Στο μικροσκόπιο του SSM μπαίνουν τα κριτήρια χορήγησης δανείων

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο μικροσκόπιο του SSM μπαίνουν τα κριτήρια χορήγησης δανείων
H αξιολόγηση των πιστοδοτικών κριτηρίων είναι η νέα προτεραιότητα του Επόπτη σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι εταιρείες-ζόμπι, σύμφωνα με πληροφορίες.

Τα κριτήρια με τα οποία οι τράπεζες χορηγούν δάνεια μπαίνουν στο μικροσκόπιο του SSM, του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.

Μέχρι πρότινος, η δράση του SSM επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: τη γενική καθοδήγηση των εποπτευόμενων (συστημικών) τραπεζών της Ευρωζώνης, την παρακολούθηση των προβλέψεων που καταρτίζουν οι τράπεζες επί του δανειακού τους χαρτοφυλακίου και την παροχή συστάσεων για την απομείωση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, στις αρμοδιότητες της Τραπεζικής Εποπτείας προστίθεται πλέον και η αξιολόγηση των πιστοδοτικών κριτηρίων των ευρωπαϊκών τραπεζών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας.

Τα επιτελεία του Επόπτη έχουν ξεκινήσει ήδη να συλλέγουν πληροφορίες από τα εποπτευόμενα ιδρύματα σχετικά με τα κριτήρια με βάση τα οποία χορηγούνται τα δάνεια, καθώς και τις πρακτικές χρηματοδότησης που εφαρμόζουν στον απόηχο της χρηματοοικονομικής κρίσης που έπληξε την Ευρωζώνη τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας υψηλούς όγκους μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θυμίζεται ότι τα «ηνία» των κόκκινων δανείων στην Ευρώπη κατέχει η χώρα μας με δείκτη NPEs 41% και ακολουθεί η Κύπρος με 34%, η Πορτογαλία στην τρίτη θέση με 9,5% και η Ιταλία με 8,9%.

Ένας βασικός λόγος για την αυστηροποίηση του πλαισίου τραπεζικών χορηγήσεων είναι η αποτροπή δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων, γεγονός που οδήγησε την ΕΚΤ στην επιβολή αυστηρών κανονισμών όσον αφορά στις προβλέψεις επί των δανείων που καθίστανται ληξιπρόθεσμα από την αρχή του 2019.

Ένας δεύτερος λόγος είναι το φαινόμενο των επιχειρήσεων-ζόμπι, οι οποίες εξακολουθούν να απορροφούν ρευστότητα από την αγορά χωρίς να αποτελούν υγιείς επιχειρηματικές οντότητες -υπονομεύοντας μάλιστα τον ανταγωνισμό στην εκάστοτε αγορά. Σε πρόσφατη έρευνα, η PwC έχει επισημάνει τις σημαντικές διαστάσεις που έχει το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας, αφού από τις 2.900 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ που μελέτησε η PwC, «zombies» είναι οι 745 δηλαδή περίπου το 26% του συνόλου. Αναφέρει δε ότι η στοχευμένη εξάλειψη των «ζόμπι» θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση 13% του τζίρου των υπόλοιπων εταιριών, αφού σε αυτά βρίσκονται παγιδευμένα περί τα 15 δισ. ευρώ δανείων και 10 δισ. ευρώ υποχρεώσεων προς προμηθευτές.

Σημειώνεται ότι η «ποιοτική» και στοχευμένη χορήγηση δανείων είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας, αφού η στρόφιγγα της χρηματοδότησης παραμένει κλειστή μετά την έναρξη της κρίσης το 2010 για τις ελληνικές επιχειρήσεις, γεγονός που αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider