Ενισχύουν τον Ηρακλή ΙΙ, αλλά… ξεχνούν τον εγγυητή

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενισχύουν τον Ηρακλή ΙΙ, αλλά… ξεχνούν τον εγγυητή
Η επιτυχής πορεία του Ηρακλή Ι στην μείωση των Npls, «σώζει» το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και μπαίνει στην τελική ευθεία, με τον Ηρακλή ΙΙ. Αλλά στην Κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ παραδόξως «ξεχνούν» ότι η επιτυχία εξαρτάται από τις αντοχές του «εγγυητή».

Οι εγχώριες τράπεζες από τον Δεκέμβρη του 2019 έχουν απαλλαγεί από δεκάδες δισ. κόκκινων δανείων και με την ίδια ταχύτητα πρόκειται, εκτός απροόπτου, να απαλλαγούν από άλλα τόσα μέσα στον επόμενο ένα περίπου χρόνο. Αυτό σημαίνει απαλλαγή από ένα «κόκκινο» χαρτοφυλάκιο της τάξης των 60 – 65 δισ. ευρώ μέσα σε δυόμιση περίπου χρόνια.

Πρόκειται για «ρεκόρ» που δεν έχει ξαναγίνει σε... παγκόσμια κλίμακα. Και αυτό έχει γίνει δυνατό μέσα από ένα «θαυματουργό δίδυμο», τον Ηρακλή Ι &ΙΙ και τον αόρατο «εγγυητή» του τον ΟΔΔΗΧ, οποίος πρέπει να διαχειριστεί μέσα σε ένα άκρως «εύθραυστο» λόγω συγκυρίας διεθνές περιβάλλον, ένα χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων το οποίο είναι σαν ποσό όσο περίπου και το ποσοστό του ελεύθερου προς διαπραγμάτευση στην δευτερογενή αγορά κρατικού χρέους.

Η κρισιμότητα αυτής της διαχείρισης αν και έχει αναγνωριστεί με την τοποθέτηση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στην αρμόδια επιτροπή για τις εγγυήσεις του Ηρακλή Ι & ΙΙ, αν και έχει επισημανθεί και στο Υπουργικό Συμβούλιο η ανελαστική ανάγκη στήριξης και στελέχωσης του Οργανισμού με συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν διατυπωθεί, για να μπορέσει να τα βγάλει πέρα, εντούτοις φαίνεται να έχει για άλλη μία ξεχαστεί από τους αρμόδιους στο κυβερνητικό επιτελείο.

Το πρόβλημα είναι ότι όσο και αν διευκολυνθούν με τις πρόσφατες ρυθμίσεις οι servicers των τιτλοποιήσεων, όσο και αν οι διστακτικές στην αρχή τράπεζες, τώρα «τρέχουν» να φορτώσουν στον Ηρακλή τα κόκκινα χαρτοφυλάκιά τους, αν ο «εγγυητής» δεν μπορεί να σηκώσει τον τεράστιο αυτό όγκο διαχείρισης, το σύστημα στην καλύτερη περίπτωση θα καθυστερήσει και στην χειρότερη δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί έγκαιρα στις ανάγκες...

Το ερώτημα βέβαια είναι το τι ακριβώς εμποδίζει την κυβέρνηση να απαντήσει στις απαιτήσεις αυτές, που η ίδια έχει αναγνωρίσει ως άμεσες αλλά προτιμάει να τις ξεχνάει όταν την ίδια στιγμή δρομολογεί την αύξηση των απαιτήσεων από τον ΟΔΔΗΧ με τον Ηρακλή Ι &και ΙΙ.

Με τις παρούσες συνθήκες η ενεργοποίηση του Ηρακλή ΙΙ, στις παρούσες συνθήκες, δημιουργεί πιέσεις των οποίων η επαρκής και κυρίως η έγκαιρη ικανοποίηση, είναι προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση της επιχείρησης απομείωσης των κόκκινων δανείων σε ένα εύρος που δεν έχει το προηγούμενό του στην οικονομική ιστορία της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα όσα αφορούν την επέκταση του Ηρακλή ΙΙ μέχρι τον Οκτώβρη του 2022 υπολογίζεται ότι θα μπορούν να τιτλοποιηθούν περί τα 31 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που τώρα βαραίνουν τα χαρτοφυλάκια των εγχώριων τραπεζών.

Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε χθες προς ψήφιση στη Βουλή, χωρίς όμως να συνοδεύεται με τις απαραίτητες αλλαγές που αφορούν τις «αντοχές» του «εγγυητή» αυτής της επιχείρησης....

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider