«Κόκκινο» πακέτο 100 μικρών ξενοδοχείων ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινο» πακέτο 100 μικρών ξενοδοχείων ετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς
Είναι το πρώτο αμιγώς ξενοδοχειακό χαρτοφυλάκιο και περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια μικρών μονάδων δυναμικότητας 8.000 κλινών συνολικά.

Κόκκινα δάνεια 100 ενοικιαζόμενων δωματίων και μικρών ξενοδοχείων «πακετάρει» η Τράπεζα Πειραιώς, τα οποία αναμένεται να πωλήσει σε funds στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Πρόκειται για το πρώτο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) που βγαίνει προς πώληση από τον αμιγώς ξενοδοχειακό κλάδο και αναμένεται να αποτελέσει βαρόμετρο για τον τραπεζικό κλάδο. Τα δάνεια αφορούν σε τουριστικούς επιχειρηματίες οι οποίοι είτε δεν ήρθαν σε ρύθμιση με την τράπεζα, είτε δεν εξυπηρέτησαν τις ρυθμίσεις τους, ενώ πρόκειται για οφειλές με αρκετά μεγάλο διάστημα καθυστέρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το «πακέτο» περιλαμβάνει ονομαστικές απαιτήσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες αντιστοιχούν σε μικρές τουριστικές μονάδες 8.000 κλινών συνολικά. Οι εν λόγω μονάδες είναι διάσπαρτες ανά την Ελλάδα και η διαχείρισή τους είναι εξαιρετικά δυσχερής και δαπανηρή για την τράπεζα.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι το πρόβλημα των τραπεζών δεν εστιάζεται τόσο στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες αφενός έρχονται σε ρύθμιση με την τράπεζα και, αφετέρου, εάν φτάσουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα «πιάνουν» πολύ υψηλή τιμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρόσφατος πλειστηριασμός του ξενοδοχείου Aktia Lounge & Spa στην Κρήτη από την Τράπεζα Πειραιώς, το οποίο πωλήθηκε κατά 5,1 εκατ. ευρώ υψηλότερα από την τιμή εκκίνησης.

«Τα funds θα πιέσουν περισσότερο τους δανειολήπτες για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους, σε ορισμένες περιπτώσεις θα προβούν σε αναδιαρθρώσεις ή θα βγάλουν τα ακίνητα σε πλειστηριασμό», αναφέρει η ίδια πηγή. Όπως εξηγεί, οι τράπεζες απαλλάσσονται από μεγάλο βάρος διαχείρισης και απελευθερώνουν σημαντικούς πόρους. «Δεν είναι δουλειά μας να ασχολούμαστε με τους πλειστηριασμούς», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος της αγοράς.

Όπως επισήμαναν πρόσφατα οι εκπρόσωποι των τραπεζών που είναι αρμόδιοι της Διαχείρισης Καθυστερήσεων, οι οποίοι συμμετείχαν στο συνέδριο της ΕΕΔΕ, οι τράπεζες στρέφονται πλέον δυναμικά στις πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων προκειμένου να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους που έχουν αναλάβει ενώπιον του Επόπτη (SSM). Έως το 2021, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τον όγκο των NPEs κατά 25 δισ. ευρώ μόνο από τιτλοποιήσεις και πωλήσεις, ήτοι με μη οργανικά μέσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider