Ύφεση στην Ευρωζώνη και αναχρηματοδότηση χρέους στις ΗΠΑ βαθαίνουν την αβεβαιότητα για τα επιτόκια Fed και ΕΚΤ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ύφεση στην Ευρωζώνη και αναχρηματοδότηση χρέους στις ΗΠΑ βαθαίνουν την αβεβαιότητα για τα επιτόκια Fed και ΕΚΤ
Νέα «δεδομένα» σκιάζουν τον ορίζοντα, παρά την προβλεψιμότητα των αποφάσεων Fed και ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας. Οι απαντήσεις και από τις 2 πλευρές του Ατλαντικού δεν πρόκειται να ρίξουν περισσότερο «φως».

Η νέα εβδομάδα θα μπορούσε να είναι απλώς, άλλη μια εβδομάδα «μαντεψιάς», για το αν και πόσο θα αυξήσουν τα επιτόκια τους η Fed και η ΕΚΤ.

Κατά πώς φαίνεται, αυτή η εβδομάδα δεν θα είναι έτσι, καθώς τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρωζώνη έχουν μεσολαβήσει σημαντικές «αλλαγές» στα δεδομένα, που ενώ δεν αλλάζουν τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αγορών για μικρή αύξηση στην Ευρωζώνη και «παύση» στις ΗΠΑ, θέτουν επί τάπητος νέα ερωτηματικά.

Για τις ΗΠΑ και το ΔΣ της Fed, τα νέα δεδομένα έχουν να κάνουν με δύο κρίσιμα «δεδομένα». Αφενός το γεγονός ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός – ένα είδος δείκτη δομικού πληθωρισμού - συνεχίζει να παραμένει επίμονα σε υψηλά επίπεδα, παρά την πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και αφετέρου το σεισμικής σημασίας γεγονός ότι αρχίζει η έκδοση ενός γιγάντιου ποσού χρέους που αγγίζει το 1,2 τρισ. δολάρια.

Πρόκειται για τις εκδόσεις χρέους, για να καλυφθούν οι ανάγκες του αμερικανικού δημοσίου μέχρι και το κλείσιμο του οικονομικού έτους τον Σεπτέμβριο. Αυτή η πλημμυρίδα εκδόσεων δημόσιου χρέους τους επόμενους 3 – 4 μήνες, έρχεται να καλύψει τις ανάγκες πληρωμών δημόσιων υποχρεώσεων της κυβέρνησης στην αναχρηματοδότηση του 23 τρισ. δολ. χρέους στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και στις πληρωμές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε μισθούς, συντάξεις, κ.λ.π.

Με άλλα λόγια, τους επόμενους 3 – 4 μήνες το αμερικανικό δημόσιο θα «απορροφήσει» πάνω από ένα τρισ. δολ. ρευστότητας από τις αγορές, ήτοι από επενδύσεις χαρτοφυλακίου, καταθέσεις, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, χρηματιστηριακές αγορές, κ.λ.π.

Από μία άποψη, το γεγονός αυτό θα μπορούσε να πει κανείς ότι διευκολύνει την Fed στην προσπάθεια ποσοτικής σύσφιξης και κάνει εν μέρη την δουλειά της, γεγονός που της επιτρέπει μια παύση στην αύξηση των επιτοκίων. Αλλά από την άλλη, η γιγάντια αυτή «αφαίμαξη» ρευστότητας θα έχει δύο αντίθετες συνέπειες.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των πληρωμών θα οδηγηθεί άμεσα στην κατανάλωση αφού πρόκειται για πληρωμές μισθών, συντάξεων, προμηθειών, κ.λ.π., δηλαδή θα εντείνει την ζήτηση και την τροφοδοσία του πληθωρισμού.

Ταυτόχρονα όμως, η απορρόφηση της ρευστότητας από την πώληση εντόκων γραμματίων και ομολόγων, θα αυξήσει δραματικά τις πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα και ειδικά στις μικρομεσαίες τράπεζες, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία της Fed το τελευταίο δεκαήμερο έχουν καταφύγει στην κατεπείγουσα έκτακτη χρηματοδότηση για να αποφύγουν τελευταία νέα «επεισόδια» τύπου SVB και FRB.

Η πλειονότητα πλέον των οικονομικών αναλυτών συγκλίνει στην εκτίμηση πώς ανεξάρτητα από το τι λέει η Κυβέρνηση, «η επιστροφή στον στόχο του πληθωρισμού 2% είναι απίθανη, χωρίς μια βαθιά ύφεση με σημαντική αύξηση του ποσοστού ανεργίας…».

Κατά συνέπεια τα «δεδομένα» αυτής της εβδομάδας κάθε άλλο παρά καθαρίζουν τις προοπτικές όσο αφορά τον ορίζοντα της νομισματικής σύσφιξης, με τον υποκείμενο πληθωρισμό να παραμένει στο τραπέζι.

Η ΕΚΤ δηλώνει ότι δεν έχει διλήμματα

Όσον αφορά την Ευρωζώνη, τα «δεδομένα» είναι διαφορετικά. Η Ευρωζώνη μπήκε και επίσημα σε φάση ύφεσης με την Γερμανία να οδηγεί.

Και με τον υποκείμενο πληθωρισμό να διατηρεί μία... φρεσκάδα αυξητική σε πολλές από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, παρά την προς το παρόν «κατάρρευση» των μεταπολεμικών τιμών στην ενέργεια. Παρ’ όλα αυτά η ΕΚΤ έχει δηλώσει με κάθε δυνατό τρόπο με τις πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών της ότι θα συνεχίσει «πάση θυσία» την αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, μέχρι να δει τον πληθωρισμό σταθερά στο 2%.

Και αυτό δεν πρόκειται να συμβεί μέσα στο 2024. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν κάποια στιγμή μέσα στο 2023 «σταματήσει» η αύξηση των επιτοκίων, οι οικονομίες της Ευρωζώνης θα πρέπει να κάνουν τους λογαριασμούς τους για ολόκληρο το 2024 και ίσως και το 2025 με επιτόκια υψηλότερα από τα σημερινά κατά τουλάχιστον μισή μονάδα.

Και όλα αυτά με την οικονομία της Ευρωζώνης να είναι ήδη σε ύφεση από τις αρχές του 2023. Το ερώτημα πλέον που τίθεται είναι «τι είναι αυτό που θα μπορούσε να βγάλει την Ευρωζώνη από την ύφεση», σε ένα περιβάλλον στο οποίο το κόστος του χρήματος θα παραμείνει αυξημένο, η διαθέσιμη ρευστότητα θα μειώνεται και οι συνέπειες της γεωπολιτικής αναταραχής με τον πόλεμο στην Ουκρανία θα επιδεινώνονται;

Σίγουρα οι απαντήσεις της Fed και της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, όποιες και αν είναι τελικά, δεν πρόκειται να ρίξουν περισσότερο φως στον ορίζοντα της οικονομίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι ακριβώς συμβαίνει με τον πληθωρισμό;

«Η αναβάθμιση έγινε, δεν το... κατάλαβες;» 

Το νέο αόρατο πρόσωπο του... «διαρρήκτη»

gazzetta
gazzetta reader insider insider