Τον Ιούλιο «κληρώνει» για την FPS και τις τιτλοποιήσεις της Eurobank

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τον Ιούλιο «κληρώνει» για την FPS και τις τιτλοποιήσεις της Eurobank
Οι προσφορές για το Pillar αναμένεται να εξεταστούν από το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank στο τέλος του μήνα, ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι δεν θα ληφθεί απόφαση με βάση τα τωρινά δεδομένα.

Στις 15 Ιουλίου λήγει η προθεσμία των δεσμευτικών προσφορών για την τιτλοποίηση-μαμούθ των 7,5 δισ. ευρώ της Eurobank, καθώς και για την εταιρεία διαχείρισης FPS που θα πωληθεί «πακέτο» με την τιτλοποίηση Cairo στον πλειοδότη επενδυτή.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαδικασία δεσμευτικών προσφορών για την τιτλοποίηση «κόκκινων» στεγαστικών δανείων «Pillar», την πρώτη στη χώρα, στην οποία συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έξι σχήματα. Στην παρούσα φάση, η διοίκηση εξετάζει με ποιους πλειοδότες θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις. «Οι προσφορές είναι πολύ ικανοποιητικές και προέρχονται όλες από σοβαρά funds τα οποία κατέθεσαν πρόταση μόνα τους ή σε κοινοπραξίες», αναφέρει στο insider.gr πηγή με γνώση των διαδικασιών. Όπως εξηγεί, σε πολλές περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι δεν εισχωρούν από την αρχή στη διαδικασία, με συμμετοχή στο data room και ανάλυση του υπό πώληση χαρτοφυλακίου. Μπορούν, όμως, να συμμαχήσουν σε προχωρημένο στάδιο με άλλο fund που εμπιστεύονται, δημιουργώντας κοινοπραξίες.

Οι προσφορές για το Pillar αναμένεται να εξεταστούν από το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank στο τέλος του μήνα, ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι δεν θα ληφθεί απόφαση με βάση τα τωρινά δεδομένα. Το πιθανότερο σενάριο είναι να συνυπολογιστούν και οι δεσμευτικές προσφορές που θα κατατεθούν για το Cairo και την FPS στα μέσα Ιουλίου, ώστε να ληφθεί μια συνολική απόφαση. «Δεν έχουμε λόγο να βιαστούμε με την πώληση του Pillar», αναφέρει η ίδια πηγή.

Η αγορά, πάντως, αναμένει με αγωνία το ύψος των προσφορών αγοράς, καθώς και το τελικό τίμημα της πώλησης των στεγαστικών δανείων που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση. Ο προτιμητέος επενδυτής καλείται να αγοράσει το σύνολο των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note), ονομαστικής αξίας περίπου 300 εκατ. ευρώ και οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για προσφορές άνω των 100 εκατ. ευρώ. Η τιμολόγηση του Pillar θεωρείται «πυξίδα» των τιτλοποιήσεων ενυπόθηκων δανείων στη χώρα μας, καθώς είναι η πρώτη που υλοποιείται. Σε περίπτωση, όμως, που η συναλλαγή αφορά το τρίπτυχο Pillar-Cairo-FPS, η εικόνα θα είναι λιγότερο ξεκάθαρη για το πού θα διαμορφωθεί η τιμή πώλησης.

Κατά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της συναλλαγής, βέβαια, η τράπεζα θα υποχρεούται να δώσει χωριστές τιμές για τα τρία σκέλη της συναλλαγής, αναφέρει η ίδια πηγή. Αυτό θα παρέχει κάποιο «φως» στην τιμολόγηση των τιτλοποιήσεων χωριστά, αν και η ομαδοποιημένη πώληση αναμένεται να ασκήσει κάποιες πιέσεις στα επιμέρους τιμήματα, οι οποίες όμως δεν αναμένεται να υπερβούν σε discount το 10%. Αναλυτής διεθνούς οίκους αξιολόγησης σχολιάζει, πάντως, στο insider.gr ότι οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων στην Ελλάδα διαμορφώνονται μέχρι στιγμής υψηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, σε σύγκριση με τα δεδομένα της υπόλοιπης Ευρώπης. Οι τιτλοποιήσεις της Eurobank θα διαμορφώσουν τον πήχη και στις συναλλαγές τιτλοποιήσεων -ιδίως μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στην τιμολόγηση τόσο του Pillar όσο και του Cairo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider