Ελλάδα
26-04-2021 | 09:53

Β. Κορκίδης: «Άνευ Βαΐων και κλάδων», αλλά με ελπίδες, η έναρξη της πασχαλινής αγοράς

Μοιράσου το
Β. Κορκίδης: «Άνευ Βαΐων και κλάδων», αλλά με ελπίδες, η έναρξη της πασχαλινής αγοράς
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Πολλοί πέρασαν, λίγοι αγόρασαν» από τα εμπορικά καταστήματα, μετά το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων με ανοιχτή την αγορά, αλλά και μετά από τρεις εβδομάδες επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Αττική, με τις δύο διαθέσιμες μεθόδους «κλικ» αγορών, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ότι παρά τις ελκυστικές τιμές και προσφορές, οι καταναλωτές ήταν μουδιασμένοι και η κατανάλωση περιορισμένη.

«Παρά, λοιπόν, την αυξημένη κίνηση μπροστά στις βιτρίνες, ειδικά σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, οι πωλήσεις ήταν υποτονικές και ο μέσος όρος επισκεψιμότητας ήταν 5 πελάτες ημερησίως. Το click away και click inside είναι γεγονός πως περιορίζει και κουράζει εμπόρους και καταναλωτές, με αποτέλεσμα να καθηλώνει σε χαμηλά επίπεδα τις εποχικές πωλήσεις. Οι απώλειες του λιανεμπορίου τις περιόδους των lockdown δεν μπορούν να αναπληρωθούν, ούτε να ανακτηθούν», σημειώνει. 

«Δυστυχώς», συνεχίζει ο κ. Κορκίδης, «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως χάθηκαν οριστικά 10 δισ. ευρώ στο εμπόριο και πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Αυτός είναι ο "Γολγοθάς" της αγοράς πριν την "Ανάσταση" της επόμενης μέρας της πανδημίας, που θέλουμε να δούμε και θα επιδιώξουμε να διαχειριστούμε με τα μέτρα στήριξης και τις "φοροανάσες" σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η αγορά προσδοκά την Μεγάλη Εβδομάδα, ιδιαίτερα μετά την καταβολή του δώρου του Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα την Μ. Τετάρτη, να διεκδικήσει ό,τι περισσότερο από τον πασχαλινό τζίρο των περίπου 1,5 δισ. ευρώ, ώστε να κάνει τη δική της "πρώτη ανάσταση", που έχει μεγάλη ανάγκη, μετά από ένα 14μηνο "Γολγοθά". Το "Πάσχα στο χωριό" θα μετατραπεί και φέτος σε "Πάσχα στη βεράντα", ενώ η ταβέρνα θα μεταφερθεί στο σπιτικό τραπέζι. Σχετική έρευνα του ΙΕΛΚΑ υποδεικνύει ότι 7 στους 10 θα μείνουν σπίτι και θα ψήσουν στον φούρνο τον οβελία, ενώ 6 στους 10 θα φτιάξουν γλυκά στο σπίτι. Τα οικογενειακά τραπέζια θα είναι και φέτος μικρότερα, αλλά μεγαλύτερα από πέρυσι, που το ποσοστό ήταν μόλις 3%». 

«Επίσης, 3 στα 10 νοικοκυριά που επέλεγαν να κάνουν το πασχαλινό τραπέζι στον κλάδο της εστίασης, για δεύτερη χρονιά πρακτικά μηδενίζεται λόγω των μέτρων. Ελαφρώς αυξημένο, με λιγότερο από 1%, θα είναι φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το οποίο θα διαμορφωθεί στα 42 ευρώ, χωρίς τον οβελία, που η τιμή του αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 10 ευρώ το κιλό, λόγω εποχικών ελλείψεων. Οι λαμπάδες και τα σοκολατένια αυγά θα έχουν την τιμητική τους στο πασχαλινό καλάθι, που θα συμπληρώνεται με παιχνίδια, παιδικά ρούχα και παπούτσια. Εναλλακτική λύση για γονείς και νονούς είναι και φέτος, αντί για είδος, τα χρηματικά δώρα. Η μεγάλη εβδομάδα σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στην αγορά, που θα λυτρώσει την κοινωνία από το μαρτύριο της πανδημίας και θα μας οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάσταση. Καλό Πάσχα!», καταλήγει ο κ. Κορκίδης. 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.