Επίκειται κόντρα Ντράγκι – Σόιμπλε, μετά την αποχώρηση Μέρκελ

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επίκειται κόντρα Ντράγκι – Σόιμπλε, μετά την αποχώρηση Μέρκελ
Ο Σόιμπλε λιγότερο διακριτικός, ο Ντράγκι εξ ανάγκης προσεκτικός, αλλά και οι δύο έχουν ήδη αρχίσει να …κατεβάζουν τα χαρτιά τους, πριν την αποχώρηση Μέρκελ. Μετωπική κόντρα για το «μέλλον» NGEU/ευρω-ομολόγων.

Η σχέση Ιγκνάτσιο Βίσκο (Κεντρικός Τραπεζίτης στην Ιταλία) και Μάριο Ντράγκι είναι παλιά και …ισχυρή. Ο Βίσκο ίσως και να είναι ο ισχυρότερος υποστηρικτής της πολυκομματικής κυβέρνηση του Ντράγκι. Για τον λόγο αυτό ήταν και το κατάλληλο πρόσωπο για να πει σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτά που ήθελε να πει ο Μάριο Ντράγκι, αλλά λόγω θέσης και συγκυρίας δεν μπορεί «ακόμα» να το κάνει.

Επειδή όμως έχουν γνώση οι φύλακες, στον Ιγκνάτσιο Βίσκο απάντησε ο Σόιμπλε και μάλιστα δύο φορές. Χωρίς μάλιστα να αναφέρει το όνομά του, αλλά αντίθετα απευθύνθηκε σε πρώτο πρόσωπο στο Μάριο Ντράγκι. Ο Σόιμπλε έχει την συνήθεια να μη …κρύβεται.

Και οι δύο τοποθετήσεις, Βίσκο και Σόιμπλε έγιναν δημόσια. Ο Βίσκο μιλώντας σε εκδήλωση, Ο Σόιμπλε με δημοσιεύματα στους Finacial Times.

Το διακύβευμα της κόντρας είναι το πως η Ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει το κολοσσιαίο χρέος που έχει συσσωρευτεί ειδικά στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και ο κίνδυνος που αυτό αντιπροσωπεύει για την επόμενη ημέρα της Ε.Ε. και του ευρώ.

Ο Σόιμπλε δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία χρέους», μετά την πανδημία του Covid.

Η εκτίμηση του πάλαι ποτέ γερμανού ΥΠΟΙΚ και σήμερα προέδρου της Bundestag, με λίγα λόγια είναι ότι αν το χρέος αυτό δεν «μαζευτεί» με περιοριστική δημοσιονομική πολιτική τα αμέσως επόμενα χρόνια σε «εθνικό» επίπεδο, θα ακολουθήσει πανδημία χρέους και πληθωρισμός με διαλυτικές συνέπειες για την ύπαρξη του ευρώ.

Είναι άλλωστε γνωστό από τον καιρό της κρίσης με την Ελλάδα, ότι έχει έτοιμο εναλλακτικό σχέδιο εξοστρακισμού κάθε «αιτίας του κακού» είτε είναι η μικρή Ελλάδα είτε μια ισχυρότερη και μεγαλύτερη οικονομία (λέγε με Ιταλία ή Ισπανία…).

Από την άλλη ο Ιγκνάτσιο Βίσκο με την τοποθέτησή του – είναι από τα ισχυρά μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ – εισήγαγε κάποια καινά δαιμόνια, που κεντρικοί τραπεζίτες σαν τον κ. Βάιντμαν, δεν μπορούν και δεν θέλουν ούτε να ακούσουν.

Τι είπε ο κ. Βίσκο, εκφράζοντας έμμεσα τις απόψεις του Μάριο Ντράγκι; Είπε ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει να εκδίδει ευρωπαϊκό χρέος (ευρω-ομόλογα) και μετά το NGEU (Ταμείο Ανάκαμψης), ήτοι το 2026, με το οποίο χρέος θα πρέπει να χρηματοδοτείται ένας ισχυρός ευρωπαϊκός προϋπολογισμός του οποίου οι δαπάνες θα ενισχύουν σε επίπεδο υποδομών αλλά και σε νομισματικό επίπεδο την σύγκλιση της Ε.Ε. και το ευρώ. Όπως υποστήριξε μόνο με την προϋπόθεση αυτή το ευρώ θα γίνει ένα πραγματικό διεθνές νόμισμα απέναντι στο δολάριο.

Με άλλα λόγια η Ευρώπη να χρηματοδοτήσει την επενδυτική αναβάθμιση της έναντι των ανταγωνιστών της (ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία), χωρίς να επιβαρύνει μετά την πανδημία τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Και να απορροφήσει έτσι τους κραδασμούς του γιγάντιου χρέους, χωρίς να υποχρεωθούν οι ευρω-οικονομίες να μπουν σε μνημονιακούς περιορισμούς.

Ο Σόιμπλε δημόσια απάντησε ότι όποιος θέλει να απορροφηθεί έμμεσα το εθνικό χρέος σε ευρωπαϊκό, θα πρέπει να αποδεχθεί ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να έχει την δική της στιγμή Williamson, παίρνοντας ένα παράδειγμα από τα πρώτα βήματα συγκρότησης των ΗΠΑ.

Τότε η κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση πρότεινε – και τελικά εφαρμόσθηκε – την ανάληψη του χρέους των επι μέρους πολιτειών (οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονταν στο χείλος της χρεοκοπίας), αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι στις πολιτείες αυτές θα εφαρμοζόταν οικονομική πολιτική από την κεντρική κυβέρνηση η οποία θα ήταν τόσο όσο χρειαζόταν «περιοριστική» ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η πίεση του χρέους της…

Με άλλα λόγια ο κ. Σόιμπλε απευθυνόμενος στον Μάριο Ντράγκι - στον οποίο θύμισε τις συζητήσεις τους στα χρόνια της κρίσης με την Ελλάδα - δηλώνει έτοιμος να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ενός τέτοιου προϋπολογισμού με την προϋπόθεση ότι οι χώρες μέλη θα αποδεχθούν τις μνημονιακές εντολές του «κέντρου» της Ε.Ε. Οι μνήμες των ελληνικών μνημονίων δεν έχουν ξεχαστεί από κανένα…

Αυτό το πίγκ – πόγκ μεταξύ των δύο ανδρών βρίσκεται ακόμα στα πρώτα σετ του παιχνιδιού.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ντράγκι περιμένει να διαμορφωθεί η νέα κατάσταση μετά την αποχώρηση της κας Μέρκελ, ελπίζοντας ότι θα είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού στην Ε.Ε.

Ίσως, αλλά ο κ. Σόιμπλε του θυμίζει ότι θα τον βρει απέναντι και θα πρέπει να «παίξει» με τους δικούς του όρους, γιατί όπως ακούγεται δεν σκοπεύει να αποχωρίσει μαζί με την Μέρκελ…

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider