Τρ. Πειραιώς: Πώς θα γίνει ο εταιρικός μετασχηματισμός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τρ. Πειραιώς: Πώς θα γίνει ο εταιρικός μετασχηματισμός
Αύριο η έκτακτη γ.σ. των μετόχων για την απόσχιση του κλάδου τραπεζικών δραστηριοτήτων και τη μεταφορά τους στη νέα Τράπεζα Πειραιώς. Σε holding μετατρέπεται η σημερινή Τρ. Πειραιώς. Ποια είναι η η «προίκα» της νέας Πειραιώς.

Της Νένας Μαλλιάρα

Τον εταιρικό μετασχηματισμό της Τράπεζας Πειραιώς με την απόσχιση των τραπεζικών δραστηριοτήτων και την διάσπασή της σε «παλαιά» και νέα» (hive-down), καλούνται να εγκρίνουν αύριο 10 Δεκεμβρίου, σε έκτακτη γενική συνέλευση μέσω τηλεδιάσκεψης, οι μέτοχοι της Τρ. Πειραιώς.

Κατά την ολοκλήρωση της διάσπασης, η σημερινή (διασπώμενη) Τράπεζα Πειραιώς θα παύσει να είναι πιστωτικό ίδρυμα και η επωνυμία της θα τροποποιηθεί σε «Πειραιώς Financial Holdings Ανώνυμη Εταιρεία» και με διακριτικό τίτλο «Πειραιώς Financial Holdings». Ο αποσχιζόμενος κλάδος τραπεζικής δραστηριότητας της διασπώμενης θα εισφερθεί σε νέα ανώνυμη εταιρεία (πιστωτικό ίδρυμα) που θα συσταθεί με την επωνυμία «Τράπεζα Πειραιώς Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «Τράπεζα Πειραιώς» και θα αποτελεί 100% θυγατρική εταιρεία της διασπώμενης.

Το μετοχικό κεφάλαιο της νέας Τράπεζας Πειραιώς θα ανέρχεται σε 5.400 εκατ. ευρώ (δηλ. σε ποσό ίσο προς εκείνο της λογιστικής καθαρής θέσης των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του εισφερόμενου τραπεζικού κλάδου μετά την αφαίρεση των αποθεματικών που αφορούν στον εν λόγω κλάδο) και θα διαιρείται σε 5.400.000.000 κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας 1 ευρώ εκάστη.

Τα στοιχεία του ενεργητικού και παθητικού του εισφερόμενου κλάδου, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της σημερινής Τράπεζας Πειραιώς, με ημερομηνία 31 Ιουλίου 2020, θα μεταφερθούν ως στοιχεία του ισολογισμού της νέας Τράπεζας Πειραιώς. Σημειώνεται ότι όλες οι πράξεις της διασπώμενης Τρ. Πειραιώς από την 1η Αυγούστου 2020 και εφεξής, μέχρι την ημερομηνία ολοκλήρωσης της διάσπασης, αφορούν τον αποσχιζόμενο κλάδο θα θεωρούνται ότι διενεργούνται για λογαριασμό της νέας Τράπεζας Πειραιώς.

Ποια θα είναι η νέα Τρ. Πειραιώς

Στη νέα Τράπεζα Πειραιώς θα εισφερθούν το σύνολο των καταθέσεων, το σύνολο των δανείων μαζί με τις κάθε είδους εξασφαλίσεις αυτών, το σύνολο των υποχρεώσεων της σημερινής Τράπεζας Πειραιώς από ομολογιακά δάνεια εκδόσεως της ιδίας ή θυγατρικών της, υπό την ιδιότητα της εκδότριας ή της εγγυήτριας αντίστοιχα, με την εξαίρεση των υποχρεώσεών της υπό τους εξής τίτλους:

(α) του συνόλου των Ομολογιών Μειωμένης Εξασφάλισης συνολικής ονομαστικής αξίας 400.000.000 ευρώ Σταθερού, Επαναπροσδιοριζόμενου Επιτοκίου με λήξη στις 26 Ιουνίου 2029 (Fixed Rate Reset Dated Subordinated Guaranteed Notes due 26 June 2029) και ISIN XS2018638648, στις οποίες η σημερινή Τρ. Πειραιώς υποκαταστάθηκε ως εκδότης στη θέση της θυγατρικής της και αρχικού εκδότη των εν λόγω ομολογιών “Piraeus Group Finance Plc”, με βάση τους όρους του Προγράμματος Έκδοσης Μεσοπρόθεσμων Ομολογιών,

(β) του συνόλου των Ομολογιών Μειωμένης Εξασφάλισης εκδόσεως της σημερινής Τράπεζας Πειραιώς, συνολικής ονομαστικής αξίας 500.000.000 ευρώ Σταθερού, Επαναπροσδιοριζόμενου Επιτοκίου με λήξη 19 Φεβρουαρίου 2030 (Fixed Rate Reset Tier 2 Notes due 19 February 2030) και ISIN XS2121408996,

(γ) του συνόλου των Υπό Αίρεση Μετατρέψιμων Ομολογιών (CoCos) συνολικής ονομαστικής αξίας 2.040.000.000 ευρώ (State Subscribed Reset Perpetual Contingent Convertible Common Equity Tier 1 Capital Bonds), οι οποίες εκδόθηκαν από την Τρ. Πειραιώς στις 2 Δεκεμβρίου 2015 σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3864/2010 και είναι αόριστης διάρκειας.

Επίσης, στη νέα Τράπεζα Πειραιώς θα εισφερθούν όλα τα άλλα ομόλογα ανεξαρτήτως εκδότη που κατέχει η σημερινή Τρ. Πειραιώς, περιλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, (α) της ομολογίας «Profit Participating Note due 2033», εκδόσεως του νομικού προσώπου ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Piraeus SNF DAC», (β) των ομολογιών αυξημένης εξασφάλισης (senior notes) εκδόσεως των νομικών προσώπων ειδικού σκοπού με την επωνυμία “Phoenix NPL Finance DAC”, “Vega I NPL Finance DAC”, “Vega II NPL Finance DAC” και “Vega III NPL Finance DAC”, και (γ) ποσοστού 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλισης (mezzanine και junior notes) εκδόσεως των νομικών προσώπων ειδικού σκοπού με την επωνυμία “Phoenix NPL Finance DAC”, “Vega I NPL Finance DAC”, “Vega II NPL Finance DAC” και “Vega III NPL Finance DAC”), με την εξαίρεση ποσοστού 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και μειωμένης εξασφάλισης (mezzanine και junior notes) εκδόσεως των ως άνω νομικών προσώπων ειδικού σκοπού, το οποίο θα παραμείνει στη σημερινή Τρ. Πειραιώς.

Στη νέα Τρ. Πειραιώς θα εισφερθεί επίσης το σύνολο των συμμετοχών της σημερινής Τρ. Πειραιώς σε ημεδαπά και αλλοδαπά νομικά πρόσωπα και λοιπές οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των συμμετοχών σε θυγατρικές. Θα εξαιρεθούν οι συμμετοχές της: (α) στην «Πειραιώς Agency Solutions Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Υπηρεσιών Διανομής Ασφαλιστικών Προϊόντων και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών», (β) στην ουκρανική τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «JSC PIRAEUS BANK ICB», και γ) στην εταιρεία «Piraeus Group Capital Ltd» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και αντικείμενο εργασιών την έκδοση πιστωτικών τίτλων.

Στη νέα Τράπεζα Πειραιώς θα εισφερθεί επίσης το σύνολο του ενεργητικού και παθητικού του καταστήματος Λονδίνου (PIRAEUS BANK LONDON BRANCH) και του καταστήματος Φρανκφούρτης (Piraeus Bank Germany - Frankfurt Branch).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider