Δείτε πως θα είναι η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δείτε πως θα είναι η πρώτη πλωτή πόλη του κόσμου (vid)
Το πρότζεκτ των Ηνωμένων Εθνών δίνει μία «λύση» για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, στον κόσμο της κλιματικής αλλαγής.

«Έτοιμα» είναι τα σχέδια για τη δημιουργία της πρώτης πλωτής πόλης του πλανήτη και το μόνο που μένει είναι να μάθουμε πού θα «χτιστεί».

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, πρόκειται για ένα πρότζεκτ των Ηνωμένων Εθνών, και ειδικότερα του τμήματος του Οργανισμού που ασχολείται με τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, σε συνεργασία με την ιδιωτική Oceanix και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Τα σχέδια για τη δημιουργία της πρώτης πλωτής πόλης, όπως αναφέρει η Daily Mail, ίσως γίνουν πραγματικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία, καθώς οι επιστήμονες επιταχύνουν τις προσπάθειες να σώσουν τις πόλεις που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, κάτι που θεωρείται βέβαιο στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής.

Μια «τρελή» αλλά απαραίτητη λύση

Ο αναπληρωτής διευθυντής του UN-Habitat (το αρμόδιο τμήμα των ΗΕ) Βίκτορ Κίσομπ δήλωσε:

«Οι πλωτές πόλεις ακούγονται σαν μια τρελή ιδέα, αλλά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σωτήρια αποτελέσματα αν γίνουν με τον σωστό τρόπο». Καλή ιδέα αν σκεφτεί κανείς ότι το 90% των μεγαλύτερων πόλεων του κόσμου κινδυνεύουν να βυθιστούν καθώς οι παγετώνες λιώνουν και η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.

Ο Μαρκ Κόλινς Χεν, διευθύνων σύμβουλος της Oceanix, δήλωσε:

«Συχνά με ρωτούν αν αυτοί οι οικισμοί θα είναι ανθεκτικοί σε τσουνάμι, τυφώνες και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συνεργαζόμαστε με το MIT για να δούμε πώς αυτές οι δομές θα μπορούν να αντέξουν σε τέτοιες συνθήκες».

Μέσα στους επόμενους μήνες μια μακέτα του πρωτοποριακού έργου θα είναι ανοιχτή στο κοινό στο East River της Νέας Υόρκης, δίπλα από τα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider