Γιατί η Fed δύσκολα... θα δώσει καθαρές απαντήσεις για τα επιτόκια

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Fed δύσκολα... θα δώσει καθαρές απαντήσεις για τα επιτόκια
Jackson Hole, ένα χρόνο μετά την ομιλία που χαρακτήριζε τον πληθωρισμό ως «προσωρινό», ο Τζ. Πάουελ πρέπει να δείξει πως δεν θα κάνει πάλι λάθος και θα «τετραγωνίσει τον κύκλο», αυξάνοντας τα επιτόκια χωρίς βαθιά ύφεση.

Αύριο το απόγευμα, την ίδια περίπου ώρα που στην ελληνική Βουλή τα πολιτικά κόμματα θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις «επισυνδέσεις» ή αλλιώς παραβιάσεις του απορρήτου, στις ΗΠΑ στο ορεινό θέρετρο του Ουαϊόμινγκ, ο επικεφαλής της Fed Τζ. Πάουελ, θα πάρει τον λόγο μπροστά σε 120 περίπου κεντρικούς τραπεζίτες επενδυτές, οικονομολόγους και μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Και όπως όλοι περιμένουν θα εξηγήσει ποιες είναι οι προθέσεις της Fed για το «κόστος του χρήματος» την επόμενη περίοδο.

Η συνάντηση είναι η 45η του Συμποσίου που είναι γνωστό παγκοσμίως ως συνάντηση στο Jackson Hole. Ίσως η σημαντικότερη του είδους της στον πλανήτη που κάθε χρόνο φιλοξενείται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σεντ Λούις στην ορεινή αυτή τοποθεσία του Εθνικού Πάρκου Gran Teton.

Η συνάντηση αυτή αρχίζει σήμερα, αλλά όλοι περιμένουν την τοποθέτηση του κ. Πάουελ αύριο το απόγευμα.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να γίνει κατανοητό αν τον Σεπτέμβριο η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,50% ή 0,75%, όπως επίσης και το τι θα μπορούσε να κάνει τους επόμενους μήνες.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε -για να είναι κατανοητές οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα μιλήσει ο κ. Πάουελ- ότι πέρυσι στο Jackson Hole ο Πάουελ στο 44ο Συμπόσιο είχε αποκαλέσει τον πληθωρισμό «παροδικό».

Διαψεύσθηκε λίγους μήνες αργότερα όταν ο ίδιος υποχρεώθηκε να δηλώσει ότι είχαν υποτιμηθεί οι παράγοντες που τροφοδοτούσαν τον πληθωρισμό... Και όλα αυτά πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία που επιδείνωσε απότομα και δραματικά την κατάσταση στις τιμές της ενέργειας και στα τρόφιμα...

Οι διαφωνίες

Φέτος οι συνθήκες στις οποίες θα μιλήσει ο κ. Πάουελ είναι πολύ διαφορετικές. Και οι αγορές δεν πρόκειται να είναι ανεκτικές με ένα δεύτερο λάθος τέτοιας κλίμακας.

Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν επί του παρόντος μια τεχνική ύφεση στην οικονομία με πληθωρισμό στο 8,5%.

«Ένα ερώτημα που ο Πάουελ και η Fed σίγουρα θα πρέπει να απαντήσουν είναι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται ήδη σε ύφεση ή αν οδεύουν προς ύφεση», όπως επισημαίνεται από αναλυτές στον διεθνή οικονομικό τύπο.

«Ο Πάουελ δήλωσε πρόσφατα ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση αυξάνοντας τα επιτόκια και ότι δεν αισθάνεται ότι πρέπει να το κάνει, ακόμη και αν αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό που έχει φτάσει σε υψηλά δεκαετίας» όπως αναφέρεται.

Ορισμένοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών Λάρι Σάμερς, πιστεύουν ότι ο Πάουελ είναι πολύ αισιόδοξος για την ικανότητα της Fed να ελέγχει τις τιμές χωρίς να αυξάνει την ανεργία...

Λίγο πολύ οι αγορές αφ' ενός περιμένουν μία περισσότερο προσεκτική στάση από την Fed, χωρίς λάθη εκτίμησης μεγέθους ανάλογου με εκείνα του 2021.

Και αφ' εταίρου περιμένουν επίσης να δουν σε ποιο βαθμό οι κεντρικές τράπεζες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην πορεία τους να αυξήσουν τα επιτόκια για να συρρικνώσουν τον πληθωρισμό ακόμη και «με τίμημα να θυσιάσουν την οικονομική ανάπτυξη και να προκαλέσουν πλήρη ύφεση».

Μέσα στο περιβάλλον αυτό η Fed δια στόματος Πάουελ, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πάρει σαφή θέση για την επόμενη περίοδο.

Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την τοποθέτηση του Πάουελ είναι ότι θα διαβεβαιώσει τις αγορές για την σταθερότητα της απόφασής της να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό, κάνοντας ότι χρειάζεται όσο αφορά την αύξηση των επιτοκίων.

Ταυτόχρονα όμως θα συνδέσει -όπως η ΕΚΤ- τις αποφάσεις αυτές με τις εξελίξεις στα «δεδομένα» της οικονομίας, τα οποία βέβαια είναι πάντα απολογιστικά και όχι εκτιμήσεις. Μια τακτική δηλαδή περισσότερο προσεκτική από εκείνη του Jackson Hole του περσινού Αυγούστου, που διαβεβαίωνε τις αγορές ότι ο πληθωρισμός θα είναι «προσωρινός».

Η θέση του κ. Πάουελ γίνεται πάντως ακόμα πιο δύσκολη, καθώς η Fed και οι όποιες αποφάσεις της θα πρέπει να λάβουν υπ' όψη το γεγονός ότι σε λίγους μήνες έρχονται οι κρίσιμες για την κυβέρνηση Μπάιντεν ενδιάμεσες εκλογές... Και αυτό είναι ένας επιπλέον σοβαρός λόγος προβληματισμού για τις επιλογές της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπούλαρντ της Fed: Θέλει το επιτόκιο στο 4% έως τα τέλη του έτους

Μπόστιτς (Fed): Υπάρχει ακόμα δρόμος για την αύξηση των επιτοκίων

Χάρκερ (Fed): Να ξεπεράσει το 3,4% το επιτόκιο και μετά «να περιμένουμε για λίγο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider