Κομισιόν: Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό

Αγγελική Μαρίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κομισιόν: Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό
Στη Βουλή τον Μάρτιο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και τις αλλαγές στο καθεστώς των υπερωριών. Μέχρι τον Ιούλιο ο νέος κατώτατος μισθός. «Καμπανάκι» για τις εκκρεμείς συντάξεις.

«Καμπανάκι» για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων από την Κομισιόν, που στην 9η έκθεση μετα-μνημονιακής αξιολόγησης επισημαίνει τις καθυστερήσεις που εμφανίζει η διαδικασία των νέων απονομών, πλην όμως τις συσχετίζει με τις δυσκολίες που προκαλεί στις δημόσιες υπηρεσίες η πανδημία.ού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υποβάλει το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στους Ευρωπαίους αξιωματούχους, το κόστος των συντάξεων εν αναμονή προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ και παραμένει σταθερό από το 2020.

Η έκθεση επισημαίνει την προσπάθεια λειτουργικής ενοποίησης του ΕΦΚΑ και εκπαιδεύσεις του προσωπικού του προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία των συνταξιοδοτικών αιτήσεων. Ωστόσο, η ΕΕ ζητά ταχύτερους ρυθμούς, καθώς όπως υποστηρίζει πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος για την πλήρη ολοκλήρωση της οργανωτικής λειτουργίας του υπερ-φορέα.

Σε ένα πιθανό σενάριο νέων δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων, η έκθεση «βλέπει» δημοσιονομική επιβάρυνση.

Στο μέτωπο των εργασιακών, η Κομισιόν αναφέρει πως τον Μάρτιο θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, ενώ στο τέλος Ιουλίου θα νομοθετηθεί ο νέος κατώτατος μισθός.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο νόμιμος κατώτατος μισθός θα πρέπει κατ' αρχήν να αναθεωρείται ετησίως (πέρυσι «πάγωσε» λόγω πανδημίας), και κατ' εξαίρεση φέτος το επίπεδο του κατώτατου μισθού αναμένεται να καθοριστεί έως τα τέλη Ιουλίου του 2021.

Σε ότι αφορά το εργασιακό νομοσχέδιο, η ΕΕ εκτιμά πως θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Μαρτίου, ενώ στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται και εμβληματικές ρυθμίσεις όπως εκείνη της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των κανόνων που ισχύουν για τις υπερωρίες.

Μεταξύ άλλων, στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα σταλεί στην Ε.Ε. προκειμένου να γνωμοδοτήσει, περιλαμβάνεται η κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών, καθώς και μέτρα για την τηλεργασία (που «ανθεί» λόγω κορονοϊού) και την ευέλικτη εργασία.

Διαβάστε επίσης

Κομισιόν: Στα 11,2 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης φέτος – Προσοχή στις επιχειρήσεις κατά το «άνοιγμα» της αγοράς

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider