Στρατηγική restart για την οικονομία με μήνυμα στις τράπεζες για ρευστότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στρατηγική restart για την οικονομία με μήνυμα στις τράπεζες για ρευστότητα
Με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι η ύφεση δεν θα φτάσει σε διψήφιο ποσοστό και θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 8%, η κυβέρνηση επιδιώκει να επανεκκινήσει την παραγωγική μηχανή και να ξαναπάρει μπρος η παραγωγική μηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση μετατοπίζει την ατζέντα στο πεδίο της οικονομίας επιδιώκοντας ένα restart, με φόντο και τις διαβουλεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και μηνύματα με αποδέκτες τις τράπεζες.

Προοδευτικά, η μετατόπιση της στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου είναι όλο και πιο εμφανής: από την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και το «άνοιγμα» της χώρας, το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι πλέον το restart της οικονομίας.

Με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά ότι η ύφεση δεν θα φτάσει σε διψήφιο ποσοστό και θα διαμορφωθεί στην περιοχή του 8%, με δεδομένο ότι η πορεία της οικονομίας είναι ελαφρώς καλύτερη σε σχέση με τις δυσοίωνες προβλέψεις των τελευταίων μηνών, η κυβέρνηση επιδιώκει να επανεκκινήσει την παραγωγική μηχανή και να ξαναπάρει μπρος η παραγωγική μηχανή της ελληνικής οικονομίας, η οποία είχε μπει με θετικούς οιωνούς στους πρώτους δύο μήνες του 2020.

Προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου

Στο Μέγαρο Μαξίμου, παράλληλα, ξεκινά και η προετοιμασία για τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, με το κυβερνητικό επιτελείο να ευελπιστεί ότι η συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης θα κλείσει ως το τέλος Ιουλίου. Είναι σχεδόν σαφές ότι προς τούτο θα απαιτηθούν δύο Σύνοδοι Κορυφής, ήτοι στις 16-17 Ιουλίου και στη συνέχεια, λογικά, στις 30-31 Ιουλίου. Στο κυβερνητικό επιτελείο αναμένουν παράλληλα τις βασικές ιδέες της Επιτροπής Πισσαρίδη, ενώ είναι σαφές ότι θα διαμορφωθεί κάποιου είδους task force για τον προγραμματισμό των ελληνικών δράσεων, με φόντο τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν. Κεντρικό ρόλο θα παίζουν σίγουρα ο γενικός γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάαδης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Βεβαίως, η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, όπως διεφάνη από τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής. Υπό συζήτηση είναι το ύψος των ενισχύσεων, η κατανομή των πόρων ανά τομείς, αλλά ακόμα και η χρονική διάρκεια το Ταμείου. Εξ ου και η κυβέρνηση επιμένει σε τρεις βασικούς άξονες: περισσότερες επιχορηγήσεις έναντι δανείων, με την παρούσα κατανομή ανά τομείς και με τετραετή διάρκεια, από το 2021 ως το 2024. Και, βεβαίως, όπως αναφέρει σε συνομιλητές του ο πρωθυπουργός, δεν θα υπάρχει καμία επιπλέον υποχρέωση ή αξιολόγηση που να παραπέμπει σε Μνημόνιο.

Πέραν τούτου, η κυβέρνηση εστιάζει την προσοχή της και στην πραγματική οικονομία, με το μήνυμα προς τις τράπεζες να είναι σαφές, ότι πρέπει να διοχετεύσουν τη ρευστότητα που τίθεται διαθέσιμη με πιο ελαστικούς όρους στην πραγματική οικονομία. Αυτό το μήνυμα μεταδίδεται σε τραπεζικά στελέχη από όλους τους πιθανούς διαύλους από τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξη του στο Bloomberg είχε αναφέρει ότι «πιέζουμε τις τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που τους παρέχουμε, για να φτάσουν τα χρήματα σε αυτούς που χρειάζεται»

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση στρέφει το βλέμμα και στο μέτωπο των επενδύσεων, με τις μπουλντόζες να αναμένεται να συστηματοποιήσουν το έργο των κατεδαφίσεων στο Ελληνικό τις επόμενες μέρες. Με δεδομένο ότι πρόκειται για μια επένδυση υψηλού συμβολισμού για την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται και μια αυτοψία του πρωθυπουργού τις επόμενες μέρες που θα στέλνει το μήνυμα ότι, παρ’ όλες τις γραφειοκρατικές δυσκολίες που ανακύπτουν, τα μείζονα έργα θα προχωρούν.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider