Credit Suisse: Η αρχή του τέλους από την ΕΚΤ - Θα συνεχιστούν οι «επιθετικές» κινήσεις στα επιτόκια

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Credit Suisse: Η αρχή του τέλους από την ΕΚΤ - Θα συνεχιστούν οι «επιθετικές» κινήσεις στα επιτόκια
Μέσω «επιθετικότερων» κινήσεων και χειρισμών αναμένεται να πορευθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μάχη που δίνει για την αποκλιμάκωση των επίμονα έντονων, πληθωριστικών πιέσεων και ειδικά μετά τη χθεσινή της απόφαση να αυξήσεις τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Μέσω «επιθετικότερων» κινήσεων και χειρισμών αναμένεται να πορευθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη μάχη που δίνει για την αποκλιμάκωση των επίμονα έντονων, πληθωριστικών πιέσεων και ειδικά μετά τη χθεσινή της απόφαση να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης.

Όπως επισημαίνουν οι Veronika Roharova, Mariana Monteiro και Sonali Punhani της Credit Suisse, το επικοινωνιακό ύφος της ΕΚΤ και τα όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση δείχνουν ότι θα ακολουθήσει μια πιο «επιθετική» αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής, με τους αναλυτές του ελβετικού οίκου να αναμένουν πλέον αυξήσεις της τάξεως των 75 - 50 - 25 - 25 μονάδων βάσης στις συνεδριάσεις Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου - Μαρτίου, έναντι 50 - 50 - 25 - 25 - 0 προηγουμένως, γεγονός που θα φέρει την τελική γραμμή στα επιτόκια στο 2,5% έναντι 2% προηγουμένως.

Η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι αυξήσεις των 75 μονάδων βάσης «δεν αποτελούν τον κανόνα», αλλά μια ανάλογη αύξηση βρίσκεται «στο τραπέζι», εάν αυτό δικαιολογείται, που είναι και το πιθανότερο σενάριο για την Credit Suisse. Η Λαγκάρντ δήλωσε επίσης ότι τα επιτόκια βρίσκονται «μακριά» από τα επίπεδα που απαιτούνται για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο 2%, και αναμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο φτάνοντας στο 9,5% περίπου, ενόψει της συνεδρίασης του Οκτωβρίου.

Η ΕΚΤ, όπως σχολιάζει η Credit Suisse, φαίνεται επίσης να προτιμά να οδηγήσει τα επιτόκια βαθύτερα σε ένα περιοριστικό έδαφος, καθώς η ανακοίνωσή της αναφέρει ρητά ότι απαιτούνται περαιτέρω αυξήσεις για να «αποδυναμωθεί η ζήτηση», και η μακροπρόθεσμα εκτίμησή της για τον πληθωρισμό αυξήθηκε από το 2,1% στο 2,3% (και στο 2,7% σε ένα «σενάριο διακοπής της ροής του φυσικού αερίου», στο οποίο η Λαγκάρντ δήλωσε ότι «σχεδόν βρισκόμαστε»).

Συνεπώς, οι αναλυτές του οίκου αναμένουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν περιοριστικά για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο. Δεδομένης της αποτυχίας των παραδοσιακών μοντέλων να προβλέψουν την έξαρση του πληθωρισμού, η ΕΚΤ θα θελήσει πιθανότατα να δει απτές αποδείξεις γύρω από μια βιώσιμη υποχώρηση του πραγματικού (όχι μόνο του προβλεπόμενου) πληθωρισμού προτού επανεκτιμήσει τη στάση της. Αυτό είναι απίθανο να συμβεί πριν από τα τέλη του 2023, όπως εκτιμά η Credit Suisse.

Τα επιτόκια εξακολουθούν να αποτελούν το κύριο εργαλείο πολιτικής, αλλά οι συζητήσεις για την ποσοτική σύσφιξη (QT) θα πρέπει να ξεκινήσουν στο τέταρτο τρίμηνο. Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τον περιορισμό των επανεπενδύσεων του QE δεν έχουν αρχίσει ακόμη, αλλά οι διαρροές στον Τύπο μετά τη συνεδρίαση ανέφεραν ότι αυτές θα μπορούσαν να αρχίσουν ήδη από τον Οκτώβριο.

Η Credit Suisse εκτιμά αυτές θα είναι αργές και περίπλοκες λόγω της πολιτικής φύσης του QT, καθώς στα περιφερειακά ομόλογα πιθανότατα δεν θα υπάρξει ένα roll off (μελλοντική σταδιακή μείωση). Η απόφαση να αυξηθούν οι επαναγορές των κρατικών τίτλων αναμένεται να διευκολύνει τις ελλείψεις εξασφαλίσεων (όπως παρατηρήθηκε στη αυστηροποίηση των swap). Η ΕΚΤ ανέστειλε προσωρινά το ανώτατο όριο του 0% για τις κρατικές καταθέσεις στο Ευρωσύστημα, και αυτές θα αποτιμώνται είτε με το επιτόκιο καταθέσεων ή το επιτόκιο ESTR, το όποιο είναι χαμηλότερο, μέχρι τον Απρίλιο του 2023, αναφέρουν οι αναλυτές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider