όπως συμβαίνει από τη στιγμή που ξεκίνησε η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στη λιανική (τον προηγούμενο Αύγουστο) στις 20 Ιουλίου οι πάροχοι θα γνωστοποιήσουν τις χρεώσεις που θα ισχύσουν τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, καταλυτικό ρόλο στα τιμολόγια του επόμενου μήνα θα παίξει η διεθνής τιμή του αερίου, η οποία μέσα στον Ιούλιο κινείται σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, με την ελάττωση σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε να αγγίζει το 5-8%. Το γεγονός αυτό υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να επιφέρει μείωση των χονδρεμπορικών τιμών στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά τον επόμενο μήνα, γεγονός που θα συμπαρέσυρε προς τα κάτω και τις επιβαρύνσεις στη λιανική αγορά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διαμόρφωση των χονδρεμπορικών τιμών υπεισέρχονται και άλλο παράγοντες, όπως για παράδειγμα οι καιρικές συνθήκες – αφού για παράδειγμα, ένας καύσωνας τον Αύγουστο θα ωθούσε προς τα πάνω την κατανάλωση και θα περιόριζε τη συμμετοχή των (φθηνών) ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα. Έτσι, όσοι προμηθευτές αποφασίσουν να κινηθούν με ασφάλεια, αναμένεται να ανακοινώσουν για τον επόμενο μήνα παρόμοιες χρεώσεις με αυτές του Ιουλίου.

Όσες εταιρείες αποφασίσουν να αναλάβουν το ρίσκο, θα προχωρήσουν σε μικρή μείωση των τιμολογίων τους. Η μείωση αυτή εκτιμάται πως θα κινείται γύρω στο 5%.

«Βουτιά» στο αέριο

Ενδεικτικό των «χαμηλών πτήσεων», που διαγράφει η διεθνής τιμή του αέριου, είναι το γεγονός ότι το συμβόλαιο παράδοσης Αυγούστου στον ολλανδικό κόμβο (TTF) διαμορφωνόταν χθες στα 25,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, μειωμένο κατά 3% σε ένα μόλις 24ωρο. Στον αντίποδα, το συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου (που καθορίζει τις εγχώριες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας) είχε κλείσει στα 32,15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, στο τέλος του προηγούμενου μήνα.

Η καθοδική τιμή του αερίου έχει ξεκινήσει από τις 4 Ιουλίου και συνεχίζεται αδιάπτωτα όλο το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, ένας σημαντικός λόγος είναι το γεγονός ότι η κατανάλωση του καυσίμου παραμένει περιορισμένη στην Ευρώπη, χαμηλότερα από τα μέσα ιστορικά επίπεδα, κυρίως λόγω κάμψης της ζήτησης από τις βιομηχανίες.

Την ίδια στιγμή, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έχει αυξηθεί αισθητά (εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κυρίως στον ευρωπαϊκό νότο), συνεχίζεται με ικανοποιητικό ρυθμό η πλήρωση των ευρωπαϊκών αποθηκών αερίου. Έτσι, ενισχύονται οι εκτιμήσεις πως η Γηραιά Ήπειρος θα καταφέρει να «θωρακιστεί» επαρκώς ενόψει του προηγούμενου χειμώνα.

Οι παραπάνω λόγοι δείχνουν γιατί η αγορά αναμένει τον επόμενο μήνα να αμβλυνθούν οι πιέσεις που είχαν ως συνέπεια τον Ιούλιο να «σπάσει» το πτωτικό σερί των χονδρεμπορικών τιμών αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Απόδειξη αυτής της διακοπής αποτελεί το γεγονός ότι η ελληνική αγορά «τρέχει» έως αυτή τη στιγμή τον Ιούλιο με 108,94 ευρώ ανά MWh, όταν έκλεισε τον Ιούνιο στα 91,49 ευρώ ανά MWh.

Ερωτηματικό οι επιδοτήσεις

Όσον αφορά πάντως τις τελικές τιμές που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές τον Αύγουστο, το τοπίο θα ξεκαθαρίσει πλήρως όταν το ΥΠΕΝ θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του για το αν θα υπάρξει επιδότηση στους λογαριασμούς και τον Αύγουστο. Αν πάντως επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μείωση των χρεώσεων των προμηθευτών, και είναι αρκετές οι εταιρείες που υιοθετήσουν αυτή τη στρατηγική, τότε ακόμη και χωρίς να υπάρξει κρατική στήριξη, οι επιβαρύνσεις στη λιανική ρεύματος θα κινούνται χαμηλότερα από τα όρια που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη συγκράτηση του κόστους ρεύματος, μέσα στην ενεργειακή κρίση.

Προς τη μη παροχή επιδότησης συνηγορεί επίσης το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν πόροι του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), οι οποίοι ενδεχομένως να χρειαστούν κάποιον από τους επόμενους μήνες, στην περίπτωση που υπάρξουν νέες ανατιμητικές πιέσεις στις τιμές του ρεύματος.

Μία τέτοια απόφαση θα διευκόλυνε την κυβέρνηση κάποιον επόμενο «δύσκολο» μήνα να προχωρήσει σε επιδοτήσεις, χωρίς να παραβιάσει την «κόκκινη γραμμή» που έχει θέσει – δηλαδή να μην διατεθούν κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά αποκλειστικά από τις υπόλοιπες πηγές εσόδων του ΤΕΜ (υπερέσοδα προμηθευτών, εισρές από τους ρύπους κ.λπ.).

Ανοικτή η «επόμενη ημέρα»

Όσον αφορά τη λήξη των έκτακτων μέτρων στη λιανική και τη χονδρεμπορική ελληνική αγορά, τα οποία κανονικά εκπνέουν στις 30 Σεπτεμβρίου, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις. Έτσι, αν και φαίνεται να κλίνει περισσότερο υπέρ της απόσυρσής τους από την 1η Οκτωβρίου, εξακολουθούν να εκφράζονται ανησυχίες για το ενδεχόμενο η «έλευση» του χειμώνα να φέρει μία νέα αναζωπύρωση της κρίσης.

Στην περίπτωση πάντως που τα μέτρα θα αποσυρθούν τον Οκτώβριο, βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία ένα σχέδιο ειδικά για τη λιανική ρεύματος, ώστε η μετάβαση στα «κανονικά» τιμολόγια να γίνει με ομαλό τρόπο

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, κάθε προμηθευτής θα δημιουργήσει ένα ειδικό κυμαινόμενο τιμολόγιο «γέφυρα», με ανακοίνωση την 1η κάθε μήνα της χρέωσης που θα ισχύει σε αυτόν (ex-ante τιμολόγιο). Σε αυτό το τιμολόγιο θα μεταβούν αυτόματα οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν έως τότε κάποιο από τα «κανονικά» προϊόντα που θα λανσάρει ο προμηθευτής τους, όπως και οι καταναλωτές που οι εταιρείες έχουν «περάσει» σε καινούρια προϊόντα (τιμολόγια μετάπτωσης) από την έναρξη των έκτακτων μέτρων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΕΣΦΑ: Μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του 2023

EuroAsia Interconnector: Σε τροχιά αύξησης ο προϋπολογισμός της ηλ. διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας

ΔΕΣΦΑ: Πότε θα φτάσει το αέριο σε Δυτ. Μακεδονία και Πάτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider