Βραχυχρόνια μίσθωση: Που υπάρχουν διαμερίσματα/κατοικίες για την Πρωτομαγιά – Ο «χάρτης» των τιμών

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βραχυχρόνια μίσθωση: Που υπάρχουν διαμερίσματα/κατοικίες για την Πρωτομαγιά – Ο «χάρτης» των τιμών
Σε υψηλά επίπεδα οι προ-κρατήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Τι «παίζει» με πληρότητες, διαθεσιμότητες, που κυμαίνεται το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις σε νησιά και περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Αν και η «έξοδος» του Πάσχα «χτύπησε κόκκινο» με πληρότητες που έφτασαν σε δημοφιλείς προορισμούς ακόμα και το 90% με 100%, εντούτοις, φαίνεται ότι έχουν μείνει ακόμα… δυνάμεις και για το προσεχές (νέο) τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Οι προ-κρατήσεις που καταγράφονται στη νησιωτική Ελλάδα κυμαίνονται από 70% έως 93%, ενώ στους δημοφιλείς ηπειρωτικούς προορισμούς (Καλαμάτα, Καλαμπάκα, Ναύπλιο, Ναύπακτο, Ιωάννινα) κυμαίνονται από 79% έως 91%. Σχετική ή σημαντική κινητικότητα με προ-κρατήσεις που κυμαίνονται από 45% έως 74% καταγράφουν και άλλοι ηπειρωτικοί προορισμοί όπως Λεωνίδιο, Παραλία Τυρός, Καμένα Βούρλα, Άγιος Κωνσταντίνος Φθιώτιδας και τα παράλια του Νομού Ηλείας (Κατάκολο, Κουρούτα, Δουνέικα, Σκαφιδιά).

Το κόστος σε νησιά για 3 διανυκτερεύεις (όπως προκύπτει από ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης) για ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελής κατοικίες (όχι βίλες) με 2 υπνοδωμάτια ξεκινάει από 200-300 ευρώ και φτάνει έως και 600 με 900 ευρώ (π.χ. σε Σπέτσες, Ύδρα, Πάρο, Κέα, Μύκονο, Σαντορίνη). Στη δε Ηπειρωτική Ελλάδα το κόστος κυμαίνεται από 150-200 έως και 350-400 με 600 ευρώ, για την ίδια περίοδο και για ανάλογες κατοικίες.

Αυτά προκύπτουν από νέα σχετική έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς από την οποία φαίνεται ότι αν και αρχικά υπήρχε αίσθηση ότι λόγω του 4ημέρου του Πάσχα και της μεγάλης κινητικότητα που καταγράφηκε , δεν θα είχαμε υψηλές προ-κρατήσεις για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς (επειδή τη φετινής χρονιάς μετατέθηκε για τη Δευτέρα 2 Μαΐου, δημιουργήθηκε ένα ακόμη τριήμερο), τελικά τα δεδομένα δεν είναι ακριβώς έτσι.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του δικτύου, Θεμιστοκλής Μπάκας, «άνευ προηγουμένου ήταν οι πληρότητες που καταγράφηκαν το τριήμερο το Πάσχα Μ. Παρασκευή – Δευτέρα του Πάσχα τόσο στους δημοφιλείς προορισμούς ηπειρωτικούς προορισμούς όσο και στους νησιωτικούς. Η κινητικότητα στους νησιωτικούς προορισμούς ιδιαίτερα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας χτύπησαν κόκκινο με την Ύδρα, Σπέτσες και Τήνο να καταγράφουν πληρότητες από 86% έως 93%. Υψηλές πληρότητες καταγράφηκαν και σε Άνδρο, Χρίο , Σύρο, Πάτμο που κυμάνθηκαν μεταξύ 87% και 93%. Ενώ θεωρούσαμε ότι λόγω της μεγάλης εξόδου που καταγράφηκε τις ημέρες του Πάσχα, το επόμενο τριήμερο της Πρωτομαγιάς επειδή είναι κοντινό θα κατέγραφε μειωμένη κινητικότητα, τα δεδομένα που προκύπτουν από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για διαμερίσματα ή/και αυτοτελή κατοικίες (όχι βίλες) για το νέο τριήμερο, μας διαψεύδουν ολοσχερώς».

Όπως σημειώνει το στέλεχος της κτηματαγοράς, «θεωρούμε ότι όσο θα πλησιάζουμε στο νέο τριήμερο που δημιουργείτε λόγω της Πρωτομαγιάς, οι προ-κρατήσεις ιδιαίτερα στους κοντινούς ηπειρωτικούς προορισμούς χιλιομετρικής απόστασης 2-2,5 ωρών από τα μεγάλα αστικά κέντρα, θα καταγράψουν αυξητικές τάσεις ακόμη και μέχρι τη τελευταία ημέρα αναχώρησης. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων που καταγράφονται, αφορούν αποκλειστικά αυτοτελή κατοικίες/διαμερίσματα που διατίθενται και είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, δεν αφορούν ξενοδοχειακές μονάδες ή/και πανσιόν. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι η δυναμικότητα, τα εγγεγραμμένα διαμερίσματα ή/και κατοικίες σε πολλούς προορισμούς είναι περιορισμένη, καθώς και το γεγονός υιοθέτησης της ευέλικτης πολιτικής ακύρωσης από μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, να αποτελεί βασικό σύμμαχο του κλάδου και των υψηλών ποσοστών προ-κρατήσεων».

Σύμφωνα με την έρευνα προκύπτουν τα εξής:

Νησιωτικοί Προορισμοί

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελής κατοικίες (όχι βίλες) με 2 Υ/Δ. * Το κόστος διαμονής προκύπτει βάση της διαθεσιμότητας. Η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή.

Ύδρα – Σπέτσες

Τα κοσμοπολίτικα νησιά του Αργοσαρωνικού Ύδρα και Σπέτσες, καταγράφουν προ-κρατήσεις 82% και 70% αντίστοιχα για το τριήμερο του Πάσχα. Η διαθεσιμότητα των προς μίσθωση κατοικιών είναι 38 στην Ύδρα και 48 στις Σπέτσες. Η συνολική δυναμικότητα των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 168 στις Σπέτσες και 213 στην Ύδρα. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις στις Σπέτσες είναι από 360€ έως 600€ και στην Ύδρα από 550€ έως 600€.

Τήνος

Η δυναμική ακινήτων του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 660 (585 τις ημέρες του Πάσχα) σύμφωνα με στοιχεία της AirDNA. Το ποσοστό προ-κρατήσεων για το τριήμερο 29/4 – 2/5 αγγίζει το 86% με τη διαθεσιμότητα να είναι 89 ακίνητα. Το κόστος διανυκτέρευσης ποικίλει ανάλογα με το είδος του ακινήτου και τη χιλιομετρική απόσταση από τη Χώρα. Το συνολικό κόστος μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνεται από 225€ έως 390€. Το κόστος μίσθωσης από 225€ έως 270€,αφορά κατοικίες από 40τμ έως 65τμ, ενώ από 290€ έως 390€, αφορά κατοικίες 80τμ-100τμ.

Σύρος (Ερμούπολη)

Η διαθεσιμότητα στη Σύρο για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς με αναχώρηση τη Δευτέρα 2/5 σε ακίνητα (αυτοτελή διαμερίσματα ή/και κατοικίες) είναι 91 (346 κατοικίες είναι η συνολική δυναμική του νησιού στις βραχυχρόνιες μισθώσεις) κατοικίες, με το ποσοστό προ-κρατήσεων να κυμαίνεται 74%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις είναι από 165€ έως 350€. Με κόστος μίσθωσης από 165€ έως 216€, μισθώνονται κατοικίες από 30τμ έως 50τμ, ενώ για κατοικίες 60τμ-90τμ, το κόστος διαμορφώνεται από 295€ έως 350€.

Χίος

Οι προ-κρατήσεις στη Χίο αγγίζουν το 75%, με τις διαθέσιμες προς μίσθωσης κατοικίες αριθμούν τις 60 για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνεται από 260€ έως 392€ και διαμορφώνεται ανάλογα με τη περιοχή του νησιού και το είδος του ακινήτου.

Πάτμος

Στη Πάτμο, το ποσοστό προ-κρατήσεων σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αγγίζει το 85%. Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες για το τριήμερο είναι μόλις 26. Το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 280€ έως 340€ για κατοικίες 50τμ-65τμ με 2 Υ/Δ, ενώ κατοικία στο Κάμπο 110τμ μισθώνεται προς 370€ για το τριήμερο. Αν κάποιο επισκέπτης επιθυμεί κατοικία 90τ με πισίνα, το κόστος για το τριήμερο διαμορφώνεται στα 760€.

Σκιάθος

Στη Σκιάθο, το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 76%, ενώ, η διαθεσιμότητα είναι 67 προς μίσθωση ακίνητα από το σύνολο των 280 ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 240€ έως 380€ . Το κόστος μίσθωσης κατοικιών από 40-55τμ κυμαίνεται από 240€ έως 270€, ενώ κατοικίες 80τμ κοστίζουν 380€ για το τριήμερο.

Σκόπελος

Στη Σκόπελο, διατίθενται προς μίσθωση για το τριήμερο συνολικά 54 κατοικίες. Η συνολική δυναμική των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 316, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο του Πάσχα αγγίζουν το 83%. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις για μια συμβατική κατοικία ξεκινά από 342€ έως 390€.

Άνδρος

Στην Άνδρο, το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 240€ έως 300€. Η ανώτερη τιμή αφορά κατοικίες στη Χώρα 40τμ-60τμ , ενώ οικονομικότερες είναι οι κατοικίες των ιδίων χαρακτηριστικών στον Όρμο Κορθίου ( παραθαλάσσιο χωριό στη νοτιοανατολική ακτή της Άνδρου) , και στο Κυπρί. Τη δεδομένη χρονική στιγμή στο νησί διατίθενται προς μίσθωση 66 κατοικίες από το σύνολο των 458 κατοικιών που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το ποσοστό προ-κρατήσεων για το τριήμερο του Πάσχα αγγίζει το 86%.

Κύθνος

Η δυναμικότητα του νησιού σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 108 κατοικίες. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 85% και τα διαθέσιμα ακίνητα για το τριήμερο είναι 16. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο του Πάσχα κυμαίνεται από 440€ έως 540€.

Αίγινα

Στο νησί της Αίγινα, η δυναμικότητα των ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 330 κατοικίες. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 82% και οι διαθέσιμες προς μίσθωση κατοικίες για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς είναι 59. Το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 240€ έως 480€ .

Μύκονος

Το νησί των ανέμων, έχει τη τιμητική του και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 93% με τη διαθεσιμότητα να είναι μόλις 113 κατοικίες από τον σύνολο των 1.714 που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο κυμαίνεται από 300€ έως 842€ και διαμορφώνεται ανάλογα το είδος του ακινήτου και τη περιοχή . Στη χώρα μια κατοικία 60τμ-80τμ αγγίζει τα 862€ για τρεις διανυκτερεύσεις. Στη Ψαρού κατοικία 55τμ μισθώνεται προς 302€, στον Ορνό 45τμ κατοικία μισθώνεται προς 491€, στον Άγιο Στέφανο κατοικία 120τμ προς 530€, στο Φανάρι 100τμ προς 680€ για το τριήμερο.

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη, το νησί του ηφαιστείου, καταγράφει προ-κρατήσεις στο 93%. Η διαθεσιμότητα από το σύνολο των 2.149 κατοικιών που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, μόλις 149 κατοικίες είναι διαθέσιμες προς μίσθωσης για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς. Το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 290€ έως 900€ και διαμορφώνεται ανάλογα με το είδος του ακινήτου και τη περιοχή. Στο Ακρωτήρι κατοικία 35τμ μισθώνεται προς 390€ και 80τμ προς 552€ για το τριήμερο. Στο Ημεροβήγλι κατοικία 37 τμ μισθώνεται προς 492€, στην Οία 85τμ προς 900€ για το τριήμερο. Οικονομικότερες λύσεις αποτελούν ο Πύργος όπου κατοικία 85τμ μισθώνεται προς 315€.

Πάρος

Το νησί βραβεύτηκε ως το καλύτερο νησί της Ευρώπης σύμφωνα με τους πολυάριθμους αναγνώστες του κορυφαίου αμερικανικού ταξιδιωτικού περιοδικού «Travel + Leisure», που συμμετείχαν στην ψηφοφορία για τα World’s Best Awards 2020. Στη Πάρο οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 87% με διαθέσιμα μόλις 180 ακίνητα από το σύνολο των 1.426 που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς κυμαίνεται από 260€ έως 640€. Στη Παροικιά κατοικία 33τμ μισθώνεται προς 291€ και κατοικία 75τμ προς 452€ για το τριήμερο. Στην Αλυκή κατοικία 60τμ μισθώνεται προς 182€, στη Χρυσή ακτή κατοικία 95τμ μισθώνεται προς 380€ για το τριήμερο. Η ανώτερη τιμή μίσθωσης αφορά κατοικία 86τμ στη Νάουσα.

Κέα

Το πιο κοντινό κυκλαδονήσι στην Αττική καταγράφει προ-κρατήσεις της τάξεως του 93%. Η διαθεσιμότητα πλέον είναι μικρή με μόλις 26 προς μίσθωση ακίνητα για το τριήμερο από το σύνολο των 372 κατοικιών που αποτελούν τη δυναμική του νησιού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 480€ έως 750€ για το τριήμερο για κατοικίες από 82τμ έως 145τμ.

Ηπειρωτική Ελλάδα

Πηγή/Επεξεργασία: Ιστοσελίδες βραχυχρόνιας μίσθωσης/Πανελλαδικό Δίκτυο E-Real Estates , Ολόκληρα διαμερίσματα ή αυτοτελής κατοικίες (όχι βίλες). * Το κόστος διαμονής προκύπτει βάση της διαθεσιμότητας. Η κατοικία στην ίδια τιμή μπορεί να φιλοξενήσει έως και 6 άτομα, ανάλογα με την πολιτική του εκάστοτε ιδιοκτήτη – διαχειριστή.**Μικρή δυναμική σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (74 Ακίνητα αθροιστικά και στους 2 προορισμούς )

Καλαμάτα

Σύμφωνα με την AirDNA 541 ακίνητα είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η διαθεσιμότητα για το τριήμερο 29/4 έως 2/5 είναι 113 κατοικίες. Οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 79% και το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 240€ έως 390€.

Λεωνίδιο – Τυρός

Στο Δήμο Νότια Κυνουρίας τα εγγεγραμμένα ακίνητα (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 257, με τη μεγαλύτερη δυναμική να καταγράφεται στο Λεωνίδιο (79 ακίνητα) και στη παραλία Τυρός (42 ακίνητα). Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα στο Λεωνίδιο είναι 27 και στη Παραλία Τυρός 19. Οι προ-κρατήσεις στο Λεωνίδιο είναι 66% και στη Παραλία Τυρός 54%. Το κόστος μίσθωσης κυμαίνεται από 170€ έως 190€ και από 150€ έως 210€ αντίστοιχα.

Καλαμπάκα – Μετέωρα

Στη Καλαμπάκα τα εγγεγραμμένα ακίνητα (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες) σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 200, η διαθεσιμότητα μίσθωσης από 29/4 ημέρα Παρασκευή και αναχώρηση 2/5 ημέρα Δευτέρα είναι μόλις 26, με το ποσοστό προ-κρατήσεων να αγγίζει το 87%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 270€ έως 318€ για κατοικία 2Υ/Δ κατάλληλη για οικογένεια με 2 παιδία.

Ναύπλιο

Στο Ναύπλιο είναι εγγεγραμμένα 257 ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (ολόκληρα διαμερίσματα ή/και κατοικίες) , για το τριήμερο διατίθενται μόλις 23. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 180€ έως 330€. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 91%.

Ιωάννινα

Στα Ιωάννινα η δυναμική των αυτοτελών ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna είναι 270. Η διαθεσιμότητα στη πόλη των Ιωαννίνων για διανυκτερεύσεις από 22/4 – 25/4 είναι μόλις 31 ακίνητα. Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 88%. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 272€ έως 356€.

Ναύπακτος

Το ποσοστό προ-κρατήσεων αγγίζει το 86% με μόλις 12 διαθέσιμες κατοικίες από το σύνολο των 89 κατοικιών που είναι εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 237€ έως 360€.

Ν. Ηλείας

Ο Νομός της Πελοποννήσου με τις χρυσαφένιες αμμώδεις παραλίες χιλιομέτρων που λίγοι γνωρίζουν. Η δυναμική του Νομού στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι 264 κατοικίες, οι προ-κρατήσεις για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς κυμαίνονται στο 45%. Το κόστος μίσθωσης για τρεις διανυκτερεύσεις είναι από 159€ έως 315€. Στη Ζαχάρω κατοικία 40τμ μισθώνεται προς 159€, στα Δουναίικα κατοικία 60τμ προς 161€, στο Κάτακολο κατοικία 100τμ προς 236 € και στη «Μύκονο» της Πελοποννήσου, τη γνωστή Κουρούτα, κατοικία 60τμ μισθώνεται προς 315€ για το τριήμερο.

Καμένα Βούρλα/ Άγιος Κωνσταντίνος

Λόγω της μικρής δυναμικής εγγεγραμμένων ακινήτων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας, τα ποσοστά προ-κρατήσεων για το τριήμερο 29/4-2/5 αγγίζει το 74. Το κόστος για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικίες 75τμ-100τμ στον Άγιο Κωνσταντίνο κυμαίνονται από 324€ έως 441€ για το τριήμερο, ενώ στα Καμένα Βούρλα κατοικία 40τμ-50τμ κυμαίνεται από 212€ έως 222€ και κατοικία 135τμ μισθώνεται προς 693€.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ακίνητα: Τα SOS της φορολογικής δήλωσης για τους ενοικιαστές

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πώς θα γλιτώσουν από την φορολογική «παγίδα» οι ιδιοκτήτες ακινήτων

gazzetta
gazzetta reader insider insider