Σε ποια περιφερειακά αεροδρόμια και γιατί απαιτείται ανανέωση Περιβαλλοντικών Όρων

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ποια περιφερειακά αεροδρόμια και γιατί απαιτείται ανανέωση Περιβαλλοντικών Όρων
Έξι συν ένας αερολιμένες της χώρας χρειάζονται προσεχώς ανανέωση των Περιβαλλοντικών Όρων ώστε να μπορούν να πληρούν εγχώρια και κοινοτικά κριτήρια λειτουργίας.

Έξι συν ένας περιφερειακοί αερολιμένες της χώρας χρειάζονται προσεχώς ανανέωση των Περιβαλλοντικών Όρων ώστε να μπορούν να πληρούν εγχώρια και κοινοτικά κριτήρια λειτουργίας.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Λέρου, Σύρου, Καλαμάτας, Καλύμνου, Καστελόριζου και Πάρου για τα οποία η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, προκειμένου να καλύψει την υποχρέωσή της για την εκπρόθεσμή υποβολή αιτημάτων ανανέωσης των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), αλλά και για την υποβολή φακέλου στοιχείων σε έναν αερολιμένα (Πάχη Μεγάρων), απευθύνει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προσφορών.

Ο Ανάδοχος θα υποστηρίξει το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος της ΥΠΑ σε όλα τα στάδια της σύνταξης και υποβολής φακέλων ανανέωσης ΑΕΠΟ των αερολιμένων Λέρου, Σύρου, Καλαμάτας, Καλύμνου, Καστελόριζου και Πάρου με την ολοκλήρωση του έργου να έχει οριστεί μέχρι τις 30/11/2022.

Όπως σημειώνεται, βάσει της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών απαιτήσεων περί προστασίας του περιβάλλοντος, τα έργα (συµπεριλαµβανοµένων των έργων που άπτονται της κατασκευής, επέκτασης, αναμόρφωσης των εγκαταστάσεων των αεροδρομίων) και οι δραστηριότητες (συµπεριλαµβανοµένης της λειτουργίας ενός αεροδρομίου ή μίας εγκατάστασης αεροναυτιλίας) πρέπει να έχουν περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Για το σύνολο των ανωτέρω έργων και δραστηριοτήτων προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία η εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ). Κατόπιν εκπόνησης μιας ΜΠΕ, ακολουθεί η Απόφαση Έγκρισης των Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία έχει πλέον δεκαπενταετή διάρκεια. Πριν από τη λήξη μίας ΑΕΠΟ, υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος ανανέωσης/παράτασης ισχύος της, ενώ σε περιπτώσεις μεταβολών, µπορεί να ζητηθεί τροποποίηση µε ή χωρίς παράταση ισχύος.

Το Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος (Τ/ΠΡΟΠΕ) έχει την αρμοδιότητα της εποπτείας της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων στα αεροδρόμια και για τον σκοπό αυτό τηρεί σχετικό αρχείο, ενώ ενημερώνει τη Διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τυχόν εκκρεμότητες ή παρεκκλίσεις. Σύμφωνα µε το παραπάνω αρχείο, έχουν προκύψει οι ακόλουθες ανάγκες ανανέωσης / συμπλήρωσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης:

- Σε πέντε αερολιμένες οι ΑΕΠΟ λήγουν εντός του 2022, και προκειμένου οι αερολιμένες να συνεχίσουν να έχουν περιβαλλοντικούς όρους εν ισχύ, η ΥΠΑ πρέπει να υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Φάκελο Ανανέωσης ΑΕΠΟ το αργότερο δύο μήνες πριν την ημερομηνία λήξης της κάθε ΑΕΠΟ. Πρόκειται για τους Κρατικούς Αερολιμένες Καλαμάτας (λήξη ισχύος 31/12/2022), Σύρου (31/12/2022), Καλύμνου (λήγει 31/12/2022) και τους Δημοτικούς Αερολιμένες Λέρου (λήξη ισχύος 04/05/2022) και Καστελόριζου (31/12/2022).

- Σε έναν αερολιμένα η ΑΕΠΟ λήγει το 2023 και όπως και ανωτέρω πρέπει να υποβληθεί αίτημα ανανέωσης το αργότερο δύο μήνες πριν την ημερομηνία λήξης. Πρόκειται για τον νέο Κρατικό Αερολιμένα Πάρου (03/07/2023 η λήξη ισχύος).

- Σε έναν αερολιμένα έχει εκδοθεί η ΑΕΠΟ αλλά έχει ζητηθεί συμπληρωματικά η υποβολή φακέλου στοιχείων για την ανταπόκριση στις απαιτήσεις της ΚΥΑ 1915/2018 (Β΄ 304). Πρόκειται για τον Αερολιμένα Πάχης Μεγάρων (λήξη 31/12/2035).

Το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/11/2022 και θα παραδίδεται τμηματικά ως εξής:

Στάδιο Ι: Φάκελος Ανανέωσης ΑΕΠΟ Δημοτικού Αερολιμένα Λέρου. Ημερομηνία παράδοσης: έως 20 Φεβρουαρίου 2022.

Στάδιο ΙΙ: Φάκελοι Ανανέωσης ΑΕΠΟ Κρατικών Αερολιμένων Καλαμάτας, Σύρου, Καλύμνου και Δημοτικού Αερολιμένα Καστελόριζου. Ημερομηνία παράδοσης: έως 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Στάδιο ΙΙΙ: Φάκελος Ανανέωσης ΑΕΠΟ Κρατικού Αερολιμένα Πάρου και Φάκελος στοιχείων για την ανταπόκριση στις απαιτήσεις της Κ.Υ.Α. 1915/2018 (Β’304) της Μονάδας Εξυπηρέτησης Αεροσκαφών Γενικής Αεροπορίας Πάχης Μεγάρων. Ημερομηνία παράδοσης: την 30 Οκτωβρίου 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Με «μεικτά πρόσημα» έκλεισε η χρονιά για τα ελληνικά αεροδρόμια

gazzetta
gazzetta reader insider insider