Νάγκελ: Το 2023 ξεκινά η συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νάγκελ: Το 2023 ξεκινά η συρρίκνωση του ισολογισμού της ΕΚΤ
«Είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας ομαλοποίησης», τονίζει ο πρόεδρος της Bundesbank σχετικά με τα επιτόκια- «Το μέγεθος του ισολογισμού είναι πολύ μεγάλο», διαμηνύει.

Το 2023 θα πρέπει η ΕΚΤνα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιό της ύψους 5,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ, όπως υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ.

«Το μέγεθος του ισολογισμού είναι πολύ μεγάλο και η συρρίκνωσή του είναι λίγο-πολύ συμπληρωματική με αυτό που πρέπει να κάνουμε από την πλευρά των επιτοκίων. Θα πρέπει να το συζητήσουμε και μετά ίσως να αρχίσουμε να μειώνουμε τον ισολογισμό το επόμενο έτος» υπογράμμισε μιλώντας στο Bloomberg TV.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν επισημάνει ότι καμία κίνηση προς τη λεγόμενη ποσοτική σύσφιξη δεν θα πραγματοποιηθεί έως ότου τα επιτόκια γίνουν ουδέτερα, με τον Νάγκελ να αρνείται να σχολιάσει πόσο μπορεί να αυξηθεί το κόστος δανεισμού.

«Είμαστε μόλις στην αρχή της διαδικασίας ομαλοποίησης. Είναι σημαντικό να γίνει αυστηρότερη η νομισματική πολιτική, να υπάρξει ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, διατηρεί μία από τις πιο επιθετικές στάσεις μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, έχει επανειλημμένα ζητήσει περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων. Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού κατά 125 μονάδες βάσης φέτος και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλα τρία τέταρτα της μονάδας στις 27 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δίμηνο εξελίξεων στις μη συστημικές τράπεζες με αιχμή Παγκρήτια και Αττικής

Ελκυστικές οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών – Μπαράζ θετικών εκθέσεων

Χατζηδάκης: Αύξηση συντάξεων σχεδόν για όλους - «Τροχάδην» για επικουρικές και εφάπαξ

gazzetta
gazzetta reader insider insider