Την εκτίμηση πως η κρίση του πληθωρισμού στη Γερμανία θα συνεχίζει να «τρέχει» για το επόμενο χρονικό διάστημα εξέφρασε ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο Σολτς αναφέρθηκε στις επαφές που είχε τη Δευτέρα με εκπρόσωπους εργοδοτών, συνδικαλιστών και με στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας (Bundesbank) για το ζήτημα της ακρίβειας. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο καγκελάριος μίλησε για τον στόχο ανάπτυξης πολιτικών κατά του πληθωρισμού που πρέπει να προωθηθούν στη Γερμανία τις ερχόμενες εβδομάδες.
«Η τρέχουσα κρίση δεν πρόκειται να σταματήσει τις επόμενες εβδομάδες. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει στο προβλεπόμενο μέλλον. Για να το θέσω αλλιώς, είμαστε αντιμέτωποι με μια ιστορική πρόκληση» τόνισε ο Σολτς.
Από την πλευρά των εργαζομένων, η πρόεδρος της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB) Γιασμίν Φαχίμι δήλωσε ότι τα νοικοκυριά επηρεάζονται από τις αυξήσεις των τιμών όσο και οι επιχειρήσεις. «Η σημερινή κατάσταση αφορά τη διασφάλιση της απασχόλησης και την αποτροπή μιας ύφεσης», δήλωσε η κυρία Φαχίμι.
Ακόμη όμως και ο πρόεδρος των εργοδοτών Ράινερ Ντούλγκερ, παραδέχθηκε ότι η σταθερή οικονομική ανάπτυξη, όπως την εποχή πριν από την πανδημία και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, «δεν τίθεται πλέον καν ως θέμα», αλλά αναγνώρισε ότι οι μισθοί δεν είναι αυτή τη στιγμή παράγοντας του πληθωρισμού. «Επί του παρόντος οι παράγοντες του πληθωρισμού βρίσκονται κυρίως στην πλευρά της προσφοράς - ειδικά σε ό,τι αφορά την ενέργεια», δήλωσε ο κ. Ντούλγκερ και τόνισε ότι είναι σημαντικό στο πλαίσιο της συντονισμένης δράσης κυβέρνησης - κοινωνικών εταίρων να μη θιγεί η αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ζήτησε δε από τους πολιτικούς «να φροντίσουν ώστε οι καθαρές αποδοχές που απομένουν στους εργαζόμενους από τις μικτές να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερες». Έχουμε δύσκολα χρόνια μπροστά μας, σημείωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η σημερινή εναρκτήρια συνάντηση συνέβαλε στη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ