Στουρνάρας: «Προεκλογικά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: «Προεκλογικά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι»
«Όταν λέμε αξιοπιστία εννοούμε τη δημοσιονομική γιατί εκεί κατά το παρελθόν ήταν το μεγάλο μας πρόβλημα».

«Προεκλογικά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Η αξιοπιστία της Ελλάδος πρέπει να διαφυλαχθεί γιατί χτίστηκε πολύ δύσκολα και είναι πολύ εύκολο να γκρεμιστεί σε 24ωρα» αναφέρει σε δήλωσή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας στέλνοντας ένα μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει των εκλογών.

Όπως διευκρινίζει «όταν λέμε αξιοπιστία, εννοούμε τη δημοσιονομική γιατί εκεί κατά το παρελθόν ήταν το μεγάλο μας πρόβλημα».

Ο Διοικητής της ΤτΕ αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας να μειώσουμε σημαντικά το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ούτως ώστε όταν προστεθούν οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι, το χρέος να παραμείνει βιώσιμο και σε πτωτική τροχιά. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

Σχετικά με το ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την ελληνική οικονομία, υπογράμμισε: «Η πρώτη είναι η επιστροφή σε πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ. Ο προϋπολογισμός πρέπει να αφήνει πλεόνασμα για να πληρώνονται οι τόκοι. Αυτό συνιστά ορθή δημοσιονομική διαχείριση. Η απόσταση από το έλλειμμα 1% του ΑΕΠ στο πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ απαιτεί μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή και θα έρθει σε μια φάση που η ανάπτυξη δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο ήταν τα προηγούμενα δύο χρόνια, ενώ παράλληλα θα διανύουμε μια περίοδο υψηλότερων επιτοκίων, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Οταν μειωθεί η αβεβαιότητα στην Ευρώπη, με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, το ερώτημα που θα τεθεί για την Ελλάδα θα είναι αν έχει εξασφαλίσει βιωσιμότητα χρέους στο διηνεκές. Γιατί μετά το 2032 θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σημαντικά υψηλότερες πληρωμές τόκων, που τώρα έχουν κεφαλαιοποιηθεί. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας να μειώσουμε σημαντικά το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ, ούτως ώστε όταν προστεθούν οι κεφαλαιοποιημένοι τόκοι, το χρέος να παραμείνει βιώσιμο και σε πτωτική τροχιά. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία».

Ως δεύτερη προτεραιότητα, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει την ανάγκη αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ, του μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης, τον οποίο διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔNT, εξαιτίας και της γήρανσης του πληθυσμού, προσγειώνουν στην περιοχή του 1%-1,5%. Κατά τον κεντρικό τραπεζίτη, αυτό το ποσοστό πρέπει να αυξηθεί στο 2%-2,5% κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αύξηση της ολικής παραγωγικότητας. Και αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ισχυρές μεταρρυθμίσεις, όπως λέει, δίνοντας έμφαση στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης και στη δημόσια εκπαίδευση, ώστε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της αγοράς. «Οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης», λέει, «έχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στις επενδύσεις. Οσο για την εκπαίδευση, αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο να έχουμε ανεργία 11% και παράλληλα έλλειψη εργατικών χεριών στον τουρισμό, στις κατασκευές και στον αγροτικό τομέα. Αυτή είναι μια δυσαρμονία που πρέπει να αντιμετωπισθεί».

Ο κ. Στουρνάρας προβληματίζεται και για την Ευρώπη, που πρέπει να προχωρήσει στα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσης. Επισημαίνει ότι αρκετές χώρες-μέλη δεν έχουν ακόμη τοποθετηθεί στις σωστές κατά βάση προτάσεις της Κομισιόν για το Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε, κατά την άποψή του, να τροποποιηθεί. «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο παλιό Σύμφωνο Σταθερότητας», υπογραμμίζει, «θα είναι οπισθοδρόμηση». Επίσης, υποστηρίζει ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση. «Η έλλειψη ενός πανευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων συμβάλλει στον κατακερματισμό του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Ευρώπη», σχολιάζει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης οφείλει άμεσα να αποπέμψει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ τη Νικολάου

Καραμανλής για εκλογές: Σύγκριση της ΝΔ των έργων και του ΣΥΡΙΖΑ των ψεύτικων υποσχέσεων

Κικίλιας: Στηρίζουμε το δικαίωμα των Ελλήνων για διακοπές με προγράμματα 100 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider