Σε χαμηλά δύο ετών οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως - Φυτικά έλαια και δημητριακά «οδηγούν» την κάμψη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε χαμηλά δύο ετών οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως - Φυτικά έλαια και δημητριακά «οδηγούν» την κάμψη
Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2021 διαμορφώθηκαν οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με την νέα μέτρηση του παγκόσμιου δείκτη τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών.

Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2021 διαμορφώθηκαν οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με την νέα μέτρηση του παγκόσμιου δείκτη τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, καθώς η μείωση των τιμών στα φυτικά έλαια, τα δημητριακά και τα γαλακτοκομικά είδη αντιστάθμισε την αύξηση των τιμών στις κατηγορίες του κρέατος και της ζάχαρης.

Πιο αναλυτικά, ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τις τιμές των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα, διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στις 124,3 μονάδες έναντι 127,7 μονάδων τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο FAO.

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για την χαμηλότερη μέτρηση από την άνοιξη του 2021, ενώ ο δείκτης τιμών βρίσκεται 22% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που καταγράφηκαν τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO, οι τιμές των δημητριακών τον Μάιο μειώθηκαν κατά περίπου 5% στον απόηχο της επέκτασης της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τα ουκρανικά σιτηρά , ενώ οι παγκόσμιες τιμές γαλακτοκομικών υποχώρησαν πάνω από 3% εν μέσω εποχικής ανάκαμψης της παραγωγής γάλακτος στο βόρειο ημισφαίριο.

Παράλληλα, κάμψη σχεδόν 9% κατέγραψαν οι τιμές των φυτικών ελαίων, ενώ στον αντίποδα αύξηση 5,5% σημείωσαν οι τιμές της ζάχαρης, κλείνοντας τον Μάιο με άνοδο για τέταρτο διαδοχικό μήνα. Ωστόσο, τα συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης του εμπορεύματος έκλεισαν με απώλειες τον προηγούμενο μήνα, μετά από τα υψηλά 12 ετών που καταγράφηκαν στα τέλη Απριλίου.

Τέλος, σε ξεχωριστή έκθεση του FAO σχετικά με την παραγωγή δημητριακών, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας εκτιμά πως θα αυξηθεί κατά 1% σε σχέση με το 2022 και θα ανέλθει στους 2,813 δισ. τόνους, κυρίως εξαιτίας της ενίσχυσης της παραγωγής αραβοσίτου, ενώ τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών την περίοδο 2023/24 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 1,7% στους 873 εκατομμύρια τόνους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μειώνεται ο αριθμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων παγκοσμίως - διπλασιάζεται το μέγεθος τους!

Πληθωρισμός τροφίμων: Αύξηση 23% για τα έλαια και τα λίπη στην ΕΕ το α' τρίμηνο

Σιταροκρίθαρο: Ενα νέο πολλά υποσχόμενο σε καταναλωτές και επαγγελματίες δημητριακό

gazzetta
gazzetta reader insider insider