ΔΝΤ: Η ΕΚΤ θα πρέπει να τερματίσει τα μέτρα για τον κορονοϊό το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Η ΕΚΤ θα πρέπει να τερματίσει τα μέτρα για τον κορονοϊό το 2022
«Η επαναφορά της οικονομίας σε κανονικότητα θα σημάνει τη μείωση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων και αλλαγές στα επιτόκια» ανάφερει σε έκθεση του το Ταμείο.

Την άποψη πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αποσύρει τα μέτρα υποστηρικτικής πολιτικής της για την πανδημία προς την οικονομία της Ευρωζώνης όταν λήξει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για τον κορονοϊό (PEPP), εκφράζει το ΔΝΤ σε έκθεση του.

Σύμφωνα με το Ταμείο, «καθώς το PEPP είναι προγραμματισμένο να τελειώσει μέχρι τις αρχές του 2022, η ΕΚΤ μάλλον θα χρειαστεί κάποιο άλλο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ώστε να επιτύχει τον στόχο για τον πληθωρισμό σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

Σχετικά με τις αυξήσεις στον πληθωρισμό που παρατηρούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα, το ΔΝΤ τονίζει πως σε αυτές τις οικονομίες η δράση χρειάζεται περισσότερο όταν οι νομισματικές πολιτικές χαλαρώνουν.

«Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να υπάρχει η εκκίνηση ή ένδειξη πρόθεσης για μια σταδιακή επαναφορά της κανονικότητας στις πολιτικές των επιτοκίων και η σταδιακή μείωση των προγραμμάτων αγοράς ομολόγων όπου αυτά "τρέχουν" ακόμα», αναφέρει η έκθεση του Ταμείου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ έχει τον Δεκέμβριο μια κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. όπου θα αποφασιστεί η πορεία των υποστηρικτικών πολιτικών της και το μέλλον του PEPP.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider