Σε 3 χρόνια (!) πτώση πληθωρισμού στο 2% - Τι θα συμβεί ενδιάμεσα;

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε 3 χρόνια (!) πτώση πληθωρισμού στο 2% - Τι θα συμβεί ενδιάμεσα;
Η ουσιαστική πτώση του πληθωρισμού είναι μια διαδικασία που δεν αφορά το 2023, σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει με ποιο «πόδι», το δεξί ή το αριστερό μας, έκανε «ποδαρικό» το 2023.

Εκείνο που ξέρουμε είναι τα «στοιχεία» που μας έδωσαν ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες, που συνήθως μέχρι και σήμερα με τις δηλώσεις τους αποφεύγουν να πουν... ψέματα. Διαλέγουμε δύο εξ αυτών, τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Ισπανό Ντε Γκίντος και τον πρόεδρο της Bundesbank, κ. Νάγκελ.

Ο Ισπανός κ. Ντε Γκίντος στην τελευταία συνέντευξή του σε ισπανικό ΜΜΕ έδωσε ένα στοιχείο για τις πραγματικές εκτιμήσεις που γίνονται πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ένα στοιχείο σημαντικό: το πότε η ΕΚΤ εκτιμά πραγματικά πως ο πληθωρισμός θα «πέσει» εκεί γύρω στο περιβόητο όριο του 2%. Η εκτίμησή τους είναι ότι αυτό θα συμβεί μετά από... τρία χρόνια. Ναι, ακριβώς τρία χρόνια, στα τέλη του 2025 (!).

Για το τι θα συμβεί ενδιάμεσα, μίλησε με πολύ ειλικρίνεια ο κ. Νάγκελ απαντώντας σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου στην τελευταία συνέντευξή του. Ο δημοσιογράφος τον ρώτησε αν ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε επίπεδα της τάξης του 6% και ο πρόεδρος του απάντησε πως όχι, αυτό δεν θα συμβεί. Ο πληθωρισμός στην Γερμανία «θα υπερβεί το 7% κατα μέσο όρο το 2023...».

Τόσο ο κ. Νάγκελ όσο και άλλοι συνάδελφοί του, τους τελευταίους μήνες του 2022, έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως η ανατροπή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και η απόφαση για εμπροσθοβαρή αύξηση των επιτοκίων, παράλληλα και σε συνδυασμό με την συρρίκνωση της διαθέσιμης ρευστότητας, στοχεύει στο να φρενάρει τον πληθωρισμό, μέσα από την ανατροπή των πληθωριστικών προσδοκιών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει να δημιουργήσουν τόσο δύσκολες συνθήκες για τις οικονομίες που τα νοικοκυριά τα ίδια και οι επιχειρήσεις να υποχρεωθούν να «καταλάβουν» ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν θα διστάσουν να προκαλέσουν τόσο “πόνο” όσο χρειάζεται, κατα την αγαπημένη έκφραση της κας Λαγκάρντ, δηλαδή ύφεση, για να συγκρατήσουν τις τιμές, δηλαδή τον πληθωρισμό...

Με άλλα λόγια το 2023 είναι η χρονιά κατα την οποία συνειδητά οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέμβουν με τέτοιο «τρόπο» που οι αγοραστές θα πεισθούν πως δεν μπορούν να αγοράσουν και οι πωλητές θα πεισθούν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν. Εξού και η έκφραση της κας Λαγκάρντ για τον «πόνο»...

Θα ήταν χρήσιμο να «διαβάσουμε» κάποια στιγμή το πως βλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος τα εγχώρια χρονοδιαγράμματα για τον πληθωρισμό και τον... πόνο που θα «χρειαστεί» η εγχώρια οικονομία.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις

Ιδού όμως οι συγκεκριμένες δηλώσεις των κ. κ. Νάγκελ και Ντε Γκίντος.

Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν περιμένει τον πληθωρισμό πως μπορεί να πέσει στο 6% ο κ. Νάγκελ είπε «όχι, αναμένουμε τώρα ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία θα υπερβεί το 7% κατά μέσο όρο το 2023, όπως μετράται από τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή..».

Όσο δε για το που στοχεύει η παρέμβαση της ΕΚΤ με τα επιτόκια ο πρόεδρος της Bundesbank εξήγησε πως «οι μηνιαίες έρευνές μας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δείχνουν επίσης σημαντική αύξηση των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να αναλάβουμε περαιτέρω δράση νομισματικής πολιτικής για να σταματήσουμε και να αντιστρέψουμε αυτήν την τάση...».

Ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Ντε Γκίντος, ήταν επίσης σαφής στην εκτίμηση της κατάστασης το 2023.

Υποστήριξε ότι «το τρέχον οικονομικό περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού, της χαμηλής ανάπτυξης και των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης θέτει σημαντικές προκλήσεις για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ και επηρεάζει τη συνολική ανταγωνιστικότητά τους», για τονίσει πως «η ενεργειακή κρίση είναι πιθανό να έχει επιταχύνει τις μεταβολές των σχετικών τιμών, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν... Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι υψηλοί ρυθμοί πληθωρισμού που βλέπουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη συμπίπτουν με οικονομική επιβράδυνση και χαμηλή ανάπτυξη. Αυτή η κατάσταση αποτελεί αναμφίβολα πρόκληση για τις επιχειρήσεις και τη βιωσιμότητά τους».

Και εξήγησε πως για την ΕΚΤ «με βάση τους υπολογισμούς μας, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί στον στόχο του 2% το β ́ εξάμηνο του 2025...».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεβυθούσα: «Το ελληνικό νησί που βοηθά την Ευρώπη να αποφύγει την ενεργειακή κρίση» λέει το cnbc

Τράπεζες: Επιστροφή στην κανονικότητα με την αποεπένδυση του ΤΧΣ που ξεκινά το 2023 

Ρεύμα: Έκρηξη των «πράσινων» διμερών συμβολαίων το 2023 – Κλειδί για φθηνότερη ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider