Οι τελευταίες αγορές της ΕΚΤ «ρίχνουν» αποδόσεις και spreads των ελληνικών ομολόγων

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι τελευταίες αγορές της ΕΚΤ «ρίχνουν» αποδόσεις και spreads των ελληνικών ομολόγων
Δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές της μέσω PEPP εξακολουθούν να συμπιέζουν τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Στα 20,03 δισ. ευρώ οι παρεμβάσεις της τελευταίας εβδομάδας. Κάτω από το 1% το ελληνικό spread.

H EKT επισήμως εκτιμά οτι οι πληθωριστικές τάσεις δεν αποτελούν ορατό κίνδυνο και συνεχίζει να ενισχύει την αγορά με παρεμβάσεις μέσω του PEPP, στο πλαίσιο του οποίου έχει «ξοδέψει» μέχρι τώρα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία 1,094.8 τρισ. ευρώ, από το συνολικά διαθέσιμο 1,850 τρισ. ευρώ.

Την τελευταία εβδομάδα διέθεσε για αγορές μέσω του έκτακτου προγράμματος, του PEPP 20,03 δισ. ευρώ, ήτοι κατα 1,5 δισ. ευρώ λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα, για τις αγορές ομολόγων κρατικών και ιδιωτικών.

Παρ’ όλα αυτά στην δευτερογενή αγορά τόσο οι αποδόσεις όσο και τα spreads περαιτέρω με τις αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς να κινούνται λίγο πάνω από τα 82 bp και το spread να «γλιστάει» κάτω από το 1%, ενω το spread με τα ιταλικά δεκαετή να παραμένει για πολλές ημέρες αρνητικό...

Όσον αφορά το «κανονικό» QE, οι αγορές της ΕΚΤ ήταν κατάτι λιγότερες από τις λήξεις (κατά 3,39 δισ. ευρώ), με το συνολικό «χαρτοφυλάκιο» να έχει ξεπεράσει τα 2,4 τρισ. ευρώ. Με άλλα λόγια συνολικά με το «κανονικό» και το «έκτακτο» πρόγραμμα αγορών η ΕΚΤ έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα περί τα 3,5 τρισ. ευρώ κατα βάση σε κρατικά ομόλογα αλλά και εταιρικά για να κρατήσει χαμηλά το κόστος του χρήματος στην Ευρωζώνη.

Παρ’ όλα αυτά στις αγορές οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό παραμένουν ισχυρές. Και αυτό φαίνεται στην σταθερά ανοδική τάση τόσο των πρώτων υλών και του πετρελαίου, όσο και στην εδώ και τέσσερις μήνες ανοδική τάση της δολαριακής τιμής του χρυσού που έχει ξεπεράσει τα 1.900 δολάρια και συνεχίζει να ενισχύεται, τόσο από τις αυξημένες επενδύσεις σε Etf χρυσού, όσο και τις αγορές (σε φυσική μορφή) των Κεντρικών Τραπεζών με την Κίνα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των... επίμονων αγοραστών.

Μέσα στο περιβάλλον αυτό, κάποιοι αναλυτές μεγάλων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, ερμηνεύουν την εκτίμηση της ΕΚΤ όσον αφορά τον πληθωρισμό ως καθησυχαστική μεν, αλλά την αποδίδουν στο γεγονός οτι οι Κεντρικοί Τραπεζίτες στην Φρανκφούρτη, ανησυχούν προς το παρόν περισσότερο για την σταθερότητα και την διάρκεια της ανάκαμψης της οικονομίας και λιγότερο για τον πληθωρισμό... Στο πλαίσιο αυτής της αντίληψης η αντιμετώπιση μιας λάθος αντίληψης για τον πληθωρισμό είναι κάτι που θα επιχειρηθεί να διορθωθεί στην συνέχεια και όταν ο κίνδυνος για μία αδύναμη και αργή ανάκαμψη θα έχει υπερκεραστεί. Κάτι που αντιμετωπίζεται ως το νούμερο ένα ζητούμενο αυτή την στιγμή για την ΕΚΤ...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider