Τι απαντούν οι τραπεζίτες για τις χρεώσεις

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι απαντούν οι τραπεζίτες για τις χρεώσεις
Την αύξηση των προμηθειών σε μια σειρά τραπεζικών υπηρεσιών υπερασπίζονται στο insider.gr ανώτατα στελέχη του κλάδου.

Να υπερασπιστούν την τιμολογιακή πολιτική που έχουν εφαρμόσει τους τελευταίους μήνες, με αύξηση των προμηθειών στις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ τρίτων και επιβολή μιας σειράς χρεώσεων που δεν υπήρχαν, σπεύδουν οι τραπεζίτες.

Ανώτατα στελέχη του κλάδου επικαλούνται σε δηλώσεις τους στο insider.gr το διεθνές περιβάλλον χρεώσεων προμηθειών και το υψηλό λειτουργικό κόστος του δικτύου των ΑΤΜ, ιδίως στην Ελλάδα λόγω των νησιών και των απομακρυσμένων ορεινών περιοχών.

Υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας χαρακτηρίζει παράλογη την αξίωση μικρότερων τραπεζών ή ιδρυμάτων ηλεκτρονικού χρήματος να χρησιμοποιούν το δίκτυο των συστημικών τραπεζών χωρίς κόστος. Ο λόγος για την επιβολή της χρέωσης DAF, η οποία οδήγησε το κόστος ανάληψης από ΑΤΜ άλλης τράπεζας από το 1,20-1,60 ευρώ στα 3-3,60 ευρώ, ο ίδιος «Η αντικατάσταση του στόλου των ΑΤΜ σε όλη τη χώρα μας κόστισε 10 εκατ. ευρώ», εξομολογείται ο ίδιος.

Το ίδιο στέλεχος πάντως, υπογραμμίζει ότι η τιμολογιακή πολιτική των τραπεζών του εξωτερικού ήδη προβλέπει αυτές τις προμήθειες, οι οποίες μάλιστα «υπάρχει ήδη στους τιμοκαταλόγους μας εδώ και 1,5 χρόνο και δεν έχουν διατυπωθεί παράπονα από τους πελάτες μας». Για τη χρέωση προμήθειας σε πληρωμές προς ασφαλιστικά ταμεία (πχ ΕΦΚΑ),εξηγεί ότι «υπήρξε συνεννόηση με την Πολιτεία και η χρέωση αυτή είναι ενιαία για όλες τις τράπεζες».

Για τη χρέωση στις αναλήψεις, άλλος τραπεζίτης εξηγεί ότι τα διεθνή σχήματα Visa και Mastercard ήταν αυτά που πίεσαν τις ελληνικές τράπεζες να εξισώσουν τις προμήθειες μεταξύ ελληνικών και ξένων καρτών. Θυμίζεται ότι ήδη από το καλοκαίρι του 2018 η προμήθεια DAF επιβλήθηκε για τις αναλήψεις με κάρτα που εκδόθηκε από μη ελληνική τράπεζα και, βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας, ζητήθηκε με επιστολή από τη Visa να ληφθούν μέτρα προκειμένου να μην επιβαρύνονται επιπλέον οι χρήστες ευρωπαϊκών καρτών.

Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη περί «καρτέλ» των τραπεζών, αλλά και των χθεσινοβραδινών δηλώσεων του πρωθυπουργού από το βήμα του Economist περί «άδικων χρεώσεων» εκ μέρους των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι «υγιές τραπεζικό σύστημα σημαίνει και υγιή συμπεριφορά απέναντι στους πελάτες τους.

Ανακοίνωσε, μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στις 1:30 μ.μ. με τους επικεφαλής των τραπεζών προκειμένου να συζητήσουν «πως θα αντιμετωπισθούν κάποιες άδικες χρεώσεις που ανακοινώθηκαν. Για παράδειγμα να πληρώνει κάποιος επιπλέον κόστος για να μάθει απλώς την κίνηση του λογαριασμού του ή να επιβαρύνεται ένας νησιώτης που αναγκαστικά εξυπηρετείται από το ΑΤΜ μιας τράπεζας επειδή στο χωριό του πολύ απλά δεν υπάρχει άλλη». «Θα τα συζητήσουμε αυτά καλή την πίστη και πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις αμοιβαία αποδεκτές», είπε ο πρωθυπουργός.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider