Ο χρυσός «λάμπει» πάλι, αλλά... όχι για πολύ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο χρυσός «λάμπει» πάλι, αλλά... όχι για πολύ
Σχεδόν 7% η άνοδος της τιμής του χρυσού από τον Ιανουάριο. Ποιοι και γιατί προβλέπουν…αναδίπλωση στα μέσα του 2022, ποιοι υποστηρίζουν το αντίθετο

Η άνοδος του πληθωρισμού και η… αδυναμία του δολαρίου έχουν στείλει και πάλι την τιμή του χρυσού κοντά στα 1900 δολάρια η ουγκιά (1894 η τρέχουσα τιμή).

Η σταθερή προτίμηση ορισμένων Κεντρικών Τραπεζών, ειδικά της Ασίας στην αγορά χρυσού σε φυσική μορφή, ενισχύει αυτή την τάση ανόδου και αυτό φαίνεται ειδικά στις ποσότητες χρυσού σε φυσική μορφή που κατευθύνονται στα θησαυροφυλάκιά τους, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια, από πριν ξεσπάσει η πανδημία.

Το γεγονός ότι η πληθωριστικές προσδοκίες ενισχύονται από την πορεία των τιμών τους τελευταίους μήνες, διευρύνει τις πιέσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι η συνεκτίμηση των πραγματικών επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων, θα αντιστοιχούσε σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών σε ελαφρώς χαμηλότερη τιμή του χρυσού στην τρέχουσα περίοδο.

Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη για το δεύτερο εξάμηνο είναι ισχυρά ανοδικές, όπως και στις ΗΠΑ (περισσότερο). Σύμφωνα με αυτές το 3% πληθωρισμού στην Ε.Ε. μέχρι το τέλος του έτους είναι πλέον πολύ πιθανό, ενώ για τις ΗΠΑ η αντίστοιχη πρόβλεψη (ετήσια) είναι υψηλότερη (3,3% - 3,5%).

Ο δεύτερος λόγος που κρατάει την τιμή του χρυσού ψηλά είναι το γεγονός ότι τιμολογείται σε δολάριο, του οποίου η διολίσθηση σπρώχνει τις τιμές του χρυσού αναλογικά ψηλότερα.

Παρ’ όλα αυτά οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι η αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών θα εκτονωθούν στα τέλη του 2021 αρχές του 2022, καθώς τις αποδίδουν στις προσωρινές πιέσεις της αναταραχής που έχει προκαλέσει η πανδημία, για την οποία εκτιμάται ότι θα αρχίσει να αντιμετωπίζεται στο επίπεδο της οικονομίας από τα τέλη του τρέχοντος έτους.
Στην ίδια λογική κινούνται και οι εκτιμήσεις αναλυτών διεθνών τραπεζικών κολοσσών που ασχολούνται με τον χρυσό, όπως η UBS, της οποία οι προβλέψεις δίνουν στόχο από-συμπίεσης των τιμών του χρυσού σε ένα περίπου χρόνο ήτοι στα μέσα του 2022. Η βεβαιότητα με την οποία εκφράζονται για τον χρυσό δίνει ακόμα και τιμή στόχο, τα 1600 δολ. για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Παρ’ όλα αυτά οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις αυτές καθώς πέραν των παραγόντων που έχουν αναφερθεί λειτουργούν και άλλοι παράγοντες, όπως π.χ. ο νομισματικός πληθωρισμός ήτοι το γεγονός ότι τα νομίσματα τα οποία έχουν σηκώσει στις πλάτες τους τα προγράμματα νομισματικής χαλάρωσης, ήτοι κατά βάση το δολάριο και το ευρώ, είναι αδύνατο να μη «εκφράσουν» την απώλεια της πραγματικής τους αξίας στον καθρέπτη του χρυσού, με την πλημμυρίδα των τρις δολ και ευρώ που έχουν ρίξει στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες.

Η αποκατάσταση της πραγματικής αξίας των νομισμάτων αυτών έναντι του χρυσού, προϋποθέτει την απόσυρση γιγαντιαίων όγκων χρήματος το οποίο αντιπροσωπεύει «χρέος» και το οποίο είναι αδύνατο να αποπληρωθεί στον ορατό ορίζοντα μέσα από τις οικονομίες…

Άλλωστε η εμπειρία της δεκαετίας του 70’ και του 80’ με το τέλος της Συμφωνίας του Μπρέττον Γούντς και την κατάργηση της «σταθερής» σχέσης χρυσού δολαρίου, έχει αφήσει πληγές που ακόμα δεν έχουν κλείσει.

Την λογική αυτή υποστηρίζει επίσης και μια επιχειρηματολογία, η οποία καταρρίπτει τα λεγόμενα των κεντρικών τραπεζών ότι ο νομισματικός πληθωρισμός μετά το 2008 δεν είχε ως αποτέλεσμα πληθωριστικές πιέσεις, αλλά το αντίθετο, καθώς συνοδεύτηκε από μια μακρά περίοδο πολύ χαμηλού πληθωρισμού.

Η απάντηση σ’ αυτό το επιχείρημα, λέει ότι αυτό συνέβη επειδή ο νομισματικός πληθωρισμός συνοδευόταν από αυστηρή περιοριστική δημοσιονομική πολιτική.

Ενώ τώρα ο πολλαπλάσιος νομισματικός πληθωρισμός συνοδεύτηκε - αναγκαστικά - από πολύ ισχυρά και εκτεταμένα προγράμματα δημοσιονομικής στήριξης για να αντιμετωπισθεί η διαταραχή στην οικονομική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση οι αγορές δεν φαίνεται «να ακολουθούν» τα επιχειρήματα των μεν και των δε. Ακολουθούν την δική τους ανεξάρτητη κίνηση και αυτή δείχνει για τον ορατό ορίζοντα ισχυρές ανοδικές τάσεις για τον χρυσό. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες εξακολουθούν να είναι οι μεγαλύτεροι κάτοχοι χρυσού σε φυσική μορφή και σε μεγάλο βαθμό μπορούν με παρεμβάσεις στην αγορά να επηρεάσουν την τιμή του.

Η εικόνα της αγοράς, με μικρά σκαμπανεβάσματα, δείχνει ισχυρή εισροή κεφαλαίων στα Etf χρυσού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider