Μία τελευταία ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ώστε να δηλώσουν τα ακίνητά τους, πριν την εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτηρίου, δίνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου.

Συγκεκριμένα, με τη ψήφιση της νέας ευνοϊκής διάταξης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν μέχρι τις 31-3-2020 να δηλώσουν όλα τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα στους δήμους χωρίς καμία αναδρομική επιβάρυνση με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη για τα χρονικά διαστήματα μέχρι τις 31-12-2019.

Ειδικότερα, οι αυθαιρετούχοι με παραβάσεις κατηγορίας 1-4 μπορούν μέχρι τις 30 Ιουνίου να τακτοποιήσουν τις ιδιοκτησίες τους με τις υπάρχουσες ευνοϊκές διατάξεις του Ν. 4495/17 και οι υπόλοιποι (5η κατηγορία) έχουν μόλις έξι μήνες ώστε να μπουν στην ρύθμιση γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα ακολουθήσουν μπουλντόζες. Συγκεκριμένα, οι πολύ σοβαρές αυθαιρεσίες αφορούν σε υπέρβαση τουλάχιστον κατά 40% στην κάλυψη και στη δόμηση ή καθ’ ύψος πάνω από 20%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, από τον Ιούλιο και μετά, οπότε και θα τεθεί σε εφαρμογή η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, οι πολίτες θα έχουν αύξηση του προστίμου κατά 20% την πρώτη χρονιά και για κάθε επόμενη θα επιβαρύνονται με επιπλέον 5%.

Η αγρονόμος-τοπογράφος-μηχανικός Γραμματή Μπακλατσή, απαντά σε καίρια ερωτήματα ιδιοκτητών, στον Ελεύθερο Τύπο.

Τι πρέπει να κάνω για δηλώσω σωστά το ακίνητό μου και να μην πληρώσω στο μέλλον επιπλέον πρόστιμα;

1ον) Εκμεταλλευτείτε τη σιωπηρή παράταση που έδωσε η κυβέρνηση και δηλώστε μέχρι τέλους Δεκεμβρίου του 2019 τα ακίνητά σας στο Κτηματολόγιο, χωρίς πρόστιμα.

2ον) Συντάξτε σύγχρονα τοπογραφικά διαγράμματα για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια, για τα οποία δεν υπάρχει ακριβής μέτρηση στα συμβόλαιά σας, αλλά γράφονται «περίπου», και δηλώστε το σωστό εμβαδόν της έκτασης στο Ε9 και στο Κτηματολόγιο.

3ον) Ελέγξτε και διορθώστε τα τετραγωνικά μέτρα της οικοδομής που δηλώνετε στο Ε9 και στη ΔΕΗ, ώστε να ταυτίζονται με τα τετραγωνικά που αναγράφονται στο έντυπο της Οικοδομικής Αδειας και στο Κτηματολόγιο.

4ον) Εντοπίστε τα αγροτεμάχια που δεν έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, αλλά δηλώνονται στο Ε9, και ελέγξτε αν φαίνονται ως δασικά στον δασικό χάρτη.

5ον) Δηλώστε και τακτοποιήστε τα αυθαίρετά σας μέχρι 31 Ιουνίου του 2020 και κάντε χρήση των ευνοϊκών ρυθμίσεων που ισχύουν μέχρι αυτή την ημερομηνία.

6ον) Δηλώστε τα επιπλέον «αδήλωτα» τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων στον δήμο μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020 με απαλλαγή δημοτικών φόρων και τελών.

Γιατί πρέπει να δηλώσω άμεσα το αυθαίρετό μου;

Με την καινούργια χρονιά δίνεται η δυνατότητα να δηλωθούν τα αυθαίρετα έως τις 30 Ιουνίου 2020 και να έχετε τις παρακάτω διευκολύνσεις:

100 δόσεις για την εξόφληση των προστίμων.

Μείωση 20% σε όσους πληρώσουν εφάπαξ το πρόστιμο.

Μείωση 10% σε όσους καταβάλουν το 30% του προστίμου.

Δόσεις με 50 ευρώ το μήνα.

Παράταση επιπλέον δύο ετών στην τακτοποίηση αυθαίρετων σε όσους αδυνατούν οικονομικά να πληρώσουν τα πρόστιμα.

Μειωμένα παράβολα.

Δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδο χωρίς τη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.

Νομιμοποίηση στα αυθαίρετα που ανεγέρθηκαν μεταξύ 1955 και 1975 με την καταβολή παραβόλου 250 ευρώ χωρίς την πληρωμή προστίμου.

Πληρωμή του 15% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από το 1975 έως το 1982.

Πληρωμή του 60% του προστίμου για τα αυθαίρετα που έχουν κτιστεί από την 1η/1/1983 έως την 1η/1/1993.

Πληρωμή του 80% του προστίμου για αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από την 1η/1/1993 έως την 31η/12/2003.

Επιπλέον μείωση σε όσους έχουν μία και μοναδική κατοικία.

Παράλληλα, εάν δηλώσετε το αυθαίρετό σας μέχρι 31 Μαρτίου 2020 και ταυτόχρονα κάνετε τις διορθώσεις στο Ε9, τότε θα έχετε τη φοροαπαλλαγή από δημοτικούς φόρους και τέλη για τη δεκαετία 2010 έως 2019.

Επομένως, σας συμφέρει να δηλώσετε το αυθαίρετό σας μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.

Τι απαλλαγές έχω από τα πρόστιμα στον δήμο;

Σύμφωνα με πρόσφατη νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή, παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο δήμο, καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο το ακίνητό του στον δήμο με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να υποβάλει δήλωση με διορθωμένο Ε9, με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία για τη δήλωση τακτοποιημένων αυθαιρέτων.

Ετσι όσοι προσέλθουν οικειοθελώς στους δήμους μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2020 και δηλώσουν τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων τους, δεν θα επιβαρυνθούν με αναδρομικές επιβαρύνσεις και δημοτικά τέλη για τη δεκαετία 2010-2019.

Οι φοροαπαλλαγές εκτός από τον δήμο αφορούν και την εφορία;

Οχι. Με τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων). Ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει αναδρομικά ΕΝΦΙΑ από το έτος 2014 και μετά.