Ντομπρόβσκις: Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα 1,5 τρισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντομπρόβσκις: Το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα 1,5 τρισ. ευρώ
Το ταμείο ανάκαμψης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα που θα στηρίζονται σε εγγυήσεις από τα κράτη-μέλη, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα ταμείο ανάκαμψης έως 1,5 τρισ. ευρώ με ομόλογα εγγυημένα από τα κράτη-μέλη», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Στο Eurogroup της περασμένης Πέμπτης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων ύψους 500 δισ. ευρώ, με στόχο να περιορίσουν το πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία από την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο δεν έλυσαν το πιο αμφιλεγόμενο ζήτημα και δη πώς θα γίνει ο καταμερισμός του οικονομικού βάρους, γράφει το Reuters. Οι υπουργοί Οικονομικών παρέπεμψαν στο μέλλον το ερώτημα πώς θα χρηματοδοτηθεί ένα προσωρινό ταμείο ανάκαμψης για την Ευρώπη.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο χρηματοδότησης ενός τέτοιου ταμείου με ομόλογα έως 1,5 τρισ. ευρώ, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε χαρακτηριστικά «θα μπορούσα να φανταστώ ένα τέτοιο πλαίσιο. Όμως τίποτα δεν έχει αποφασιστεί».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξήγησε πως το ταμείο ανάκαμψης θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με ομόλογα που θα στηρίζονται σε εγγυήσεις από τα κράτη-μέλη. Ερωτηθείς εάν η Κομισιόν θα αντλήσει χρήματα από τις αγορές για το ταμείο, σημείωσε πως αυτό πρέπει να συζητηθεί τώρα.

Μάλιστα, δήλωσε πως η Κομισιόν είναι ανοικτή σε όλα τα ενδεχόμενα που επιτρέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, προσθέτοντας πως «δεν αποκλείουμε καμία επιλογή εάν τα κράτη μέλη συμφωνήσουν σ’ αυτήν. Αυτό δεν ισχύει για τα ευρωομόλογα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider