Στράους (ESM): Επιστροφή σε δημοσιονομικό «μαξιλάρι» για την Ελλάδα - Οι στόχοι μετά από την πανδημία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στράους (ESM): Επιστροφή σε δημοσιονομικό «μαξιλάρι» για την Ελλάδα - Οι στόχοι μετά από την πανδημία
«Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτίωση την ικανότητα απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων της ΕΕ στους πιο παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας» σύμφωνα με τον Ρολφ Στραους.

Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να υλοποιήσει η χώρα μας αναφέρεται ο επικεφαλής οικονομολόγος του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Ρολφ Στράους.

Σε άρθρο του στο blog του ESM, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αφού αναφέρει πως η πορεία του χρέους της Ελλάδας έχει παρουσιάσει βελτίωση τα τελευταία χρόνια, σημειώνει πως η χώρα θα πρέπει να επανέλθει στους δημοσιονομικούς κανόνες που έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Η Ελλάδα αναδύθηκε από την προηγούμενη κρίση χρέους πιο ανθεκτική, σημειώνει ο αξιωματούχος του ESM, καθώς υλοποίησε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως αυτές για τη μεγαλύτερη αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, τη βελτίωση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση του εμπορίου. «Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία ήταν διαρθρωτικά πιο ανθεκτική στην αρχή της πανδημίας σε σχέση με πριν από την προηγούμενη κρίση χρέους. Οι προηγούμενες προσπάθειες προσαρμογής, αν και ήταν αρκετά επώδυνες, επέτρεψαν στη χώρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της τρέχουσας κρίσης με αντίμετρα που ανέρχονται περίπου στο 9,4% και το 6,5% του ΑΕΠ το 2020 και το 2021, αντίστοιχα».

Ο Στράουχ εξηγεί γιατί έχει βελτιωθεί πολύ η διάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αναφέρει ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στον ESM και τους πολύ ευνοϊκούς όρους των δανείων του στην Ελλάδα, που αντιστοιχούν στο 55% του χρέους της, καθώς και στον μακροπρόθεσμο ορίζοντά τους με μέση διάρκεια τα 31 χρόνια. Αναφέρεται ακόμη στη μακροχρόνια τάση μείωσης των επιτοκίων που οδηγεί σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης. «Τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια έχουν μειώσει το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους τόσο ως ποσοστό των συνολικών δημόσιων δαπανών όσο και των φορολογικών εσόδων. Από πολλές απόψεις, πρόκειται για έναν νέο κόσμο αναλύσεων για τη βιωσιμότητα του χρέους», με το μέσο επιτόκιο του ελληνικού χρέους να έχει μειωθεί στο 1,5% το 2020 από 7,3% το 2000. «Η Ελλάδα κλειδώνει τα σημερινά χαμηλά επιτόκια με την περαιτέρω επέκταση της ωρίμανσης των ομολόγων της και μέσω ανταλλαγών επιτοκίων (interest rate swaps)», σημειώνει.

«Μόλις ανακάμψει, η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στους δημοσιονομικούς στόχους που συμφώνησε με τους εταίρους της στην Ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση ότι οι δημοσιονομικές προσαρμογές δεν θα φέρουν τα οικονομικά σημάδια της πανδημίας. Ο μακροπρόθεσμος στόχος της Ελλάδας για μια ισχυρή δημοσιονομικά θέση, σε συμμόρφωση με τους στόχους που έχουν τεθεί από τα ευρωπαϊκά όργανα που θα δημιουργήσουν ένα δημοσιονομικό περιβάλλον το οποίο θα αποτρέψει την χώρα από το να εισέλθει σε ένα περιβάλλον ισχνής ανάκαμψης κατά τη διάρκεια μελλοντικών κρίσεων. Αυτό το μονοπάτι οδηγήσει την Ελλάδα στο να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

Στη συνέχεια, ο κ. Στράους αναφέρεται στις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία στο μέλλον, σημειώνοντας πως πέρα από τον τουρισμό και ο κλάδος των υπηρεσιών δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ-κορονοϊου επίπεδα στο άμεσο μέλλον.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να βελτιώσει την ικανότητα απορρόφησης και αξιοποίησης των πόρων της ΕΕ στους πιο παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας. Οι επιχειρήσεις και οι πολίτες θα πρέπει να μεγιστοποιήσουν τις προοπτικές ανάκαμψης της Ελλάδας και να αντιμετωπίσουν μακροπρόθεσμα ρίσκα για τη βιωσιμότητα του χρέους» υπογραμμίζει ο αξιωματούχος του ESM.

Διαβάστε επίσης:

Στροφή σε στοχευμένα μέτρα στήριξης & επανεκκίνησης φέρνουν οι πιέσεις για δημοσιονομική πειθαρχία

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider