Στουρνάρας: Η άρση των capital controls σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στουρνάρας: Η άρση των capital controls σηματοδοτεί την επιστροφή στην κανονικότητα
Το τέλος των capital controls ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών θα γίνει από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Τη βεβαιότητα πως «η πλήρης άρση των capital controls σηματοδοτεί επιστροφή στην κανονικότητα και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», εξέφρασε, μιλώντας στο Reuters, o διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την πλήρη άρση των capital controls, άμεσα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα, το μεσημέρι της Δευτέρας ανακοίνωσε πως πλέον μπαίνει «τέλος» στην εφαρμογή του μέτρου κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls), από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, «κάναμε πράξη πριν από το χρονοδιάγραμμα που είχαμε θέσει σε συνεργασία με την ΤτΕ επαναφέρουμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων. Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως υπουργός Οικονομικών θα καταθέσει αμέσως μετά και επίσημα την σχετική τροπολογία και θα δώσει και σχετικές εξηγήσεις.

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί και στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, υπό τον οποίο τέθηκε σε ισχύ το μέτρο των capital controls: «Από τον Ιανουάριο του 2015 η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δημιούργησε κρίση εμπιστοσύνης, αποκορύφωμα αυτής της καταστροφικής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των τραπεζών τον Ιούλιο του 2015 και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων».

«Το προεκλογικό κλίμα αλλά και κυρίως το αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου αποκατέστησαν την εμπιστοσύνη, γεγονός που φαίνεται και από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων» τόνισε και πρόσθεσε, «επιτέλους σήμερα κλείνει οριστικά ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας και ύστερα από 50 ολόκληρους μήνες καταργούνται. Ανοίγει ένας κύκλος αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα».

Να σημειωθεί πως οι περιορισμοί των capital controls, προς το παρόν ισχύουν για τις μεταφορές κεφαλαίων και μετρητών στο εξωτερικό και ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ταχθεί υπέρ της άρσης των περιορισμών στο τραπεζικό σύστημα, μετά την συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider