Νέος αέρας πνέει για τις τράπεζες στο Λονδίνο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέος αέρας πνέει για τις τράπεζες στο Λονδίνο
Κερδοφορία, χορηγήσεις και APS ήταν μερικά από τα θέμα που έθεσαν στο τραπέζι οι αναλυτές των ξένων funds στο 14ο Roadshow στο Λονδίνο που κάλυψε αποκλειστικά το insider.gr.

Αισθητά βελτιωμένο ήταν το κλίμα για τις τράπεζες στο 14o Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, γεγονός που προϊδεάζει για καλύτερες μέρες στον κλάδο, αλλά και τη χρηματιστηριακή αγορά γενικότερα.

Επιχειρηματίες και αναλυτές αναφέρουν στο insider.gr, που κάλυψε αποκλειστικά τη φετινή διοργάνωση, ότι το ενδιαφέρον των funds που έκλεισαν ραντεβού με τις τράπεζες δεν επικεντρώθηκε μόνο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την ποιότητα του ενεργητικού -όπως συνέβη το 2018- αλλά στην επόμενη μέρα.

Συγκεκριμένα, έθεσαν ερωτήσεις όπως το APS (Σχέδιο του ΤΧΣ), το P&L και τις προοπτικές κερδοφορίας για τις επόμενες χρήσεις, τους στόχους των χορηγήσεων και πώς οι τράπεζες θα τους πετύχουν. Ειδικά για το σχέδιο για τις τιτλοποιήσεις με κρατικές εγγυήσεις, οι fund managers επέμεναν ιδιαίτερα ζητώντας να μάθουν εάν και πώς θα το αξιοποιήσουν τα συστημικά ιδρύματα, πώς θα επηρεάσει το ενεργητικό τους και ποια οφέλη εκτιμούν ότι θα αποκομίσουν από τη λύση που εφαρμόστηκε με επιτυχία στην Ιταλία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι ξένοι αναλυτές εξέφρασαν και ισχυρές αμφιβολίες κατά πόσο τα σχέδια των τραπεζών για χορηγήσεις άνω των 12 δισ. ευρώ (3 δισ. έκαστη) για το 2019 είναι εφικτά, δεδομένης της υπερχρέωσης των μικρότερων επιχειρήσεων και της υπερπροσφοράς που υπάρχει στην αγορά για τους μεγάλους παίκτες, πολλοί εκ των οποίων καταφεύγουν στην έκδοση εταιρικών ομολόγων -και μάλιστα στο εξωτερικό. «Οι τράπεζες συνολικά υποστηρίζουν ότι θα δώσουν 12 δισ. σε δάνεια φέτος, το θέμα είναι ποιος θα πάρει όλα αυτά τα δάνεια, υπάρχει αξιόλογη ζήτηση να καλύψει αυτή την προσφορά;», δήλωσε αναλυτής μεγάλου ευρωπαϊκού fund στο insider.gr στο περιθώριο του Roadshow.

Όσον αφορά στο APS, ξένοι και Έλληνες αναλυτές εκτιμούν ότι η δραστική πτώση του spread των ελληνικών ομολόγων -που συμπαρασύρει τα CDS- διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για το σχέδιο που η κυβέρνηση έχει προτάξει στην πολιτική της για τις τράπεζες και αναμένεται να λάβει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες τις επόμενες ημέρες και να νομοθετηθεί εντός του Οκτωβρίου.

Το κόστος για τις τράπεζες, πλέον, διαμορφώνεται στο 2% ή και χαμηλότερα και οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι επίπεδα που οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να διαχειριστούν ως προς τα κεφάλαιά τους. Τραπεζικά στελέχη ανέφεραν, πάντως, ότι όλες οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν το σχέδιο, αν και η εφαρμογή του στην πράξη αναμένεται να πάρει μήνες καθώς κάθε τιτλοποίηση «στήνεται» και εγκρίνεται από τις εποπτικές αρχές χωριστά.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, πάντως, ότι τα funds έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το σχέδιο που έχει προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος, το οποίο χτυπά στην καρδιά ένα μείζον πρόβλημα των τραπεζών -την ποιότητα του ενεργητικού τους. Χρησιμοποιώντας τον αναβαλλόμενο φόρο ως όχημα για τις τιτλοποιήσεις, το Σχέδιο της ΤτΕ αντιμετωπίζει ταυτόχρονα το πρόβλημα του DTC και των κόκκινων δανείων. Πηγές με γνώση των διαδικασιών διαβεβαιώνουν, πάντως, ότι αμέσως μετά το APS σειρά παίρνει στην ατζέντα του ΥΠΟΙΚ το σχέδιο της ΤτΕ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider