«Ταύρος» για την ελληνική οικονομία η BofA - Στο 8,6% ανεβάζει την εκτίμησή της για φέτος

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ταύρος» για την ελληνική οικονομία η BofA - Στο 8,6% ανεβάζει την εκτίμησή της για φέτος
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Bank of America, θέτοντας ακόμη πιο εμπροσθοβαρή βάση στις εκτιμήσεις της.

Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας προχώρησε η Bank of America, θέτοντας ακόμη πιο εμπροσθοβαρή βάση στις εκτιμήσεις της, που αποτελούν από τις υψηλότερες που θέτουν οι ξένοι οίκοι (Commerzbank στο 11,4%, Citi στο 8,8% και UniCredit με UBS στο 8%).

Πλέον, η BofA θέτει τον «πήχη» της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας στο 8,6% από 5,6% προηγουμένως, ενισχύοντας ελαφρώς περισσότερο τις εκτιμήσεις της για το 2022 στο 3,8% από 3,5% και στο 2,5% από 2,1% για το 2023. Παράλληλα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4% για φέτος, ενώ θα κινηθεί σημαντικά υψηλότερα το 2022 στο 1,9%, προτού υποχωρήσει ελαφρώς χαμηλότερα, στο 1,2% το 2023.

Η ελληνική οικονομία, κρατά τα ηνία της ανάπτυξης για φέτος, με τη Γαλλία (6,7%) να ακολουθεί και την Ιρλανδία (6,6%) και την Ιταλία (6,3%) να έπονται. Για το 2022, η Πορτογαλία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 5,7%, με την Ιταλία και την Αυστρία στο 4%. Ευρύτερα, η Ευρωζώνη σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις της BofA, αναμένεται να «τρέξει» με ρυθμό 5,1% για φέτος, 3,6% το 2022 και 2% το 2023, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί χαμηλότερα του 2% από το 2023.

Φυσικά, η Bank of America εστιάζει στο νέο πανδημικό «κύμα» που πλήττει χώρες της Ευρώπης. Στις περισσότερες, όπως σημειώνει, οι επιπτώσεις της αύξησης των κρουσμάτων παραμένει χαμηλότερα από τα υψηλά του Ιουλίου και οι εμβολιασμοί θα πρέπει να βοηθήσουν, τη στιγμή που στο πολιτικό σκέλος το εμπόδιο της εφαρμογής αυστηρότερων περιορισμών είναι μάλλον πολύ υψηλό. Ωστόσο, η κατάσταση που διαμορφώνεται εξακολουθεί να απαιτεί παρακολούθηση, καθώς η υψηλή επίπτωση μπορεί ακόμη να προκαλέσει ενδογενή αντίδραση των καταναλωτών ακόμη και χωρίς κυβερνητική δράση.

Παράλληλα, περνώντας στο σκέλος της νομισματικής πολιτικής, η BofA επισημαίνει πως η ΕΚΤ παραμένει μια πηγή αβεβαιότητας. Το αναμενόμενο pushback έναντι του pricing των αγορών ως προς το σκέλος της αύξησης των επιτοκίων επιτεύχθηκε, ενώ από τη Δευτέρα, το pricing για την πορεία αύξησης των επιτοκίων μέχρι τα τέλη του 2023 είχε ουσιαστικά μειωθεί στο μισό (αλλά παραμένει κατά 30 μ.β υψηλότερα σωρευτικά συγκριτικά με τον Σεπτέμβριο). Παράλληλα, δεδομένων των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό, η BofA συνεχίζει να εκτιμά πως είναι τουλάχιστον απίθανη μια αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2024.

Ο αμερικανικός οίκος εκφράζει ωστόσο ανησυχίες σχετικά με την πορεία του κανονικού προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (APP) μετά τη λήξη του (PEPP) τον Μάρτιο. Η εξελίξεις για την πορεία του ΑΕΠ και τον πληθωρισμό, το pricing των αγορών για αύξηση των επιτοκίων το 2022, αλλά και οι σχετικά χαμηλές αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων αποτελούν «στήριγμα» για τα γεράκια ώστε να εισέλθουν στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο με μια πρόταση για ένα μικρότερης έντασης APP. Οι πιέσεις στις αγορές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω το Δεκέμβριο, και αυτό αποτελεί ένα βασικό στοιχείο για την εκτίμηση της BofA που κάνει λόγο για αύξηση του APP στα 40 - 50 δισ. ευρώ για ένα έτος. Όπως επισημαίνει «η (προσωρινή) διεύρυνση αυτή την εβδομάδα των spreads 10ετούς BTP-Bund άνω των 130 μ.β είναι μια «γεύση» της μεταβλητότητας της αγοράς που συνεχίζουμε να περιμένουμε μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου».

Φυσικά, ο κίνδυνος ενός λάθους στην πολιτική και τη στρατηγική της ως προς το QE δεν είναι ασήμαντος, τουναντίον μάλιστα, είναι πολύ μεγαλύτερος συγκριτικά με τις αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τη BofA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider