ΕΚΤ: Η «ποιότητα της πίστωσης» στο στόχαστρο τα επόμενα 3 χρόνια - Στο «κόκκινο» ο ρυθμός αύξησης των NPL

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΚΤ: Η «ποιότητα της πίστωσης» στο στόχαστρο τα επόμενα 3 χρόνια - Στο «κόκκινο» ο ρυθμός αύξησης των NPL
Αρκετοί δείκτες υποδηλώνουν πιθανή επιδείνωση της ποιότητας της πίστωσης, ανέφεραν ανώτερα στελέχη της ΕΚΤ σε ανάρτηση τους την Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο εποπτικός βραχίονας της θα εστιάσει τα επόμενα τρία χρόνια στον έλεγχο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από μια πιθανή άνοδο των επισφαλών δανείων και την αναζήτησή τους για υψηλότερες αποδόσεις.

Αρκετοί δείκτες υποδηλώνουν πιθανή επιδείνωση της ποιότητας της πίστωσης, ανέφεραν ανώτερα στελέχη της ΕΚΤ σε ανάρτηση τους την Τρίτη, όπως αναφέρει το Bloomberg. Ο ρυθμός με τον οποίο οι τράπεζες αναταξινομούν τα δάνεια ως πιο επικίνδυνα είναι διπλάσιος από ό,τι πριν από την πανδημία και το ποσοστό των δανείων τα οποία τελούν υπό ανοχή έχει αυξηθεί, ανέφεραν.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες επωφελήθηκαν φέτος αφού η άνευ προηγουμένου στήριξη από τους φορολογούμενους μείωσε το πλήγμα της πανδημίας στην οικονομία. Πολλοί πιστωτές ενίσχυσαν τα κέρδη τους απελευθερώνοντας χρήματα που είχαν αποταμιεύσει για επισφαλή δάνεια, ενώ άλλοι αναλαμβάνουν περισσότερο ρίσκο σε δραστηριότητες όπως η χρηματοοικονομική μόχλευση.

«Μια πιθανή επιδείνωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων, που συνδέεται με την προοδευτική απόσυρση των μέτρων δημόσιας στήριξης μαζί με τους πτωτικούς κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη, απαιτεί εποπτική προσοχή», δήλωσε ο Αντρέα Ενριά, επικεφαλής του τμήματος εποπτείας της ΕΚΤ.

Οι δείκτες των NPL σε κλάδους που είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της πανδημίας έχουν επίσης αρχίσει να αυξάνονται. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό στις υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, καθώς και στους τομείς των αεροπορικών μεταφορών και των ταξιδιών, ανέφερε η ΕΚΤ.

Μαζί με αξιωματούχους των εθνικών αρχών, η ΕΚΤ θα παρακολουθεί τη «συσσώρευση μη μετριασμένων κινδύνων» στη χρηματοοικονομική μόχλευση και την «αυστηρή αφοσίωση» των τραπεζών στις οδηγίες που έχει παράσχει για για τον κλάδο. Θα διενεργεί επίσης επιτόπιες επιθεωρήσεις για να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες διαχειρίζονται τον πιστωτικό κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων της βασικής μεσιτείας και των δανείων με μόχλευση.

Η ΕΚΤ πιέζει επίσης τους δανειστές να προετοιμαστούν για άλλους κινδύνους, όπως αυτούς που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή και σκοπεύει να διεξάγει τεστ αντοχής σε αυτόν τον τομέα τον επόμενο χρόνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider