Ποιες είναι οι επενδύσεις – «σηματωροί» 14,5 δισ. ευρώ σε ενέργεια – «πράσινη» μετάβαση και διαχείριση αποβλήτων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες είναι οι επενδύσεις – «σηματωροί» 14,5 δισ. ευρώ σε ενέργεια – «πράσινη» μετάβαση και διαχείριση αποβλήτων
Ποια μεγάλα σε προϋπολογισμό και εμβληματικά έργα περιλαμβάνει η «λίστα» της Eurobank για τις μπίζνες που αλλάζουν το τοπίο σε ενέργεια, ΑΠΕ, τομέα διαχείρισης αποβλήτων αλλά και παραγωγής φαρμάκων. Τα 21+13 projects. Στο «μενού» μπίζνες των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Archirodon, Elpedison, Sunlight, Cenergy αλλά και ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ κ.α.

Έργα συνολικού ύψους 14,5 δισ. ευρώ στον ενεργειακό τομέα αλλά και στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων, φαίνεται να αποτελούν πυλώνες δραστηριοτήτων που «οδηγούν» τις επενδύσεις και σταδιακά αλλάζουν το υπόδειγμα ανάπτυξης.

Η πρόσφατη έρευνα της Eurobank για τα μεγάλα projects (σε 5 πυλώνες), για εμβληματικά έργα που τείνουν να δημιουργούν εστίες δραστηριότητας που συμπαρασύρουν στην ανάληψη πολλών μικρότερων επενδύσεων από συνεργαζόμενους φορείς και υπεργολάβους, αναδεικνύει σημαντικές επενδύσεις στον τομέα ενέργειας – «πράσινη» μετάβαση, στον οποίο η τράπεζα συμπεριλαμβάνει έργα συνολικού capex 12,497 δισ. ευρώ, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αττικής – Κρήτης, ο εκσυγχρονισμός - επέκταση του ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), έργα της ΔΕΗ (φ/β), έργα ΔΕΔΔΗΕ 2023- 2026 αλλά και ιδιωτικές επενδύσεις όπως των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Motor Oil (κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ως καύσιμο - CCGT), Mytilineos (στη Βοιωτία), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (Αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας), Κοπελούζος, Archirodon, Κράταζη, Elpedison, Sunlight, Cenergy κ.α. Στη λίστα περιλαμβάνονται και projects του πυλώνας «Βιομηχανία», κυρίως όμως σε ότι έχει να κάνει με μονάδες παραγωγής φαρμάκων, μονάδες διαχείριση αποβλήτων, αποχετευτικά δίκτυα, αλλά και την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός / Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Να σημειωθεί ότι και στον ενεργειακό πυλώνα, το κριτήριο συμπερίληψης των έργων στη «λίστα» δεν αφορά στο φορέα χρηματοδότησης, αλλά στο μέγεθος και συγκεκριμένα εάν το project αφορά επένδυση από 50 εκατ. και πάνω (συνολική επένδυση, όχι μόνο η τραπεζική χρηματοδότηση). Η Eurobank εστιάζει σε μεγαλύτερα επενδυτικά projects για λόγους σηματοδότησης. Τα έργα είναι αμιγώς ιδιωτικά, δημόσια ή και Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Η λίστα τομέων και projects βεβαίως δεν είναι εξαντλητική, χρησιμεύει ως ένας γενικός οδηγός και τεκμήριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος σε αυτές τις δραστηριότητες.

  1. Ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Αττικής – Κρήτης (capex 1 δισ. ευρώ – πηγές χρηματοδότησης: εκτίμησης για Ίδια κεφάλαια €200εκ., Eurobank €200εκ., EΤΕπ €200εκ. και επιδότηση ΕΕ €400νεκ.): Ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης από την εταιρεία "Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής (Αριάδνη)", στο πλαίσιο 35ετούς σύμβασης παραχώρησης από την 100% μητρική της εταιρεία ΑΔΜΗΕ Α.Ε. Θα δημιουργηθούν 300 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας.
  2. ΔΕΣΦΑ - Εκσυγχρονισμός - επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (εκτίμηση για επένδυση €550 εκατ.). Στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2030 του ΔΕΣΦΑ, περιλαμβάνονται 54 έργα, μεταξύ των οποίων: 1) ο αγωγός 130 χλμ., υψηλής πίεσης προς τη Δυτική Μακεδονία, με προϋπολογισμό € 110 εκατ., 2) η επέκταση του συστήματος μεταφοράς και στην Πάτρα, μέσω αγωγού υψηλής πίεσης και μήκους 140 χλμ., με προϋπολογισμό € 85 εκατ., που θα διασυνδέσει και τη Βιομηχανική Περιοχή, 3) νέες «έξοδοι» του υφιστάμενου συστήματος, με τις οποίες θα αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο ακόμη περισσότερες πόλεις.
  3. Έργα ΔΕΔΔΗΕ 2023- 2026 (2,4 δις ευρώ, συντονισμός έκδοσης δανείου €660 εκατ. από Eurobank): Επέκταση δικτύου μέσης τάσης ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση περισσότερων παραγωγών και η επίτευξη σταθερότητας του συστήματος.
  4. ΔΕΠΑ Υποδομών (€300 εκατ., χρηματοδότηση Eurobank: €300 εκατ.): Ανάπτυξη Δικτύου Αγωγών Φυσικού Αερίου.
  5. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Motoroil - Κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο ως καύσιμο CCGT (€375 εκατ.): Θα ανεγερθεί στην Κομοτηνή μονάδα ισχύος 876,6 MW από την εταιρεία «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής Μονοπρόσωπη Α.Ε.», στην οποία συμμετέχουν ισόποσα οι δύο εταίροι. Έχει κλειστεί συμφωνία με τη Siemens Energy, η οποία θα προμηθεύσει τον SGT5-9000 HL, τον πρώτο του είδους gas turbine που θα έρθει στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις υφιστάμενες προδιαγραφές, προβλέπεται να μειώσει τις εκπομπές CO2 έως και 3.700.000 τόνους ετησίως, με τη θερμική απόδοσή του να υπερβαίνει το 64%.
  6. ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - Αντλησιοταμίευση Αμφιλοχίας (€600 εκατ., ΤΑΑ: €250 εκατ., Τραπεζικός Δανεισμός, Ίδια κεφάλαια): Το έργο θα έχει ισχύ 680MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση). Θα εκμεταλλεύεται την διαφορά ύψους δύο άνω ταμιευτήρων νερού (Άγιος Γεώργιος και Πύργος με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) με έναν κάτω ταμιευτήρα (λίμνη Καστρακίου ΔΕΗ) και θα χρησιμοποιεί τη δυναμική ενέργεια του νερού για τη μετατροπή της σε ρεύμα όταν θα απελευθερώνεται από τους δύο άνω ταμιευτήρες στον κάτω. Εκτιμώμενη ετήσια παραγωγή ενέργειας: ~816.00 GWh.
  7. LightSource bp Φ/Β (εκτίμηση για capex €147 εκατ.): Φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 225 MW σε χορτολιβαδικές εκτάσεις των κοινοτήτων Μαυροδενδρίου, Καλαμιάς και Κοίλων Κοζάνης. Δυνατότητα επέκτασης έως τα 1500 MW, προκειμένου να συνδεθεί με άλλα έργα της LightSource bp ή άλλων ενεργειακών εταιρειών. Το έργο κατασκευάζει η εταιρία KIEFER απασχολώντας περί τους 220 εργαζόμενους (επιστημονικό προσωπικό και εργατοτεχνίτες). Σύμφωνα με την Lightsource bp, με την ολοκλήρωση του έργου οι εργαζόμενοι που θα απασχολούνται σε αυτό θα είναι περίπου 50.
  8. Archirodon Enipeas Φ/Β (€350 εκατ.): Κατασκευή σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 700 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 630 MW στη Θεσσαλία. Το έργο αναμένεται να συμβάλλει στη δημιουργία 1.100 θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια κατασκευής και 38 μόνιμων θέσεων εργασίας κατά τη λειτουργία του.
  9. ΔΕΗ cluster Φ/Β έργων (εκτίμηση για επένδυση €108 εκατ.): Σύμπλεγμα 3 Φ/Β έργων, δύο εκ των οποίων ισχύος 15ΜW έκαστο και ένα ισχύος 200MW.
  10. ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή - 1ο cluster Φ/Β έργων (εκτίμηση για capex €160 εκατ.): Φωτοβολταϊκό Πάρκο ισχύος 211 MW στο χώρο του λιγνιτωρυχείου στο Αμύνταιο από την εταιρεία που έχουν συστήσει η RWE renewables (μερίδιο 51%) -και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (μερίδιο 49%).
  11. ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή - 2ο-3ο cluster Φ/Β έργων (εκτίμηση για €1.200 εκατ.): Φωτοβολταικά Πάρκα ισχύος 299 MW και 450 MW στο Αμύνταιο από την εταιρεία που έχουν συστήσει η RWE renewables (μερίδιο 51%) και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες (μερίδιο 49%).
  12. Cantreva - ΔΕΗ Aνανεώσιμες - χαρτοφυλάκιο νέων Φ/Β (εκτίμηση για €1.200 εκατ.): Πολλαπλά Φ/Β τα οποία θα αναπτυχθούν από την Cantreva και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες σε Κοζάνη, Σέρρες, Κιλκίς, Καρδίτσα, Βόλο και άλλες περιοχές. Συνολική ισχύς περίπου 2.000 MW.
  13. Όμιλος Καράτζη - Φ/Β (εκτίμηση για επένδυση €310 εκατ.): Ανάπτυξη 4 Φ/Β στην περιοχή της Θεσσαλίας συνολικής ισχύος 395MW.
  14. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Αιολικό Πάρκο Καφηρέας (εκτίμηση για capex €590 εκατ.): Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ελλάδα βρίσκεται στην Εύβοια, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 330 MW. Αναμένεται να τεθεί σε μερική λειτουργία από τα τέλη του 2022-αρχές του 2023.
  15. EuroAsia Interconnector (1,575 δις ευρώ, χρηματοδότηση από Connecting Europe Facility με 657 εκατ.): Ηλεκτρική διασύνδεση Iσραήλ – Κύπρου – Κρήτης – Ηπειρωτικής Ελλάδας
  16. Τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) Αλεξανδρούπολης (€393,7 εκατ. Τραπεζικός δανεισμός €200 εκατ. από ΕΤΕ): Μονάδα αεριοποίησης και φύλαξης φυσικού αερίου που θα περιλαμβάνει ειδικό πλοίο (FSRU) για την παραλαβή και προσωρινή αποθήκευση LNG (ΥΦΑ) και έναν υποθαλάσσιο αγωγό, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται το αέριο στο εθνικό σύστημα. Κατόπιν θα μεταφέρεται μέσω του IGB στη Βουλγαρία και μέσω ενός άξονα διασυνδετηρίων αγωγών στη Σερβία και στη Ρουμανία, καθώς και στη Βόρεια Μακεδονία, μέσω της προωθούμενης διασύνδεσης με την Ελλάδα. Επενδυτικό σχήμα: ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Όμιλος Κοπελούζου, Gaslog.
  17. Motor Oil - Tερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) Κορίνθου (€300 εκατ.): Ο τερματικός σταθμός ΔΙΩΡΥΓΑ GAS θα βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, σε απόσταση 1,5 – 2 χιλιομέτρων από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. Θα περιλαμβάνει ειδικό πλοίο (FSRU) για την παραλαβή και προσωρινή αποθήκευση LNG (ΥΦΑ) συνολικής χωρητικότητας έως 210.000 m3. H τροφοδοσία με ΥΦΑ θα πραγματοποιείται από πλοία μεταφοράς ΥΦΑ μέσω σύνδεσης Ship to Ship. Η μονάδα αεριοποίησης (επί του πλοίου) θα έχει δυναμικότητα 300 – 500 m3 ΥΦΑ/ ώρα.
  18. Elpedison - Κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο – CCGT (εκτίμηση για capex €400 εκατ.): Η τρίτη μονάδα CCGT της Elpedison. Θα έχει εγκατεστημένη ισχύ 828 MW και θα επιτυγχάνει μέσο βαθμό θερμικής απόδοσης 62%.
  19. Mytilineos - Κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, με καύσιμο φυσικό αέριο – CCGT (€322 εκατ. Δάνειο ΕΤΕπ €125 εκατ.): Νέος σταθμός CCGT στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 826MW. Χρησιμοποιεί αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, της General Electric (9HA.02). Έχει τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία. Με τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της Mytilineos (συμπ/νων των έργων ΑΠΕ) θα ανέρχεται πλέον σε περίπου 2,3GW.
  20. Sunlight SA - Επέκταση παραγωγής μπαταριών μόλυβδου, ανάπτυξη τεχνολογίας λιθίου, νέο Logistics Center (€131,25 εκατ., χρηματοδότηση ΤΑΑ 50%, Τράπεζες 30%, με 12% από Eurobank, Ίδια κεφάλαια 20%): Επέκταση δυναμικότητας παραγωγής μπαταριών μόλυβδου την ανάπτυξη τεχνολογίας λιθίου, νέο Logistics Center και επιτάχυνση ψηφιακού μετασχηματισμού με εφαρμογή νεωτερισμών στην παραγωγή και στον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της εταιρείας.
  21. Cenergy Holdings - Παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών (€70 - 100 εκατ.): H Cenergy Holdings, του Ομίλου Βιοχάλκο, θα συνδυάσει την τεχνογνωσία δύο άλλων εταιρειών του, της «Ελληνικά Καλώδια» και της «Σωληνουργεία Κορίνθου», προκειμένου να δημιουργήσει την πρώτη βιομηχανοποιημένη παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών στον κόσμο. Σε έκταση 1.000 στρεμμάτων γύρω από τις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Sovel θα κατασκευαστούν πανύψηλα κτίρια με προδιαγραφές που να μπορούν να στεγάσουν τεράστιους πυλώνες, στους οποίους εσωτερικά θα τοποθετούνται καλώδια παραγωγής της θυγατρικής της Viohalco, «Ελληνικά Καλώδια».

Πυλώνας 5: Βιομηχανία (μονάδες παραγωγής φαρμάκων, μονάδες διαχείριση αποβλήτων, αποχετευτικά δίκτυα, Ελληνικός Χρυσός / Eldorado Gold)

  1. Demo - Κατασκευή Βιομηχανικού Συγκροτήματος Παραγωγής Φαρμάκων και Δραστικών υλών στην Τρίπολη (εκτίμηση για επένδυση €128 εκατ., Ίδια συμμετοχή 53% / Δάνειο ΕΤΕ 30% / Δάνειο ΤΑΑ 17%): Κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος παραγωγής φαρμάκων και δραστικών υλών κατηγοριών στην Τρίπολη που θα αποτελείται από τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων, σε έκταση 74.000 τ.μ. Ετησίως θα μπορούν να παραχθούν 2.000 τόνοι πρώτης ύλης και 250 εκατ. τεμάχια φαρμάκων. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης θα δημιουργηθούν 450 νέες θέσεις εργασίας.
  2. Demo - Ανάπτυξη νέου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας (εκτίμηση για capex €50 εκατ., Ίδια συμμετοχή 41% / Δάνειο Eurobank 30% / Δάνειο ΤΑΑ 29%): Κέντρο βιοτεχνολογίας, ημιβιομηχανική κλίμακα παραγωγής βιολογικών τελικών φαρμάκων και μονάδα τελικής πλήρωσης βιοφαρμάκων, πρότυπη μονάδας ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και και βιοακαδημία στον Αγιο Στέφανο Αττικής.
  3. Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων του Κεντρικού Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της Αττικής (ΣΔΙΤ, 50% Δημόσια συμμετοχή / 50% Ιδιωτική Συμμετοχή): Μονάδα δυναμικότητας 450.000tn υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων ανά έτος.
  4. Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων του Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας της ΠΕ Πειραιά (ΣΔΙΤ, 50% Δημόσια συμμετοχή / 50% Ιδιωτική Συμμετοχή): Μονάδα δυναμικότητας 250.000tn υπολειμματικών συμμίκτων και προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων ανά έτος στην περιοχή του Σχιστού.
  5. Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων και Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων στην ΟΕΔΑ ΒΑ Αττικής (ΕΣΠΑ 2014-2020 90% / Άλλοι πόροι 10%): Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στη θέση «Μαύρο Βουνό» Γραμματικού του Δήμου Μαραθώνα. Θα περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες υποδομές για την επεξεργασία 60.000 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος.
  6. Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΔΙΤ): Μονάδα δυναμικότητας 300.000 τόνων που θα κατασκευαστεί κοντά στη χωματερή Μαυροράχης. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 27 έτη, εκ των οποίων τα δύο πρώτα αφορούν στην κατασκευαστική περίοδο.
  7. Μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας (€56,98 εκατ., Δημόσια συμμετοχή - ΕΣΠΑ 2014- 2020 96% / Ιδιωτική Συμμετοχή 4%): Η Μονάδα θα υποδέχεται και θα επεξεργάζεται δύο ρεύματα στερεών αποβλήτων: υπολειμματικά σύμμεικτα αστικά στερεά απόβλητα (ΑΣΑ) και προδιαλεγμένα οργανικά (βιοαπόβλητα). Η εγκατάσταση θα δέχεται συνολικά προς επεξεργασία 150.200 tn/έτος εκ των οποίων 128.200 tn/έτος υπολειμματικά σύμμεικτα ΑΣΑ και 22.000 tn/έτος βιοαπόβλητα.
  8. Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων Πελοποννήσου (ΣΔΙΤ, 50% Δημόσια συμμετοχή ΕΣΠΑ 2014-2020 / 50% Ιδιωτική Συμμετοχή ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή): Το έργο περιλαμβάνει: • την κατασκευή 3 Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία, συνολικής δυναμικότητας 200.000 τόνων, • την κατασκευή 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Αργολίδα και Κορινθία, • την κατασκευή 3 Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), • τη λειτουργία και συντήρηση των παραπάνω εγκαταστάσεων, και • τη μεταφορά των απορριμμάτων από τους ΣΜΑ στους ΧΥΤΥ.
  9. Δίκτυο αποχέτευσης Δήμου Μαραθώνα (εκτίμηση για 55 εκατ. ευρώ, Συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014- 2020): Κατασκευή 178 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων και σύνδεση 7.000 ακινήτων σε Μαραθώνα, Άγιο Παντελεήμονα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Αγία Μαρίνα και Νέο Βουτζά, το οποίο θα συνδέεται με το πρότυπο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα κατασκευαστεί παράλληλα στον Δήμο Μαραθώνος.
  10. Δίκτυο αποχέτευσης Δήμου Παλλήνης (εκτίμηση για capex €58 εκατ., Συγχρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014- 2021): 19,5 χλμ. πρωτεύοντος και 152,5 χλμ. δευτερεύοντος δικτύου, 13 αντλιοστάσια και πάνω από 15.000 συνδέσεις με ακίνητα.
  11. Συλλογή και επεξεργασία των αστικών λυμάτων των Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδος Φάση Α' (εκτίμηση για capex €60 εκατ., χρηματοδότηση ΕΣΠΑ 2014-2020 90% / Άλλοι πόροι 10%): Κατασκευή Δικτύου και Αγωγών Μεταφοράς Ακαθάρτων σε περιοχές των Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδος (περισσότερα από 131χλμ. δικτύου που θα περιλαμβάνει 5.500 συνδέσεις με ακίνητα και εξυπηρετεί περισσότερους από 15.000 κατοίκους).
  12. Ελληνικός Χρυσός / Eldorado Gold Corporation - Ανάπτυξη μεταλλείου στις Σκουριές (εκτίμηση για επένδυση €840 εκατ., χρηματοδότηση: 80% κοινοπρακτικό δάνειο από ελληνικές τράπεζες / 20% ίδια κεφάλαια): Μέρος των Μεταλλείων Κασσάνδρας στη Χαλκιδική. Πρόκειται για πορφυριτικό κοίτασμα χρυσού-χαλκού που θα εξορυχθεί με συνδυασμό συμβατικών τεχνικών επιφανειακής και υπόγειας εκμετάλλευσης. Η συνολική διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι περίπου 20 έτη και προβλέπεται να έχει ετήσια παραγωγή κατά μέσο όρο 140.000 ουγκιών χρυσού και 67 εκατομμυρίων λιβρών χαλκού.
  13. Τεχνοφόρμ - Κατασκευή μονάδας παραγωγής (εκτίμηση για επένδυση €60 εκατ., Ίδια συμμετοχή 20%, Δάνειο Alpha Bank 30%, Δάνειο ΤΑΑ 50%): Ανάπτυξη σύγχρονης και υψηλών προδιαγραφών μονάδας παραγωγής στο Γαλλικό Κεντρικής Μακεδονίας

Τι αναφέρει η Eurobank

Σύμφωνα με την μελέτη της Eurobank, ο κλάδος της ενέργειας είχε ανέκαθεν κεντρική σημασία για την ανάπτυξη, η οποία όμως αυξήθηκε περαιτέρω όμως στα πλαίσια των διεθνών προσπαθειών για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των συνεπειών της. Ειδικά στην Ευρώπη, η πρωτοβουλία «Fit for 55» της ΕΕ καθιστά νομικά δεσμευτικό τον στόχο για μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030. Αυτό κινητροδότησε μαζικές επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, συστήματα μεταφοράς και αποθήκευσης ενέργειας, λύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μονάδων που χρησιμοποιούν θερμικές πηγές ενέργειας. Μεταξύ άλλων, τουλάχιστον 37% των κεφαλαίων του ΤΑΑ θα κατευθυνθούν σε αυτόν τον στόχο.

Επιπλέον, η επιδίωξη της ενεργειακής ασφάλειας απέκτησε ακόμα υψηλότερη προτεραιότητα λόγω της προσπάθειας μείωσης της εξάρτησης της ΕΕ από τη ρωσική ενέργεια. Αυτός ο στόχος επιβάλλει και επιτάχυνση της απεξάρτησης από το φυσικό αέριο το οποίο προ-Ουκρανίας είχε οριστεί ως καύσιμο βάσης, δηλαδή ως το μόνο μη στοχαστικό καύσιμο το οποίο θα λειτουργεί ως εφεδρεία όταν οι ΑΠΕ έχουν χαμηλή παραγωγή και διότι έχει χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το πετρέλαιο. Ο συνολικός σχεδιασμός της Ευρώπης όμως ενέχει ακόμα αρκετή αβεβαιότητα και σίγουρα θα απαιτήσει μεγάλες και διαφοροποιημένες επενδύσεις. Στην περίπτωση της Ελλάδας, το κλίμα αναδεικνύει φυσικό συγκριτικό πλεονέκτημα στις ΑΠΕ.

Επιπρόσθετα, η στρατηγική γεωγραφική θέση της χώρας την αναδεικνύει σε κόμβο (hub) στη διαμετακόμιση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη μέσω Ανατολικής Μεσογείου και Βαλκανίων, ενώ και οι έρευνες για υδρογονάνθρακες έχουν θετικές ενδείξεις. Ως εκ τούτου, οι δραστηριότητες των κλάδων της ενέργειας ανέρχονται ήδη με ταχύ ρυθμό και έχουν προϋποθέσεις περαιτέρω ανοδικής δυναμικής στο μέλλον. Ο πυλώνας περιλαμβάνει τους κλάδους εξόρυξης–άντλησης πρώτων υλών για την παραγωγή ενέργειας, κατασκευής και διαχείρισης δικτύων μεταφοράς τους, κατασκευής μηχανημάτων–εξοπλισμού παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμους πόρους, παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος–φυσικού αερίου. Οσον αφορά στις έρευνες για υδρογονάνθρακες, επισημαίνει ότι αυτές έχουν μακρό χρόνο ωρίμανσης και σημαντικές αβεβαιότητες (ποσότητες κοιτασμάτων, βάθη, διεθνείς τιμές και κατά πόσον αυτές επιτρέπουν οικονομική βιωσιμότητα, διεθνές ρυθμιστικό πλαίσιο που περιορίζει τα ορυκτά καύσιμα). Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να θεωρηθούν ένα ανοδικό δυναμικό (upside potential) και όχι δομικό συστατικό του νέου αναπτυξιακού μοντέλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider