H ΕΚΤ κινητοποιεί τον... Οδυσσέα, για να εγκαταλείψουν οι αγορές τις επιφυλάξεις τους απέναντί της, για τον πληθωρισμό

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H ΕΚΤ κινητοποιεί τον... Οδυσσέα, για να εγκαταλείψουν οι αγορές τις επιφυλάξεις τους απέναντί της, για τον πληθωρισμό
Σε πρόσφατη τοποθέτησή της η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, συνιστά στις αγορές αλλαγή «ανάγνωσης» της λειτουργίας του PEPP. Αιτία η «άνευ προηγουμένου» αύξηση του πληθωρισμού και η επερχόμενη αλλαγή στάσης επιχειρήσεων και κυβερνήσεων.

Μια σειρά δημόσιων παρεμβάσεων των στελεχών του επιτελείου της ΕΚΤ στοχεύει τελευταία στην προσπάθεια να πείσει τις αγορές να μη δίνουν σημασία στη μείωση των αγορών ομολόγων μέσω του PEPP, αλλά να προσέχουν περισσότερο τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι δεν θα βιασθεί να το κλείσει...

Η Ιζαμπέλ Σνάμπελ του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ έφτασε στο σημείο να υπενθυμίσει την Οδύσσεια και το τέχνασμα του Οδυσσέα να δεθεί στο κατάρτι του πλοίου του προκειμένου να μη παρασυρθεί από τις Σειρήνες... Ούτε λίγο ούτε πολύ συνιστά στις αγορές και τις κυβερνήσεις να μη παρασυρθούν από τις σειρήνες του πληθωρισμού και να μη κοιτάζουν το πότε η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές του PEPP, αλλά να τους απασχολεί μόνο το πότε η ΕΚΤ θα το κλείσει. Και αυτό δεν είναι κάτι που θα συμβεί άμεσα...

Αιτία αυτής της επιχείρησης αλλαγής κατεύθυνσης για το πως θα πρέπει να διαβάζονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ είναι η αναδυόμενη βεβαιότητα των επιχειρήσεων ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι πλέον «άνευ προηγουμένου» και θα έχει διάρκεια...

Η κα Σνάμπελ, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Latvijas Banka με θέμα την «Βιώσιμη Οικονομία σε καιρούς αλλαγής», υποστήριξε ότι «καθώς οι προοπτικές για τον πληθωρισμό φωτίζονται, καθίσταται λιγότερο σημαντικό το πόσο αγοράζει μια κεντρική τράπεζα ή πότε ξεκινά η μείωση του ρυθμού των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων, αλλά μάλλον πότε τελειώνουν τέτοιες αγορές. Είναι η ημερομηνία λήξης που σηματοδοτεί ότι οι συνθήκες για αύξηση των επιτοκίων πολιτικής πλησιάζουν. Η ακριβής αλληλουχία και ο χρόνος, φυσικά, απαιτούν προσεκτική καθοδήγηση όταν βέβαια έρθει η ώρα...» και η ώρα αυτή, σύμφωνα με την κα Σνάμπελ, δεν έχει ακόμα έρθει.

Μάλιστα, «δεδομένης της υπόλοιπης αβεβαιότητας όσον αφορά την πανδημία και τις προοπτικές της οικονομίας και του πληθωρισμού, οι αγορές περιουσιακών μας στοιχείων - τόσο στο πλαίσιο του PEPP όσο και του APP - θα παραμείνουν κρίσιμες στο μέλλον...».

Ήδη η ΕΚΤ έχει «ξοδέψει» σ' αυτές τις αγορές μέχρι σήμερα 4,4 τρισ. ευρώ...

Πόση διάρκεια θα έχει αυτό «το μέλλον» δεν μπορεί να το προσδιορίσει, πολύ περισσότερο μάλιστα, καθώς στην ίδια ομιλία παραδέχθηκε ότι οι εκτιμήσεις των υπηρεσιών της για τον πληθωρισμό μετά την εκκίνηση του PEPP αποδείχθηκαν λαθεμένες, καθώς δεν προέβλεψαν ούτε κατά διάνοια την έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων, τις οποίες ακόμα και τώρα χαρακτηρίζουν προσωρινές...

Αλλά η «προσωρινότητα» αυτή δεν συνάδει με την εκκίνηση μείωσης των αγορών ομολόγων, η οποία χαρακτηρίσθηκε «ρύθμιση» για να αποφύγει τον χαρακτηρισμό του tapering.

Η πραγματικότητα βέβαια για τις εκτιμήσεις της αγοράς για τον πληθωρισμό είναι διαφορετική. Όπως αποκαλύφθηκε σε σχετικό ρεπορτάζ του διεθνούς οικονομικού ηλεκτρονικού τύπου (Bloomberg) στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Morgan Stanley Laguna επικεφαλής μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων προειδοποίησαν για την «περίπλοκη φύση» της αιφνίδιας έκρηξης του πληθωρισμού.

Η συζήτηση για τον πληθωρισμό επισήμανε τις εξελίξεις στο κόστος των πρώτων υλών και της αμοιβής εργασίας. Επικεφαλής, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του Bloomberg, από την 3M Company έως την Trane Technologies και την General Electric Co., προειδοποίησαν για την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Συγκεκριμένα, ο οικονομικός διευθυντής της 3M, Monish Patolawala χαρακτήρισε την άνοδο του πληθωρισμού ως «άνευ προηγουμένου» και υποστήριξε πως ο αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών των βασικών προϊόντων και η άνοδος των τιμών των εμπορευματικών μεταφορών θα επηρεάσουν τα κέρδη του 2021.

Στην ίδια γραμμή και ο οικονομικός διευθυντής της Trane Technologies Plc, Chris Kuehn, είπε χαρακτηριστικά ότι «Άνευ προηγουμένου είναι η λέξη που θα χρησιμοποιούσαμε γύρω από το θέμα του πληθωρισμού...», ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της General Electric, ο Larry Culp, είπε ότι οι πληθωρικές πιέσεις «γίνονται όλο και περισσότερο δομικού χαρακτήρα».‎ ‎Ο Ντέιβιντ Πετράτις, Διευθύνων Σύμβουλος της Allegion Plc, υποστήριξε ότι οι πληθωρικές πιέσεις ενδέχεται να παραμείνουν περίπου δύο με τρία χρόνια και κατέληξε ότι η εταιρεία του προετοιμάζεται για πιο επίμονο πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για παροδική κατάσταση». Στο ίδιο ρεπορτάζ όλοι οι επικεφαλής των παρευρισκόμενων επιχειρήσεων επιβεβαιώνουν σχεδόν τις ίδιες εκτιμήσεις εκτιμώντας ότι αυτό θα επηρεάσει βέβαια τις πολιτικές τιμών που θα ακολουθήσουν...

Αυτές τις σειρήνες συνιστά η Ιζαμπέλ Σνάμπελ στις αγορές να μην ακούσουν ακολουθώντας το παράδειγμα του Ομηρικού ήρωα Οδυσσέα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider