Εντείνονται οι τριγμοί στον προϋπολογισμό λόγω πανδημίας – Ρυθμιστής ο τουρισμός

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εντείνονται οι τριγμοί στον προϋπολογισμό λόγω πανδημίας – Ρυθμιστής ο τουρισμός
Το σενάριο ανάκτησης μόνο του 40% του τουρισμού του 2019. Οι ελπίδες από τον πρόδρομο δείκτη ΙΟΒΕ και τα αρνητικά σενάρια του ΚΕΠΕ. Αντοχές στα κρατικά ταμεία.

Η τροπή που λαμβάνει η υγειονομική κρίση δεν ήταν η αναμενόμενη για το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, το οποίο έχει ξεκινήσει πλέον να επεξεργάζεται σενάρια για μεγαλύτερες παρατάσεις των μέτρων στήριξης και - κατά συνέπεια – δυσμενέστερες προβλέψεις για το δημοσιονομικό έλλειμμα και για το ρυθμό ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Ο χρόνος επανεκκίνησης του εμπορίου είναι αβέβαιος, καθώς τα υγειονομικά δεδομένα που ανακοινώνονται καθημερινά έχουν - ιδιαίτερα στην περιοχή της Αττικής - ανησυχητικές ενδείξεις για την πορεία της πανδημίας.

Είναι σαφές από τα στοιχεία που ανακοινώνονται πως μία θετική εξέλιξη στο μέτωπο της πανδημίας μπορεί να αναστρέψει πολύ γρήγορα την κατάσταση στην οικονομία. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, προς το παρόν δεν υπάρχει ορατότητα, οι προβλέψεις περί ανοίγματος διαψεύδονται και αυτό που έχει σημασία είναι να στηριχθούν επαρκώς πολίτες και επιχειρήσεις χωρίς να προκληθεί «βλάβη» στα κρατικά ταμεία.

Τα οικονομικά στοιχεία

Η θετική εξέλιξη στην πορεία του δείκτη οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το μήνα Φεβρουάριο, δίνει μεν μία αχτίδα αισιοδοξίας (καθώς κινείται ελαφρώς ανοδικά στις 91,9 μονάδες, έναντι 91,7 μονάδων τον Ιανουάριο με βελτίωση όλων των τομέων πέραν της καταναλωτικής εμπιστοσύνης), αλλά δεν αποτυπώνει την «σημερινή» εικόνα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρόδρομου αυτού δείκτη για την πορεία του οικονομικού κλίματος, οι μετρήσεις έγιναν σε μία περίοδο που εν μέρει μόνο ενσωματώνουν τις επιδράσεις των περιοριστικών μέτρων στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές.

Οι επιδράσεις επομένως «αναμένεται να εκδηλωθούν πληρέστερα τον επόμενο μήνα» στον οικονομικό κλίμα. Επίσης η άνοδος στηρίχθηκε από την αισιοδοξία την οποία προκάλεσε η άρση των περιορισμών που προηγήθηκε.

Πολύ πιο αρνητικό άλλωστε είναι το ΚΕΠΕ, το συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου Ανάπτυξης. Στο τελευταίο τεύχος Οικονομικών εξελίξεων προβλέπει βαθιά ύφεση, πάνω από 10% το πρώτο τρίμηνο και ανάκαμψη της τάξης του 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Μέτρα για όσο χρειασθεί - δυσμενές σενάριο για τον τουρισμό

Ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα μιλώντας στα Παραπολιτικά δεσμεύτηκε πως τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, θα «παραμείνουν εν ζωή για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέχρι να βεβαιωθούμε ότι επιτυγχάνεται σημαντική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών οικονομιών». «Σε δύο μήνες προσθέσαμε περίπου 4 δις μέτρα για να βοηθήσουμε την κοινωνία» ανέφερε.

Δέχθηκε πως η οικονομία λειτουργεί με περισσότερους περιορισμούς. Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως «μας προβληματίζει και το λιανεμπόριο και η εστίαση και ο τουρισμός. Επανέλαβε πως για κάθε 15 μέρες που παραμένει κλειστό το λιανεμπόριο στις κόκκινες περιοχές ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας μειώνεται κατά 0,8% - 0,9% και το πρωτογενές αποτέλεσμα μειώνεται κατά 0,7% του ΑΕΠ. Αναφέρθηκε και σε δυσμενές σενάριο τουριστικών εισπράξεων στο 40% των εισπράξεων του 2019 (έναντι του 60% που είναι το βασικό). Σε αυτό το πρωτογενές αποτέλεσμα επιδεινώνεται κατά 1,2% του ΑΕΠ και ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνεται κατά 1,5%.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης εκτίμησε πάντως ότι το Φεβρουάριο η πορεία των εσόδων δείχνει προς το παρόν μεγαλύτερα σημάδια αντοχής από ότι το Φεβρουάριο. Με δεδομένη πάντως την πτώση τζίρου. κυρίως λόγω της μεγαλύτερης αγοραστικής κίνησης σε περιοχές που δεν βρίσκονται σε lockdown.

Πλέον, τα «μάτια» στρέφονται όχι μόνο στο υγειονομικό πεδίο, αλλά και στην ΕΕ. Στις αποφάσεις που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα για τη δημοσιονομική «ελευθερία» που θα έχουν τα κράτη μέλη για μέτρα στήριξης.

Διαβάστε επίσης:

Σταϊκούρας: Σήμερα ή αύριο ξεκινούν οι καταβολές για την Επιστρεπτέα 6

ΚΕΠΕ: «Βλέπει» εφιαλτικό πρώτο τρίμηνο με ύφεση 10,4%

Σκυλακάκης: Τα χρήματα είναι πεπερασμένα – Η κρίση κόστισε 26 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2020

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider