«Καρότο και μαστίγιο» για τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καρότο και μαστίγιο» για τους εργαζόμενους της Εθνικής Τράπεζας
Η εφαρμογή νέου συστήματος αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για στοχευμένες αποχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος εθελούσιας εξόδου 2.000 ατόμων έως το 2022. Τι μάθαμε στο Λονδίνο.

Νέο σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού της εισάγει η Εθνική Τράπεζα στην οργανωτική της δομή με στόχο, αφενός να αξιοποιήσει καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της και, αφετέρου, να ξεχωρίσει την «ήρα από το στάρι».

Αυτό ανέφερε στο insider.gr πηγή με γνώση των διαδικασιών μετασχηματισμού της τράπεζας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του προγράμματός της σε διεθνείς επενδυτές στο Λονδίνο. «Μέχρι πρότινος, η ΕΤΕ δεν διέθετε δείκτες παραγωγικότητας για το προσωπικό της. Με το νέο σύστημα αξιολόγησης που εισάγει, θα έχει σαφή εικόνα των δυνατοτήτων και της απόδοσης κάθε εργαζομένου ώστε να στοχεύσει τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου στο μέλλον, εάν χρειαστεί», εξήγησε η ίδια πηγή.

Η στρατηγική αυτή ανοίγει τον δρόμο αυστηρότερης αξιολόγησης του προσωπικού και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, οι οποίες θέτουν στόχους συρρίκνωσης των εργαζομένων κατά 500-1000 άτομα ετησίως, αναλόγως την τράπεζα. Σύμφωνα με τους στόχους του φιλόδοξου προγράμματος μετασχηματισμού που παρουσίασε η διοίκηση της ΕΤΕ για τα επόμενα 3-4 χρόνια, αναμένεται να αποχωρήσουν περί τα 2.000 άτομα έως το 2022.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος είναι εμπροσθοβαρής, αφού αναμένεται ο αριθμός των εργαζομένων να μειωθεί κατά 1.500 άτομα έως το τέλος του 2020. Εξ αυτών, η μείωση κατά 800-900 άτομα θα προέλθει από την αναδιάρθρωση δικτύου και κεντρικών υπηρεσιών, η μείωση κατά 800-1000 άτομα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό και η συρρίκνωση κατά 300-450 θέσεις λόγω ανασχεδιασμού διαδικασιών και οργανωτικών λειτουργιών.

Στοχευμένες εθελούσιες με βάση δείκτες απόδοσης

Οι στόχοι αυτοί θα υλοποιηθούν μέσω δύο προγραμμάτων εθελούσιας αποχώρησης, του νέου προγράμματος που «τρέχει» σήμερα με στόχο τα 1.000 άτομα και αυτού που θα εφαρμοστεί σε έναν χρόνο από σήμερα. Πηγές των εργαζομένων αναφέρουν στο insider.gr ότι ο στόχος των 2.000 ατόμων είναι «υπερβολικά φιλόδοξος» και δηλώνουν ότι δεν βλέπουν «πώς μπορεί να γίνει αυτό σε οικειοθελή βάση», δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός εργαζομένων -ιδίως μεγαλύτερης ηλικίας– έχουν ήδη αποχωρήσει με τις προηγούμενες εθελούσιες.

Πηγές της τράπεζας, από την άλλη, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι τα προγράμματα θα πετύχουν καθώς «υπάρχει ακόμη μεγάλο ποσοστό εργαζομένων άνω των 50-55 ετών» -κατηγορία όπου άλλωστε στοχεύει και το νέο πρόγραμμα που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες, αφού εκτός από οικονομικά κίνητρα προσφέρει διάστημα μεταβατικής ασφάλισης των εργαζομένων έως τη συνταξιοδότησή τους. Τα ίδια στελέχη δεν κρύβουν, ωστόσο,την αγωνία τους για την τελική έκβαση των προγραμμάτων και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το νέο σύστημα αξιολόγησης να χρησιμοποιηθεί ως όπλο της διοίκησης για τη στόχευση των εν λόγω προγραμμάτων με βάση, πλέον, συγκεκριμένους δείκτες παραγωγικότητας.

Κίνητρα αποδοτικότητας στα μεσαία στελέχη

Η άλλη όψη του «νομίσματος» περιλαμβάνει οικονομικά κίνητρα αποδοτικότητας (μπόνους) στα στελέχη της μεσαίας διοικητικής βαθμίδας της τράπεζας. Σε ερώτηση αναλυτή στο Λονδίνο σχετικά με το ποια κίνητρα θα δοθούν στα στελέχη της τράπεζας για να υλοποιήσουν το φιλόδοξο πρόγραμμα, ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς απάντησε ότι τα σχέδια εξυγίανσης που συμφώνησαν οι ελληνικές τράπεζες με την DG Comp δεν επιτρέπουν την παροχή πρόσθετων κινήτρων στα υψηλόβαθμα στελέχη (τα 20-25 ανώτερα στην ιεραρχία). Αποκάλυψε, όμως, ότι θα δοθούν οικονομικά κίνητρα στα στελέχη των μεσαίων βαθμίδων, κάτι που άλλωστε αναφέρεται ρητά και στο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε ως «σύνδεση των απολαβών των εργαζομένων με την απόδοσή τους».

Σημειώνεται δε ότι ο σχεδιασμός της ΕΤΕ προβλέπει και την πρόσληψη 350-450 ατόμων την επόμενη τριετία, καθώς και «μετακινήσεις των εργαζομένων στις εσωτερικές διευθύνσεις βάσει του ταλέντου και των βασικών προτεραιοτήτων κάθε διεύθυνσης». Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε σημαντικές ανακατατάξεις και «ξαναμοίρασμα» της τράπουλας σε μια τράπεζα που έχει μάθει να λειτουργεί «σαν Δημόσιο», όπως επισήμαναν τα στελέχη της στις πρόσφατες παρουσιάσεις τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider