Διστακτικές οι επιχειρήσεις στα εργαλεία έκτακτης ρευστότητας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διστακτικές οι επιχειρήσεις στα εργαλεία έκτακτης ρευστότητας
Πηγές του κλάδου αναφέρουν στο insider.gr ότι μόνο 1 στις 2 επιλέξιμες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για άντληση φθηνής ρευστότητας

Κάτω από το 50% των επιλέξιμων επιχειρήσεων αξιοποιούν τα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας που ενεργοποιήθηκαν εν μέσω της πανδημίας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των τραπεζών.

Πηγές του κλάδου αναφέρουν στο insider.gr ότι μόνο 1 στις 2 επιλέξιμες επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για άντληση φθηνής ρευστότητας μέσω προγραμμάτων όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ ή άλλων προγραμμάτων που προσφέρει κάθε τράπεζα, ενώ μόνο το 1/3 των επιχειρηματιών έχουν σπεύσει να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αναστολής των δανειακών δόσεων.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε διαδικτυακά προ ημερών η Eurobank, o αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Κώστας Βασιλείου παραδέχθηκε ότι η μειωμένη προσέλευση προκαλεί έκπληξη και στους τραπεζίτες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η «παγωμένη» ανταπόκριση των επιχειρηματιών στα προγράμματα που ενεργοποιήθηκαν με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους με στόχο να διοχετευτούν στην οικονομία τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για αντιστάθμιση των σφοδρών επιπτώσεων της πανδημίας μπορούν να αποδοθούν σε τρεις παράγοντες:

1. Κριτήρια: Σε πολλές περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τα κριτήρια επιδότησης δόσης στο ΤΕΠΙΧ, είναι αποθαρρυντικά για επιχειρηματίες που δεν ξέρουν «τι τους ξημερώνει». Μια τέτοια προϋπόθεση είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας που για πολλές επιχειρήσεις θεωρείται σημαντικό ρίσκο.

2. Στάση αναμονής: Οι επιχειρήσεις αναμένουν να ολοκληρωθεί το πακέτο των προσφερόμενων προγραμμάτων προτού αποφασίσουν πού θα απευθυνθούν. Ταυτόχρονα, υποβάλλουν αιτήσεις σε πολλές τράπεζες και τελικώς εντάσσονται στο πρόγραμμα μίας από όλες, με αποτέλεσμα στα στατιστικά κάθε τράπεζας η ενεργοποίηση των εργαλείων να εμφανίζεται μειωμένη.

3. Αβεβαιότητα: Προτού πάρουν μέτρα, οι επιχειρήσεις θέλουν να δουν πώς διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα. Δεδομένου ότι η κρίση που διανύουμε είναι πρωτοφανής και κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί, οι επιχειρήσεις αναμορφώνουν τα business plan τους διαρκώς εν αναμονή των νέων δεδομένων.

Πάντως, ο κ. Βασιλείου έκανε λόγο για 5.500 αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ Ι μέσω της Eurobank, εκ των οποίων τα 1.000 αιτήματα έχουν ήδη εγκριθεί από την τράπεζα. Εχθές, Τετάρτη, μάλιστα άνοιξε και ο δεύτερος γύρος του προγράμματος (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) στο οποίο υποβλήθηκαν 40.000 αιτήσεις μέσα σε 3 ώρες. Η επιλεξιμότητα καθορίζεται σύμφωνα με τα κριτήρια που ελέγχει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider