Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ «βγάζει» προς αξιοποίηση τουριστικά assets με τοπικό χαρακτήρα

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ «βγάζει» προς αξιοποίηση τουριστικά assets με τοπικό χαρακτήρα
«Πακέτο» με μικρότερης εμβέλειας τουριστικά ακίνητα που μπορούν να δώσουν ώθηση στις τοπικές οικονομίες και οφέλη στις κοινωνίες προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ. Στη «λίστα» μαρίνες, ιαματικές πηγές, εκτάσεις, ακτές και κάμπινγκ.

Ένα «πακέτο» με τουριστικά ακίνητα που μπορούν να δώσουν ώθηση σε τοπικές οικονομίες και κατά συνέπεια να προσφέρουν οφέλη στις τοπικές κοινωνίες προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου έχει αποφασίσει να προχωρήσει τις διεργασίες για την ωρίμανση assets, άρα και αντίστοιχων διαγωνιστικών διαδικασιών, που βρίσκονται υπό την «ομπρέλα» του, όπως ιαματικές πηγές, μαρίνες, ακτές και κάμπινγκ κ.α., τα οποία μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερα ισχυρό αποτύπωμα ευρύτερα για την οικονομία, λόγω του μικρότερου μεγέθους τους, πλην όμως, έχουν αυξημένη σημασία για τοπικές οικονομίες και κοινωνίες, προσδίδοντας αναπτυξιακή διάσταση σε περιοχές της Ελλάδας.

Στόχος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η προκήρυξη διαγωνισμών για την εκμετάλλευση σημαντικών, για τις συγκεκριμένες περιοχές, τουριστικών projects μέσα στους επόμενους μήνες, κυρίως κατά το 2022, με πολλά από αυτά να εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν σημαντικό ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών.

Ανάμεσα σε αυτά, ξεχωρίζουν οι ιαματικές πηγές Αιδηψού (απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας ώστε να αξιολογηθούν οι τρόποι αξιοποίησης, καθώς το ακίνητο είναι σε άσχημη κατάσταση, χωρίς ελεύθερο συντελεστή δόμησης), η Ιαματική πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη, η μαρίνα Πύλου, οι μαρίνες στην Κέρκυρα (π.χ. Λευκίμμης ή των mega yachts στην πόλη), η Ιαματική πηγή και το ακίνητο Καμένων Βούρλων, η Ακτή και το κάμπινγκ Αγίας Τριάδας κ.α. που οδεύουν προς αξιοποίηση τους επόμενους μήνες με στόχο να εξασφαλιστούν νέα έσοδα για το κράτος αλλά και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως σημειώνουν πηγές κοντά στο Ταμείου αλλά και της αγοράς, μπορεί η αξιοποίηση μιας μαρίνας ή μιας έκτασης στην περιφέρεια στην οποία υπάρχει περιθώρια για τουριστικές και συναφείς δράσεις, να μην έχουν το μέγεθος ή τον αντίκτυπο ενός διαγωνισμού, όπως η Εγνατία Οδός, η Αττική Οδός, η αξιοποίηση λιμένων, τα ενεργειακά projects κ.α., ωστόσο, σε στενό γεωγραφικά επίπεδο αποτελούν μια σημαντική διεργασία.

Η οποία αναμφίβολα έχει αντίκτυπο και θετικό πρόσημο για την τοπική κοινωνία και οικονομία, τις επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό και οικονομικό της αποτύπωμα, ακόμα και αν δεν έχουν το μέγεθος ή το ειδικό βάρος, για παράδειγμα, των εκτάσεων στην Αφάντου (Ρόδος), στην Κασσιόπη (Κέρκυρα) ή ακόμα περισσότερο στις Γούρνες Ηρακλείου (Κρήτη).

Τα έσοδα για το Ταμείο και το δημόσιο (όσα του αναλογούν) μπορεί να μην είναι σημαντικά ή να αλλάζουν την εικόνα, ωστόσο, τέτοιου είδους αξιοποιήσεις έχουν οφέλη για τις τοπικές οικονομίες αλλά και τους επενδυτές.

Βέβαια, η προσπάθεια αξιοποίησης τέτοιων assets, για κάμποσα από τα οποία απαιτούνται σημαντικά στάδια ωρίμανσης αλλά και επίλυσης εκκρεμοτήτων, έχει θεωρητικά ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ωστόσο, μάλλον δεν ήταν ευοίωνες οι συνθήκες από πλευράς νομικού, θεσμικού αλλά και οικονομικού πλαισίου. Πλέον, από το ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται ότι οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί, κάποια ακίνητα μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες χρήσεις, για αυτό και το Ταμείο ετοιμάζεται να βγάλει στην αγορά προς αξιοποίηση εκτάσεις μικρότερης αξίας, οι οποίες ωστόσο κρίνεται ότι θα συνεισφέρουν στην τοπική ανάπτυξη.

Όπως είχε αναδείξει προ μηνός περίπου το insider, στο πλαίσιο όσων είχε αναφέρει ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ, Δ. Πολίτης, από τη Θεσσαλονίκη (ΔΕΘ) και σε σχετικό συνέδριο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις δημόσιες επιχειρήσεις, η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών και άλλων ανάλογων assets αποτελεί «προτεραιότητα για το ΤΑΙΠΕΔ, εντός του 2021 ή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προχωρήσουμε σε σημαντικές κινήσεις αξιοποίησης 1-2 τέτοιων πηγών». Συμπλήρωνε δε ότι υψηλά στην ατζέντα είναι περιπτώσεις όπως οι ιαματικές πηγές στα Καμένα Βούρλα, στην Αιδηψό κ.α.

Το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να διενεργήσει διαφορετικούς διαγωνισμούς για τα ακίνητα των ιαματικών πηγών. Σημειώνεται ότι ήδη έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός για την Ιαματική Πηγή & το Ξενία Κύθνου. Βάσει του πλάνου πάντως του ΤΑΙΠΕΔ, όπως αναφέρεται στο «κομμάτι» για την ακτινογραφία ακινήτων και στα στάδια ωρίμανσης, σε πρώτο πλάνο είναι οι ιαματικές πηγές στα Καμένα Βούρλα ή στις Θερμοπύλες και σε επόμενο στάδιο οι πηγές σε Υπάτη, Αιδηψό, Πλατύστομο και εν συνεχεία σε Κυλλήνη.

Επίσης, η αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία για το ΤΑΙΠΕΔ (ήδη υπάρχουν υποψήφιοι επενδυτές και σχήματα), με την υποσημείωση, όπως είχε αναφέρει και ο CEO του Ταμείου «ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αυτά που θέλει η τοπική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα, για να έχουμε πραγματικό ενδιαφέρον και να γίνει σωστή ανάπλαση της περιοχής, δεν πρέπει να αγνοούμε ότι ο ιδιώτης θέλει το κέρδος».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider