Νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης: Οι κίνδυνοι για το φυσικό αέριο εν όψει καλοκαιριού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης: Οι κίνδυνοι για το φυσικό αέριο εν όψει καλοκαιριού
Η Ευρώπη κατάφερε να βγάλει «αλώβητη» τον φετινό χειμώνα, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, με ένα νέο κεφάλαιο όμως να ανοίγει εν όψει καλοκαιριού, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για το φυσικό αέριο. 

Η Ευρώπη κατάφερε να βγάλει «αλώβητη» τον φετινό χειμώνα, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, με ένα νέο κεφάλαιο όμως να ανοίγει εν όψει καλοκαιριού, καθώς ελλοχεύουν κίνδυνοι για το φυσικό αέριο.

Μπορεί ο φόβος για μπλακ άουτ να υποχωρεί μέχρι στιγμής με τα αποθέματα φυσικού αερίου σε ικανοποιητικά επίπεδα, εντούτοις η Ευρώπη εισέρχεται σε μία νέα κρίσιμη περίοδο, στη διάρκεια της οποίας θα κληθεί να αναπληρώσει τα αποθέματα και να αποφύγει πιθανές ανεπάρκειες τον επόμενο χειμώνα, καθώς δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις προμήθειες από τη Ρωσία.

Οι προκλήσεις του τελευταίου έτους, άλλωστε, είναι ακόμη «ζωντανές» στη μνήμη των Ευρωπαϊων αξιωματούχων: Τα κύματα καύσωνα, η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων αιώνων, ο πανικός για τις φθίνουσες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου που οδήγησαν σε επίπεδα-ρεκόρ στις τιμές. Έκτοτε, έχουν υποχωρήσει πάνω από 80% και οι επόμενοι μήνες δεν επιφυλάσσουν πολλές ανησυχίες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Bloomberg, οι διαθέσιμες προμήθειες βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα για την πλήρωση αποθεμάτων σύμφωνα με τον στόχο της ΕΕ για 90% μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ωστόσο, η αγορά παραμένει επιφυλακτική, υπό τον φόβο επανάληψης των περυσινών γεγονότων που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τις ισορροπίες. Επίσης, ξεπροβάλλουν νέες ανησυχίες γύρω από την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης και μια ακόμα μεγαλύτερη μείωση των ρωσικών προμηθειών, όπως σημείωσε ο Andrew Walker, αντιπρόεδρος της Cheniere Energy Inc. «Υπάρχουν πολλοί σημαντικοί κίνδυνοι εκεί έξω» προειδοποίησε, μιλώντας σε συνέδριο στη Βιέννη.

Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες ανησυχίες για την Ευρώπη, καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, έχουν ως εξής:

- Η Κίνα και ο αγώνας για το LNG: Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο έλλειψης εφοδιασμού φέτος, εκτός εάν περιορίσει περαιτέρω την κατανάλωση, με τη ζήτηση από την Κίνα να προξενεί ανησυχίες.

- Ανάκαμψη βιομηχανικής ζήτησης: Υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση φυσικού αερίου στη βιομηχανία ανακάμπτει. Οι αναλυτές της Goldman Sachs και της SEB AB έχουν προειδοποιήσει ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να υπερδιπλασιαστούν, εάν η βιομηχανική ζήτηση επιστρέψει.

- Εναλλακτικά καύσιμα: Η πτώση των τιμών του φυσικού αερίου το καθιστά ξανά ελκυστικό, σε σύγκριση με εναλλακτικές λύσεις, όπως ο άνθρακας ή το πετρέλαιο.

- Γαλλικά πυρηνικά: Τα προβλήματα της EDF αποδεικνύονται γρήγορα ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την Ευρώπη. Οι πυρηνικοί σταθμοί της εταιρείας ηλεκτικής ενέργειας έχουν πληγεί από τεχνικά λάθη, με αποτέλεσμα ένας αριθμός - ρεκόρ αντιδραστήρων να τεθούν εκτός λειτουργίας. Ενώ η εταιρεία διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας για φέτος, νέα πιθανά προβλήματα αναμένεται να καταπονήσουν περαιτέρω τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, αυξάνοντας τη ζήτηση για φυσικό αέριο - με τις απεργίες να επιβαρύνουν την κατάσταση.

- Ξηρασία: Καθώς πέρυσι οι υψηλές θερμοκρασίες έφθασαν σε επίπεδα - ρεκόρ και με την κλιματική αλλαγή να καθιστά ολοένα και πιο συχνά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο κίνδυνος και για φέτος είναι προφανής. Ο ζεστός καιρός θα μπορούσε να ενισχύσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο, απειλώντας εκ νέου τον Ρήνο.

- Ρωσία: Το μερίδιο της Ρωσίας στη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε σε λιγότερο από 10% μέχρι το τέλος του 2022, από 40% το 2021, καθώς τα περισσότερα έθνη στράφηκαν σε εναλλακτικές λύσεις όπως το LNG των ΗΠΑ. Εντούτοις, οι εισαγωγές LNG - οι οποίες δεν υπόκεινται σε περιορισμούς - έχουν αυξηθεί, με τις πιέσεις προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες να τερματίσουν τις αγορές, να εντείνονται.

«Η πιθανότητα πλήρους αποκοπής από τη Μόσχα, κίνδυνοι δολιοφθοράς σε υποδομές ή απρόσμενες διακοπές σε μεγάλα projects φέτος - καθώς και ο ανταγωνισμός με την Κίνα - θα μπορούσαν να θέσουν ξανά υπό πίεση την αγορά φυσικού αερίου» δήλωσε ο Matthew Baldwin, αναπληρωτής γενικός διευθυντής ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνέδριο στη Βιέννη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιλιγγιώδες το 2022 το κόστος για τους καταναλωτές από τις ρευματοκλοπές

gazzetta
gazzetta reader insider insider